Brannvesenets oppfordring etter brannen i Nydalen

Brannvesenet kommer med en oppfordring i kjølevannet av brannen i Nydalen natt til tirsdag. Foto: Oslo Brann- og redningsetat (illustrasjonsfoto)
Koronasituasjonen gjorde det ekstra krevende å evakuere. Nå mener brannvesenet det er en gyllen mulighet for alle til å sikre gode brannrutiner.
Publisert: 26.03.2020 kl 10:55
Sist oppdatert: 27.03.2020 kl 10:42
NYDALEN: Natt til tirsdag begynte det å brenne i et boligkompleks i Gunnar Schjelderups vei i Nydalen. Det ble tidlig slått full alarm, og mannskaper fra fire av Oslos brannstasjoner ble raskt koblet på.
Brannvesenet slet med å lokalisere brannen, og på stedet ble de også møtt av det de beskriver som "kaotiske tilstander".
Les også:
To personer evakuert med maske
Det var rett før klokken tre natt til tirsdag politiet ble varslet av brannvesenet. To personer måtte evakueres med en såkalt "følgemaske". Det er en røykdykkermaske koblet på samme lufttank som røykdykkeren.
Drøyt tre timer etter at den første brannmeldingen kom, fikk beboerne i oppgangen komme inn igjen. Men før disse kunne komme inn igjen, ble nødetatene møtt med kaos.
– Ved ankomst var det kaotiske tilstander med masse folk som var i ferd med å evakuere leilighetene sine. Flere personer hadde valgt å rømme ut i røykfylte fellesarealer, noe vi anbefaler på det sterkeste at man ikke tar sjansen på! Røykdykkerne brukte tid på å lokalisere brannen da det var tilnærmet null sikt i garasjekjelleren. Det ble etter hvert konstatert brann i flere boder i tilknytning til garasjen, forteller innsatsleder Gorm Sjølie i Oslo Brann- og redningsetat.
Politiet mistenker at brannen var påsatt, og en kjenning av politiet ble pågrepet like i nærheten.
Tidkrevende arbeid
Samtidig ble røykdykkere sendt inn i oppgangene for å sikre at det var trygt i rømningsveiene.
– Det var en del røyk i trappeløpene og i en del leiligheter, og vi brukte motorvifter for å tømme leilighetene og rømningsveiene for røyk. Dette var et tidkrevende arbeid da det var mange leiligheter som hadde røykspredning, fortsetter innsatslederen.
Brannvesenet skriver at brannen ble meldt slukket etter rundt én times innsats. De ble igjen på stedet fram til morgenkvisten, og de drev med røykventilering og restverdiredning.
– Selv om brannen har satt sine spor, er det godt å kunne melde at det ikke har vært alvorlige personskader som følge av brannen.
For å ivareta best mulig smittevern, ble de evakuerte fordelt på flere steder. Brann- og redningsetaten takker kollegene i politiet for god bistand med dette arbeidet.
– Aldri gjennom røyk
Nordre Aker Budstikke har spurt brannvesenet hva man egentlig bør gjøre når det begynner å brenne. Vi har snakket med fungerende informasjonssjef og branninspektør Sigurd Folgerø Dalen. Han forteller at man aldri skal rømme gjennom røyk.
– Det står som en ledetråd til hva man bør gjøre. Noen kan oppleve at man ikke har noe annet valg, og at det er den eneste utveien. Veldig ofte er ikke det tilfelle. Der folk rømmer i røyk, er det fordi de ikke tenker seg om. De får kanskje panikk og har ikke tenkt disse tankene før. Det viser rett og slett viktigheten av å ha ferdigtenkte tanker før man plutselig står i et scenario, sier Folgerø Dalen.

Fungerende informasjonssjef Sigurd Folgerø Dalen i Oslo Brann- og redningsetat. Foto: Oslo Brann- og redningsetat
Når brannalarmen går, skal man alltid evakuere. Møter man på røyk i rømningsveier, trekker man seg tilbake til egen bolig og og prøver andre rømningsveier og avventer beskjed fra brannvesenet.
– Benytt gjerne vinduer eller balkonger til å signalisere til våre mannskaper at det er folk i leiligheten. Hvis det ikke er praktisk mulig, kan nødnummer 110 benyttes for å gi samme informasjon.
Smittevern
– Nå har vi fått et ekstra hensyn å ta, og det er smittevern i disse koronatider. Et sameie eller borettslag som har klart å tenke hvor forskjellige oppganger skal evakueres for å hindre for tett ansamling av menneske, vil være et foregangseksempel for andre. Nå er det ikke bare brann- og personsikkerhet som gjelder, men også smittevern, forteller han videre.
Folgerø Dalen mener det kan være et godt tips for fremtiden at man har i bakhodet hva man skal ta av ekstra hensyn ved evakuering nå.
– Nå går vi mot varmere tider, men skjer dette når det er kaldt ute, vil folk nødvendigvis strømme inn i varmen et sted. Da vil den problematikken komme til syne. Når det blir varmere, kan man oppholde seg utendørs, og det blir lettere å spre seg. Hvis den tanken og rutinen er etablert, vil folk også velge det.
Han forteller at man i et kaotisk øyeblikk ofte ikke vil tenke så langt. Da vil forskjellen mellom å ha øvd og ikke øvd, bli veldig synlig.
– Øv!
- Folk tilbringer mer tid hjemme i disse tider enn man kanskje gjør vanligvis. Merker dere i brannvesenet det?
– Vi har vært spente, men har hatt en forsiktig nedgang i antall oppdrag. Det kan tyde på at folk ikke har det samme hverdagsstresset. Det er også mindre aktivitet i samfunnet generelt, som normalt fører til oppdrag.
– Perioden vi nå er i, er en unik mulighet for alle der hjemme til å faktisk børste litt støv av det som handler om forebygging og brannsikkerhet i hjemmet, og eventuelt borettslag og sameier.
– Vil ramme oss
Brannvesenet opprettholder beredskapen, og det er "business as usual".
– Dette rammer oss også. Vi må hele tiden jobbe med å se inn i fremtiden, og de scenariene vi kan møte i forhold til sykdom og karantene. Enn så lenge går dette fint, men det kan endre seg fort ut i fra sykdomsbildet.
Foreløpig er det relativt få i karantene i Brann- og redningsetaten.
– Dette jobbes det tett med hver eneste dag, forsikrer han.
Oppdatert 27. mars: Beboere i det aktuelle boligsameiet har etter publisering av denne saken påpekt at de ikke opplevde evakueringen som kaotisk, slik den omtales av brannvesenet, men at det foregikk i rolige og kontrollerte former. Det er særlig reagert på sakens opprinnelige tittel, der det ble omtalt som at det oppsto "fullstendig kaos". Det har vi ikke grunnlag for å påstå. Denne er derfor endret. Nordre Aker Budstikke beklager. Red.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!