– Brått måtte vi bli filmskapere!
De hadde en knallåpning. Så kom pandemien, og mye måtte endres.
Publisert: 14.01.2021 kl 07:15
Sist oppdatert: 14.01.2021 kl 21:59
FRYSJA: Yogasenteret Yogahaven i Kjelsåsveien åpnet dørene i august 2019.
– I mars i fjor var vi fortsatt ganske nyoppstartet. Vi var veldig godt i gang og superfornøyde. Vi fikk virkelig en sånn rakettoppstart. Og så var det jo nedstenging på dagen i mars når pandemien traff landet. Da visste vi jo ikke helt hva som skulle skje. Vi håpet og trodde at det bare skulle vare i noen uker, sier Karine Finne, som er medeier og yogainstruktør på senteret.
Behind the scenes på YogaHaven.
Men det tok ikke lang tid før de hadde snudd seg, og satset videre på onlineyoga:
– Pressekonferansen var en torsdag, og allerede mandag var vi på nett med det nye tilbudet for kundene, sier Helene Fløtre som også er medeier, yogaterapeut og lærer - de andre medeierne er Anne Siri Langelandsvik og Frida Storholt.
Både Karine og Helene husker godt den torsdagen.
– Brått måtte vi bli filmskapere!
– Det ble en bratt læringskurve, legger Helene til.
Investerte i lys, kamera og mikrofon
De forteller at når de først startet med onlinetimer så brukte de mobilkamera, men at de etter hvert begynte å investere i lys, kamera og mikrofon.
– Vi har måtte utvide fordi vi ønsker å gi kunden den beste kvaliteten.
Etter å ha tilpasset seg situasjonen og lært seg de tekniske grunnleggende ferdighetene er de enige i at det så langt har gått godt.
– Det har gått veldig bra og vi har jo funnet ut at dette er et knallprodukt. Så, når vi kan åpne opp som normalt så kommer vi fortsatt til å ha onlineyoga, ifølge Karine.
Yogahaven lagrer også sendingene, slik at kundene kan delta når de ønsker.
– Hvis man ikke kan være med live den dagen eller det tidspunktet, ja så kan man gå inn og se på opptakene i stedet, sier Helene.
Økonomisk krevende
– Vi er veldig imponerte over at så mange ville være med oss videre etter nedstengingen. Vi er positivt overrasket og veldig takknemlig for at folk er så lojale - hvis ikke hadde det vært vanskelig. Men ja, det har vært økonomisk krevende, innrømmer Karine.
– Myndighetene skjønner nok ikke helt hva det krever for den enkelte småbedrift for å legge om, mener Helene.
Yogahaven har også tre behandlingsrom i lokalet, i tillegg til yogastudioet:
– Det er jo litt liv her, selv om vi ikke kan ha vanlige klasser. Også får vi nå lov til å ha én til én-timer, for de kundene som har rekvisisjon fra lege eller fysioterapeut på yogatrening, forteller de.
Karine legger til at de også har måttet tenke nytt om butikken i lokalet:
– Vi startet en nettbutikk før jul, siden vi ikke får solgt noe herifra. Men vi hadde nok gjort alt vi gjør nå, før eller siden. Men på grunn av korona så var vi jo nødt til å starte den prosessen tidligere.
Annerledes undervisning
TONO-avgiften gjør at det ikke er anledning til å bruke musikk under onlineyoga-klassene, men de tipser om spillelister før klassene.
– Det er en annen måte å undervise på. Når du underviser på nett så kan man jo heller ikke ha kundene fysisk foran seg og føle inn på hvordan gruppen er, sier Helene.
De har likevel fått mange tilbakemeldinger fra kundene om at de synes det er fint å kunne føle på fellesskapet, selv online.
– Man blir sett og føler at man er en del av et fellesskap selv om de er hjemme. Det kan være viktig for mange i den perioden vi er i nå.
Men hva om folk gjør noen øvelser feil?
– Vi er veldig nøye på å forklare hvordan de skal gjøre det, med pust og bevegelser. Mange velger også å ha slått av kamera. Vi driver med en yoga hvor du hele tiden skal inn på hvordan du har det og hva kroppen din har behov for den dagen, understreker Karine.
Hun mener at for mange kan det være lettere å få det en vil ha ut av yogaen, om man er med live.
– Hvis du skal gjøre det på egen hånd så må du først tenke hva du skal gjøre. Da må du bruke hodet i stedet for å kunne hvile inn og bli guidet igjennom din egen praksis. Det andre er at når det er et tidspunkt hvor man skal logge seg på online så forplikter man seg til gruppa og instruktøren.

Bak Yogahaven: Helene Fløtre (fra venstre), Frida Storholt, Anne Siri Langelandsvik og Karine Finne. Foto: Mindful Stories
Fornøyd
– Jeg synes de har håndtert dette helt fantastisk, sier Marianne Natvig.
Marianne Natvig, som bor på Berg i Bydel Nordre Aker, har vært kunde hos Yogahaven fra dag en. I januar følger hun stort sett fire online-timer i uken.
– Når pandemien kom så var Yogahaven veldig raskt ute med online-tilbud. Jeg er selv i en omstillingsfase, så da har det vært veldig fint med både faste online-timer og opptak som gir fleksibilitet, sier Marianne.
Men hun innrømmer at hun savner de «normale» klassene:
– Det er selvfølgelig annerledes å møtes digitalt, enn fysisk i rommet. Yogahaven er et veldig godt sted å være og hvor alle som jobber der har en vennlighet og positivitet som gjør noe med oss. Selv om vi ikke snakker sammen under yogatimene, når vi er sammen i rommet under normale tider, så gir det en ekstra dimensjon, mener Marianne, som tror hun kommer til å fortsette også med online-timer når verden er tilbake til normalen igjen.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!