Ble rammet av smitteutbrudd - brøt loven

Byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) er ansvarlig for Brann- og redningsetaten. Her fra et besøk der hun fikk prøve seg som røykdykker i 2017. Foto: Oslo Brann- og redningsetat
– Vi er en organisasjon som skal takle uforutsette hendelser, skriver Brann- og redningsetaten i en uttalelse til Nordre Aker Budstikke.
Publisert: 20.12.2020 kl 13:00
OSLO: Det var i starten av desember Oslo Brann- og redningsetat selv informerte om at de var rammet av et smitteutbrudd. Ti ansatte var bekreftet smittet og 17 i karantene.
– Vi har gått gjennom alle oppdrag og bevegelser til de smittede brannkonstablene, og de har ikke hatt noen kontakter med publikum som medfører smitterisiko, skrev de i et Facebook-innlegg.
Les også:
Torsdag kveld denne uken var to ansatte smittet og én i karantene. Totalt har 13 vært bekreftet smittet og 35 ansatte i karantene.
– 110 medarbeidere er så langt testet for smitte. De fleste er, som tallene viser, tilbake i arbeid, skriver Sigurd Folgerø Dalen, fungerende informasjonssjef i etaten, i en e-post til Nordre Aker Budstikke.

I januar 2019 begynte det å brenne i et hus i Gustav Heibergs vei i Ullevål Hageby. Én person ble sendt til sykehus etter å ha pustet inn røyk. Foto: Oslo Brann- og redningsetat (Illustrasjonsfoto)
Brøt loven
Da smitteutbruddet oppsto, brøt etaten loven. Det kommer frem i en rapport om koronasituasjonen i Oslo som Nordre Aker Budstikke har fått tilgang til.
– Hvor mange brudd på Arbeidsmiljøloven har det vært i Brann- og redningsetaten som følge av smitteutbruddet?
– Vi vil alltid prioritere en forsvarlig beredskap i Oslo. I rapporten du viser til, som er unntatt offentlighet, orienterer vi om brudd på Arbeidsmiljøloven. Årsaken til dette skyldes i all enkelhet overtidsvakter på mannskaper, for å dekke opp for ansatte som enten er smittet eller som er satt i karantene, svarer Dalen.
Han skriver at det for tidlig å si noe om antall brudd på loven knyttet til smitteutbruddet.

Fungerende informasjonssjef Sigurd Folgerø Dalen i Oslo Brann- og redningsetat. Foto: Oslo Brann- og redningsetat
– Er det akseptabelt at loven brytes fordi bemanningssituasjonen er prekær?
– Vår målsetning er å overholde kravene til et forsvarlig arbeidsmiljø og de krav som ligger i Arbeidsmiljøloven. Vi må samtidig prioritere en forsvarlig beredskap. Det fører til situasjoner hvor vi får brudd på Arbeidsmiljøloven, skriver han.
Tilgang til treningsøkter
Dalen opplyser at mannskapene har tilgang til hvilerom, organiserte måltider og treningsøkter. Det er i kombinasjon med det som skal være et aktivitetsnivå gjennom døgnet tilpasset lange vakter.
– Dette bidrar til å opprettholde et forsvarlig arbeidsmiljø.
– Hva skjer normalt ved store sykdomsutbrudd?
– I tilknytning til pandemien følger vi interne rutiner. Vi gjør nødvendig tiltak for å unngå ytterligere spredning internt, og for å ivareta beredskapen, skriver han.
– Hvilke muligheter har Brann- og redningsetaten til å få inn kompetent mannskap ved stort behov på kort tid?
– Vi har muligheten til å kalle inn ekstramannskaper, som er vaktmannskaper som har fri, på kort tid ved behov. I tillegg har vi et godt samarbeid med våre nabobrannvesen.
– Burde det vært flere ressurser tilgjengelig ved uforutsette hendelser?
– Vi er en organisasjon som skal takle uforutsette hendelser. Vi har et beredskapsplanverk som ivaretar en vesentlig reduksjon i bemanningen. I et worst case scenario, er vi forberedt på at det vil kunne få innvirkning på vår samlede beredskapskapasitet, avslutter Dalen.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!