Brua til nesten 300 millioner begynner å ta form
– Jeg synes at denne nye brua blir unødvendig svær, skriver en leser til lokalavisa. – Det blir egne felt for både gående og syklende, svarer Statens Vegvesen, og at den nye brua skal gi gående og syklende en større trygghetsfølelse.
Publisert: 10.12.2018 kl 13:10
Sist oppdatert: 10.12.2018 kl 16:13
ULLEVÅL: Den nye gang- og sykkelbrua over Ring 3 ved Ullevål begynner å ta form, og det er heller ikke så veldig lenge til den kan tas i bruk.
Men ikke alle er sikker på at brua kommer til å passe helt inn i området.
– Jeg bor ved Ullevaal stadion og jobber på Blindern. Her på Ullevaal stadion så bygges det nå en ny bru som skal erstattes med den røde brua som jeg krysser daglig, skriver en leser til Nordre Aker Budstikke. Hun ønsker ikke navnet sitt i avisen.
– Det er klart at den røde brua ikke er tilstrekkelig med tanke på at så mange gående og syklister krysser den til daglig, men jeg synes at denne nye brua som blir bygd nå er unødvendig svær både i bredden og lengden, og i tillegg er den veldig høy og gjør veien veldig mye lengre, fortsetter hun.
– Dette er rett å slett en bru som jeg ikke synes passer inn i området!
Hun synes også det høres dyrt ut med 290 millioner kroner for å komme seg over Ring 3.
– Større trygghetsfølelse
Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Statens vegvesen, som eier og bygger brua:
– For det første var det aldri meningen at den røde brua skulle stå der permanent. Når vi skulle bygge en ny bru har det vært mange hensyn å ta. Den gamle brua var utdatert og tilfredsstilte ikke dagens krav, sier Anders Aaram, prosjektleder i Statens vegvesen.
Gang- og sykkelbru
Han forteller videre at den nye brua tilfredsstiller dagens krav og standarder for gang- og sykkelbruer.
– Den er bredere fordi det nå blir egne felt for både gående og syklende, den får et tett dekke og belysning integrert i rekkverket. Sammen gir dette både gående og syklende en større trygghetsfølelse, forenkler vedlikehold av brua og er bedre rustet til å håndtere store folkemengder i forbindelse med arrangementer på Ullevaal stadion.
Og grunnen til at rampene nå er lengre enn tidligere skyldes i følge Aaram at det blir lavere stigning tilpasset universell utforming.
– Det igjen betyr at den blir bedre å bruke for flere, sier han.
Elementer
I tillegg sier Aaram at Statens vegvesen har vurdert flere ulike løsninger.
– Men en viktig faktor har vært at vi skal kunne bygge en ny bru uten at vi må stenge Ring 3 for trafikk i lengre perioder. Det er en av hovedårsakene til at det ble valgt en stålbru bestående av elementer som blant annet må heises på plass, avslutter Aaram.
Brua koster som nevnt totalt 290 millioner kroner og skal etter planen åpnes i mai 2019. Brua blir 6,5 meter bred.
Den gamle er fra 1992
I Ullevålskrysset møtes to av Oslos hovedsykkelruter. Sognsveien er en av de viktigste kommunale rutene, mens sykkelruten langs Ring 3 er Statens vegvesens ansvar.
Siden den ble oppført i 1992 har den røde gang- og sykkelbrua over Ring 3 vært et landemerke på Ullevål. Den nye stålbrua som oppføres har en rekke forbedringer fra den gamle:
- Ny belysning, integrert i rekkverk og lysmaster med led-belysning.
- Syklende og gående adskilles. De gående får eget fortau og det blir to felt for syklende en i hver retning.
- Brua vil passe bedre inn i omkringliggende terreng og vil gi både de gående og syklende god oversikt over trafikken på brua.
- Stigningen blir ikke så bratt som på den gamle brua.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!