Nordre Aker Budstikke

Brudd i lønnsforhandlingene i Oslo kommune

Leder av Fagforbundet Oslo Roger Dehlin med ryggen til, møter Per Steinar Aasebø Oslo Kommune. T.v sitter Harald Nævdal (Oslo kommune).

Foto: Vidar Ruud / NTB Foto: Vidar Ruud/NTB

Partene i Oslo kommune kom ikke til enighet i årets tariffoppgjør og har derfor valgt å melde brudd. Dermed går oppgjøret til Riksmekleren.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: Nyheten kom fredag ettermiddag.

– Kommunen beklager at det ikke har vært mulig å komme fram til en forhandlingsløsning. Kommunen er avhengig av å gjennomføre tariffoppgjørene innenfor en forsvarlig økonomisk totalramme og har derfor lagt rammen fra privat sektor til grunn, sier forhandlingssjef Per Steinar Aasebø i Oslo kommune.

– Det må konstateres at kravene fra forhandlingssammenslutningene til dels er langt over dette, sier Aasebø.

God lønnsvekst avgjørende

Erik Graff er forhandlingsleder for Akademikerne. Han beklager at kommunen ikke innser at en god lønnsvekst er avgjørende for at Oslo kommune ikke skal tape i konkurransen med privat sektor.

Akademikerne gikk inn i forhandlingene med krav om en klar reallønnsvekst, og at forhandlingene skal skje lokalt på den enkelte arbeidsplass.


– Ansatte i Oslo kommune har nedlagt en formidabel innsats i pandemien i helsetjenesten, i skolesektoren og ved å opprettholde de kommunale tjenestene fra hjemmekontoret. Samtidig sliter Oslo med å beholde høyt utdannede over tid. Dette må kommunen erkjenne i oppgjøret, sier Graff.

– Uakseptabelt

Kommuneansattes Hovedsammenslutning (KAH) har valgt å bryte årets tarifforhandlinger med Oslo kommune. KAH består av de fire LO-forbundene Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Skolenes Landsforbund og Creo og er den største forhandlingssammenslutningen i Oslo kommune.

– Det var ikke mulig å komme til enighet. For oss var det rett og slett uakseptabelt med en ramme som gjør at våre medlemmer blir hengende etter resten av samfunnet, sier Fagforbundet Oslos leder Roger Dehlin. Han fremholder at tilbudet fra arbeidsgiver ville betydd en nedgang i kjøpekraften for kommuneansatte.

– Avstanden var for stor

Unios forhandlingsleder Aina Skjefstad Andersen sier at Oslo kommunes tilbud ville betydd en reallønnsnedgang for deres medlemmer.

– Da er det ingen grunn til å gå videre. Avstanden var for stor til å fortsette forhandlingene, sier hun etter fredagens brudd.

Dette betyr at årets lønnsforhandlinger vil gå til mekling. Datoene for det er 25. og 26. mai. Om det ikke blir enighet der, kan Unio gå ut i streik allerede fra torsdag 27. mai.

(©NTB)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

  • Informasjonskapsler ("cookies") i din nettleser
  • Teknisk info på servere
  • Brukerinformasjon i databaser

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...