Driver nesten som vanlig:
Slik har folkehøgskolen tatt koronagrep

Noen av de mange elevene ved Rønningen Folkehøgskole, med rektor Ottar Nesje helt til venstre. Skolen holder åpent som vanlig, men med smittevernsregler og tiltak. Så langt melder skolen om ingen smitte påvist på elever eller ansatte. Foto: Kristin Tufte Haga
Men det har vært et utfordrende år, slår Rønningen-rektor Ottar Nesje fast. Han er svært glad for at skolens forebyggende smitteverntiltak har hatt så solid forankringen hos elever og de ansatte. Hjemreiser har vært «forbudt», men til jul tar de høyde for karantenetid for å sikre julefeiring for alle.
Publisert: 02.12.2020 kl 11:10
Sist oppdatert: 02.12.2020 kl 12:36
KJELSÅS: 12. juni 2020 ga myndighetene tillatelse til å gjenåpne folkehøgskolene fra skolestart i august, etter vårens covid-19-stengning. Vedtaket forutsatte at den enkelte skole utarbeidet sine egne lokale smittevernregler med utgangspunkt i smittevernveilederen til folkehøgskoleorganisasjonene sentralt, Folkehelseinstituttets veileder for videregående skoler med internat, og i samarbeid med lokale helsemyndigheter. Det er smittevernmyndighetene som beslutter hvilket nivå smitteverntiltakene skal til en hver tid skal legges på, i henhold til trafikklysmodellen grønt, gul og rødt.
Rønningen Folkehøgskole ligger flott til i Kjelsås-lia, og er en populær folkehøyskole. Per i dag er det 180 elever ved skolen, det er så godt som fullt. Skolen har hatt åpent i hele høst, smitteveilederen Rønningen følger er utarbeidet og godkjent i samråd med tidligere bydelsoverlege Bjørn Sletvold og bydelens smittevernkontor.
Ikke smitte så langt
Rektor Ottar Nesje kan slå i kateteret med at det så langt ikke har vært en eneste koronasmittet elev eller ansatt. Nå opererer skolen på gult nivå.
– Det har vært et utfordrende år! Samtidig så må jeg rose den solide forankringen vi har her - med elever og ansatte, som skjønner, respekterer og gjennomfører de strenge koronatiltakene som vi har satt i gang. Og de ser jo ut til å virke! Det er så langt ikke påvist smitte hos noen elever eller ansatte. Ansatte har vært i karantene på grunn av smitteforhold som er utenfor skolen, men ingen har fått påvist smitte. Vi tester bare elever som har symptomer. Det er smittevernkontoret som avgjør hvem som testes, sier Nesje.
– For litt siden var en elev forkjøla. Det var 12 elever med symptomer som ble testet - helt uavhengig av om de er nærkontakter eller ei, legger han til.
Ingen dro hjem i høstferien, og ingen får dra hjem i helgene.
– Det er heller ikke tillatt med foreldrebesøk, men vi arrangerte forleden foreldretreff via nettet. Det var hyggelig og fint, ifølge rektoren.
Må registreres ut og inn
Nordre Aker Budstikke kommer tidlig mandag. Da er det i gang med morgenmøter, men elevene er delt inn i forskjellige grupper - eller elevkohorter. Det en nøye planlagt timeplan som er lagt, også med tanke på hvordan de forskjellige gruppene skal klare å holde avstand, få undervisning på egne områder, trene på egne områder, og spise til forskjellige tider. Og der Rønningen-elever tidligere kunne nyte godt av hovedstadens mange tilbud på fritiden, må nå selv en liten tur til nærmeste matbutikk på Myrerjordet, til godkjenning og registrering.
Elevene på de forskjellige gruppene, eller seksjonene, bor, spiser og har undervisning sammen internt. De holder da større avstand til elever på andre seksjoner. Rektoren understreker at alle elevene kan være med hverandre, men med større avstand mellom elever på ulike seksjoner.
– Praksisen er at alle kan ha noen få nærkontakter, som en familie man kan ha større nærhet til. Så praktiserer vi større avstand til de andre på de andre seksjonene.
De som eventuelt bryter reglene må i samtale for kartlegging og risikerer karantene på rommet.
– Tror alle skjønner at sånn må vi ha det
Julie Bråten (19) fra Bergen går på danselinjen ved Rønningen. Hun er klar på at disse reglene må alle etterleve.
– Vi er inne i en veldig spesiell tid. Jeg setter stor pris på å få være elev her, og opplegget til skolen er veldig godt, og det er mye bra folk som er elever her. Jeg tror alle skjønner at sånn må vi ha det nå, for å unngå smitte og komme oss gjennom dette.
Laila Greenwood Karstensen (20) fra Ølen er Miljøstipendiat med praksis på danselinja. Hun er enig i at dette er et opplegg som bare må følges.
– Men det jeg kanskje savner mest – jeg var jo elev her i fjor også – det er å kunne dra ut. Oslo er jo litt klasserommet vårt også, men nå får vi holde oss her. Ja, det er et annerledes år i år, men vi har et godt fellesskap her. Jeg synes vi er heldige, at skolen er oppe og går i denne tiden!
Skolen benytter også anledningen til å nevne den store dansemaratonen som er planlagt på lørdag, alle elevene skal danse fra klokken 13.00 på lørdag, til klokkan 01.00 natt til søndag. De håper på at flest mulig følger elevene via stream, man kan også vippse penger underveis, som skal gå til KFUK-KFUM Global og skolens KFUK- og KFUM-partnere i Palestina.
Dansemaraton ved Rønningen Folkehøgskole
Lørdag 5.desember 2020 starter dansemaratonen ved Rønningen Folkehøgskole.
Maratonet kan følges av alle på stream. Pengene som samles inn, via vipps, skal gå til KFUK-KFUM Global og skolens KFUK- og KFUM-partnere i Palestina, et samarbeid som har vart i snart 15 år.
Prosjektet og innsamlingen har tre komponenter:
- Flere enn 700 palestinske barn/ungdom havner i israelske militære fengsel hvert år, bakgrunnen kan være steinkasting eller kritiske facebookposter. Etterpå sliter mange med søvnproblemer og konsentrasjonsvansker. Skolens partnerorganisasjoner i Palestina gir individuell terapi, gruppeterapi og yrkesopplæring for at ungdommene ikke skal falle utenfor samfunnet.
- I Palestina er det sterke tradisjonelle kjønnsroller, kvinner har liten påvirkningskraft og det er høy arbeidsledighet blant dem. I Palestina jobber KFUK med likestillingsarbeid, de utfordrer stereotype kjønnsroller driver kampanjer og politisk beslutningsarbeid for jenter/kvinners rettigheter gir unge kvinner en arene der de kan heve sin stemme.
- Palestina har vært okkupert av Israel i over 50 år, noe som rammer det palestinske samfunnet hardt i form av manglende bevegelsesfrihet og andre brudd på menneskrettighetene. Mange er frustrerte og noen vil bruke vold. KFUK og KFUM i Palestina gir opplæring i menneskerettigheter og demokrati utruster ungdom til å stå opp mot lovbrudd på en ikke-voldelig måte gir håp.
Kilde: Rønningen Folkehøgskole
Stenger skolen tidligere
Som nevnt har det vært restriksjoner i tilknytning til hjemreise. Men nå er det snart jul. Rektor Nesje sier at skolen har tatt høyde for det meste også når det gjelder eventuelle «koronakriser» mot jul.
– Vi har bestemt oss for å ta juleferie tidligere i år, 11. desember. Vi kan ikke risikere at noen får påvist smitte oppunder jul, og slik at flere - kanskje hele skolen - blir satt i karantene til over jul. Det ville jo være katastrofalt. Derfor stenger vi tidligere, så alle eventuelt rekker en karantenetid på 10 dager. Den ekstra juleferien tar vi igjen med mer undervisning til neste år.

Rektor Ottar Nesje i idrettshallen, han tror elevenes mulighet for medvirkning i forhold til smittevernstiltak har vært viktig i forhold til etterlevelsen av tiltakene. Foto: Kristin Tufte Haga
Even Funderud (18) med selverklært «passion for ball», går på Idrett og Ball. Han og de andre ved idrettslinja er adskilt fra for eksempel danselinjen.
– Jeg synes det fungerer greit som det er nå. Også etter at de fleste aktivitetene på idrettslinja er flyttet inn. Treningsapparatene er også delt opp, så flere grupper kan få trent uten å være sammen.
Vi treffer også på Klara Blitzner (19) i gangen utenfor dansesalen. Hun er i farta på tredemøllen, som er flyttet for å dele opp treningsapparatene på de forskjellige elevgruppene.
– Jeg går på kunstlinjen nå, men skal bytte over til idrett senere. Jeg gleder meg til å kunne dra hjem til jul, til Bergen. Men jeg tror nok jeg tar en selvpålagt karantene når jeg kommer hjem også. Tiden skal også brukes på besteforeldrene mine, så jeg tar ingen sjanser, sier Klara og løper videre.

Klara går på kunstlinjen og benytter anledning til en løpeøkt på en av tredemøllene som er flyttet til gangen, fra der idrettslinja holder til. Foto: Kristin Tufte Haga
Med på råd
Rektor Nesje må medgi at det har vært litt av et puslespill for å forebygge, og sikre smittevernet ved skolen, på en tilfredsstillende måte.
– Jeg tror en av faktorene som har gjort at vi så langt kan si at vi har lykkes, er at vi hele veien har hatt dialog med elevene. Når vi gjør endringer i planer, som å stenge tidligere, flytte på ferier, og slike ting, er forankring hos både ansatte og elever vesentlig. Det tror jeg er svært viktig. Det er nok med på å gjøre at de får en mye mer forståelse og respekt for hvorfor vi gjør som vi gjør.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!