Nordre Aker Budstikke

Buss-streik skaper hodebry for arbeidsreisende og elever. Raymond frykter smitteøkning

Streik: Hariusz Rozycki, Steinar Selseth og Milos Mastik fra Unibuss sto streikevakter på Ulven i Oslo på søndag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Med 3.800 bussjåfører i Oslo og Viken i streik blir det ekstra utfordrende for mange å komme seg på jobb mandag. Innen få dager kan streiken øke i omfang.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.09.2020 kl 07:44

OSLO: Etter at streiken ble et faktum natt til søndag, måtte mange reisende endre reiseplanene sine. Med en ny arbeidsuke i vente kan det bli problematisk for bussreisende å komme seg på arbeid dersom hjemmekontor ikke er mulig.

Siden streiken er lovlig, kan kollektivselskapene ikke sette inn ekstra kapasitet på tog, T-baner, trikker og båter. Med det blir det trangere om plassen på disse transportmidlene, noe som vanskeliggjør overholdelse av smittevernreglene.

– Ikke reis med mindre du må, hold anbefalt avstand og bruk munnbind etter anbefalingene fra helsemyndighetene, skriver Ruter i en pressemelding.

Varsler utvidelse

Ruter er i likhet med Brakar og Østfold kollektivtrafikk rammet av streiken. Likevel kan det fort bli busstopp andre steder i landet. Ifølge VG er 8.200 sjåfører landet rundt streikeklare.

– Potensialet over landet er stort. Vi har signalisert at en opptrapping kan være nært forestående, men vi har ikke sagt noe om når det kan skje, sier kommunikasjonssjef André Nerheim i Fellesforbundet til avisen.


En mulig opptrapping av streiken må meldes til Riksmekleren og arbeidsgiverne fire dager i forkant.

– Sjåførene er supermotiverte og klare for kamp, en langvarig kamp om nødvendig. Vi har økonomiske muskler til å holde det gående lenge, sier Nerheim.

Oslo-byråd frykter smitteøkning

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) oppfordrer Oslos befolkning til å ha hjemmekontor. Foto: Vidar Ruud / NTB

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo er bekymret for økt trengsel og smitte i hovedstaden under busstreiken.

– Det er all grunn til å frykte at streiken kan bidra til økt smitte. Jeg er bekymret for økt trengsel og håper streiken blir kortvarig, sier Johansen til Aftenposten og oppfordrer Oslos innbyggere til hjemmekontor.


Streiken kommer på toppen av en eskalerende smittesituasjon i hovedstaden. Oslo kan bli en av de «rødeste» byene i Europa, sa assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NRK fredag.

Kort tilpasningstid

Forsker Jørgen Århaug ved Transportøkonomisk institutt fremhever at de færreste kollektivreisende har mulighet til å endre reisevanene sine på kort sikt.

– Vi har ikke sett en tilsvarende situasjon før og vet rett og slett ikke hva som vil skje, sier han til Aftenposten.

Koronapandemien har allerede påvirket reisevanene til arbeidsreisende. Århaug sier at noen har funnet nødløsninger, men at de fleste ikke har noen alternativ og er nødt til å reise.


– De som vil få problemer, er for eksempel ansatte på sykehusene, sykehjemmene og en del skoler i indre by der det er vanskelig å parkere og liten veikapasitet. Men jeg tror ikke konsekvensene blir enorme.

Som følge av busstreiken må flere Oslo-reisende ty til trikk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Dette krever sjåførene

De 3.800 sjåførene i streik er organisert i Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Jernbaneforbundet og Fagforbundet, som til sammen har 12.000 medlemmer. Meklingen foregår mellom NHO Transport og Spekter.

Arbeidstakerorganisasjonene mener at lønnsavstanden fra bussjåfører til industriarbeidere er blitt stadig større de siste årene.

NHO Transport-sjef Jon H. Stordrange fremhever at det vil innebære 40.000 kroner mer i årslønn eller 20 kroner mer i timen til bussjåførene å dekke gapet mellom bussjåfører og industriarbeiderne. Det mener NHO er et urimelig høyt krav, skriver E24.


Meklingen mellom partene startet fredag 18. september og hadde frist ved midnatt natt til søndag 20. september.

(©NTB)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...