Bussparken skal bli utslippsfri, og da trengs det nye ladestasjoner
For eksempel planlegges lademuligheter for buss, her ved Kjelsås togstasjon.
Publisert: 28.04.2020 kl 11:00
Sist oppdatert: 28.04.2020 kl 11:00
KJELSÅS: I 2028 har Ruter satt som mål at all kollektivtransport skal være utslippsfri, og ifølge Ruter kan det i 2022 komme elbusser på Kjelsås. I løpet av våren sender Ruter rammesøknad til Plan og bygningsetaten om tillatelse til bygging av ladeinfrastruktur ved Kjelsås stasjon.
Ifølge en pressemelding fra Ruter står det at Oslo kommune og Viken Fylkeskommune, som eier Ruter, støtter målet, fordi det er et viktig virkemiddel for å nå politiske mål om å redusere klimagassutslipp. De kommende årene vil det bli faset inn elbusser i forbindelse med oppstart av nye busskontrakter i Oslo.
Mer effektiv drift med lading på endeholdeplasser
– For at bussparken skal kunne elektrifiseres, må det bygges ladeinfrastruktur på mange endeholdeplasser i byen, for å sikre effektiv drift og best mulig utnyttelse av både elbussene og sjåførene, sier kommunikasjonssjef i Ruter, Gro Janborg.
Det er Indre by-kontrakten som betjener Kjelsås-området. Den kontrakten har oppstart i 2022. Året før skal kontrakten om busstjenester for Oslo Sør starte opp. Ruter har fått rammetillatelse for etablering av ladeinfrastruktur på Hauketo og Holmlia. Ruter har til nå 115 elbusser i drift i Oslo og på Nedre Romerike.
Videre i pressemeldingen står det at det er behov for å bygge ladeløsninger på mange endeholdeplasser i Oslo for å sikree mer effektiv drift og best mulig utnyttelse av både elbussene og sjåførene. Ved at bussene kan lade underveis, vil det kreve færre busser i drift, og redusere unødig tomkjøring tilbake til bussanlegget for å lade. Lading på endeholdeplassen tar 5-15 minutter, og er et supplement til ladeløsningene på bussanleggene.
Søker om tillatelse for ladeinfrastruktur
– Arbeidet med å finne aktuelle endeholdeplasser der busser kan lade i Oslo er godt i gang. Kjelsås er ett av flere områder det skal søkes om tillatelse til å etablere ladeinfrastruktur. I løpet av våren sender Ruter rammesøknad til Plan og bygningsetaten om tillatelse til etablering av ladeinfrastruktur på endeholdeplassen til linje 54 ved Kjelsås stasjon. Det er alt for tidlig å si noe om hvordan en løsning på Kjelsås kan se ut en gang i 2022, forteller Janborg.
Ruter sendte 15. april nabovarsel til berørte naboer ved endeholdeplassen på Kjelsås stasjon. Det ble etter det avisa kjenner til også avholdt en befaring med naboer og Ruter, forrige fredag.
Kolbjørn Håkonsen er en av naboene til Kjelsås stasjon, der det planlegges busslading.
– På befaringen møtte folk fra Multiconsult og Ruter, i tillegg til naboer. Vi fortalte om det vi opplever som trafikkaos med snuplassen i rushtrafikken, og ba de vurdere dette opp mot planene og hvordan det vil bli når busser i tillegg skal stå der og lade. Vi fikk ikke inntrykk av at det er endelig vedtatt at det skal etableres bussladere på Kjelsås togstasjon, men at det er endeholdeplassene som er planen for dette. Vi foreslo også å forlenge bussholdeplassen i Maridalsveien, der den møter Kjelsåsveien, der vil eneste nabo til en eventuell ladestasjon være skogen, noe vi også kommer til å foreslå i protesten vi naboer skal sende inn til saken. Vi tok også opp eventuelt støy og stråling, som følge av slike ladestasjoner, skriver Håkonsen i en mail til avisa.
I nevnte pressemelding omtaler også Ruter støy og stråling:
– Siden lading på endeholdeplass ofte vil foregå i et område med nærhet til boliger og allmenn ferdsel, har Ruter et særlig fokus på at minsteverdier for støy og stråling skal overholdes. Det står også at målinger Ruter har gjort på endeholdeplassene Mortensrud og Vippetangen, hvor det allerede er etablert pantograflading, viser at nivåene ligger godt under kravet til Strålevernforskriften for langtidsopphold, og at det anses som trygt å ferdes i området.
Ladeløsning først på plass i 2022
– Arbeidet med ladeinfrastruktur på endeholdeplassen på Kjelsås er enda i en tidlig fase. Det er vinner av busskontrakten for Indre by som til slutt bestemmer hva slags elbusser og ladeløsning operatøren ønsker. Det er operatør som vil bygge, drifte og vedlikeholde ladeinfrastrukturen for elbuss, ifølge Janborg.
I nabovarselet fra Multiconsult, på vegne av Ruter, står det også at for å kunne legge om til elektriske busser, må det være tilrettelagt for hurtiglading på en rekke endeholdeplasser, slik at unødvendig tomkjøring til/fra depot for lading unngås. Hurtiglading på endeholdeplassene vil vare rundt 5-15 minutter.
Det står også at ladeinfrastrukturen som etableres består av én nettstasjon, tre likerettere, to ladegalger, én pantograf og ett fordelerskap. I nettstasjonen omformes strøm fra høyspent til lavspent. Strømmen føres videre til likeretter hvor den konverteres fra vekselstrøm til likestrøm før den ledes videre til ladegalgen/pantografen hvor bussene står under og lader. Det vises til vedlagte tegninger og situasjonsplan.
Det er opprettet en foreløpig sak på ladestasjonene i Plan- og bygningsetaten.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!