Nordre Aker Budstikke

Beboerparkeringen:

Bydelen ble varslet om p-forbud, mener resultatet er uheldig flere steder

BU-leder Bente M. Larsen og MPS-leder Julie Myhre Barkenæs studerer kartet med beboerparkeringsveier i bydelen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Lokalpolitikerne er svært positive til at Bymiljøetaten nå på nytt vi se på veistrekningene som fikk parkeringsforbud ved innføring av beboerparkering i bydelen. Nå oppfordrer de beboere til å delta på møtet i miljø-, plan- og samferdselskomiteen 26. oktober for å belyse problemene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.10.2020 kl 17:46

NORDRE AKER: – Jeg er glad for utviklingen i saken. Dette viser at dialog fører frem og at Bymiljøetaten har lyttet til beboerne og ønsker å komme dem i møte.

Det sier bydelsutvalgsleder Bente M. Larsen (Ap) etter at Bymiljøetaten onsdag i Nordre Aker Budstikke kunngjorde at de vil måle opp breddene i de veiene som etter innføringen av beboerparkering ble skiltet parkering forbudt.

Beboere i flere veier har hevdet at Bymiljøetatens argumentasjon om at veien må være 5,5 meter bred ikke henger på greip. Både P.A. Munchs vei og Nils Lauritssøns vei er blant veiene beboere mener er brede nok, til tross for å ha fått parkeringsforbud. Samtidig viser målinger at andre veier, som har fått beboerparkering, er smalere enn 5,5, meter.

P.A. Munchs vei: Bred nok mener beboerne, for smal mener Bymiljøetaten, som nå skal måle opp for nytt. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Vil måle opp på nytt, og ha med beboerne

Seksjonssjef for Skiltmyndighet i Bymiljøetaten, Freddy Leithe, sa til lokalavisen at etaten har fått svært mange henvendelser etter at beboerparkeringen trådde i kraft mandag.


Etaten tar også selvkritikk for ikke å ha informert innbyggerne om at flere strekninger skiltes parkering forbudt. På bakgrunn av disse henvendelsene, samt sakene i Nordre Aker Budstikke den siste uka, vil Bymiljøetatene fysisk dra ut og måle veiene der det er uenighet. Stort sett har reguleringen nemlig basert seg på kart.

– Vi vil gjerne ha med beboerne på disse oppmålingene, slik at vi sammen kan se hva som er riktige mål. Hvordan vi skal gjøre dette rent praktisk med invitasjoner, må vi komme tilbake til, sa Leithe til Nordre Aker Budstikke onsdag denne uka.

Dersom målingene viser at noen veier er skiltet feil, vil det måtte utarbeides en ny skiltplan, som skal ut på høring i tre uker, før det kan skiltes om. Dermed vil det ta minst en måned før eventuelle endringer kan tre i kraft.

Stor tro på god regulering av parkering

Også Bydel Nordre Aker har fått mange henvendelser om at den nye beboerparkeringsordningen ikke helt har hatt den effekten man trodde – ved at parkeringsmuligheten i boliggater nå ha blitt fjernet, istedenfor at de har blitt forbeholdt dem som bor der.


– Etter at BU fattet sitt vedtak, er faktagrunnlaget endret. Bymiljøetaten som fagmyndighet ønsker å regulere bort parkeringsmuligheter der den asfalterte gatens bredde er mindre enn 5,5 meter. Dette betyr at effekten av vedtaket om beboerparkering ikke lenger er den samme, sa BU-leder Larsen i helgen.

Bydelsadministrasjonen, ved spesialkonsulent Bent Gether-Rønning, har hatt flere samtaler med Bymiljøetaten den siste uka. BU-leder Bente M. Larsen og lederen for miljø-, plan- og samferdselskomiteen (MPS), Julie Myhre Barkenæs (MDG) har engasjert seg i saken for å få Bymiljøetaten til å revurdere strekningene det nå er uenighet rundt.

– Basert på Bymiljøetatens ønske om å revurdere enkelte strekninger og beboernes konkrete innspill har jeg stor tro på at vil vi få en god regulering av parkering i området, sier Myhre Barkenæs.

MPS-leder Julie Myhre Barkenæs (MDG), BU-leder bente M. Larsen, og spesialkonsulent i Bydel Nordre Aker, Bent Gether-Rønning. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Lokalpolitikerne og bydelsadministrasjonen understreker at de har hatt en god dialog med Bymiljøetaten.


– Her er det ikke snakk om at noen er ute etter å «ta fra» noen parkeringsmulighetene. Tvert imot. Ordningen er innført for å sikre denne tilgangen, selv om dette ikke nødvendigvis betyr at parkeringsmuligheten er rett utenfor deres egen eiendom, sier spesialkonsulent Gether-Rønning.

Konsekvenser man ikke forutså

Det er bydelsutvalget som vedtok at beboerparkeringen skulle utvides i Nordre Aker, etter tilbakemeldinger fra innbyggere, og en evalueringsrapport fra Bymiljøetaten i fjor. Den slo fast at de fleste er fornøyde med beboerparkeringen, der ordningen er innført.

Deretter er det Bymiljøetaten som er fagetaten som står for parkeringsreguleringen av veiene, er skiltmyndighet og iverksetter og drifter beboerparkeringsordningen.

– Det er litt greit å klargjøre for innbyggerne hvilken rolle og myndighet vi som lokalpolitikere har. Hensikten var jo å legge til rette for at du skal få bedre tilgang til parkering i gata der du bor, og der stopper også bydelens ansvar. Nå vil vi følge opp denne saken slik at utfallet blir best mulig for bydelens innbyggere, sier BU-lederen.

MPS-leder Myhre Barkeæs mener det ikke alltid er slik at konsekvensene av en endring er synlig når den vedtas.


– Når det gjelder utfordringer for hjemmetjenesten for eksempel, som har blitt påpekt, bør det kunne gjøres rom for skjønn. Når vi nå er gjort oppmerksomme på at Bymiljøetatens vedtak har falt uheldig ut i enkelte områder, så går vi i dialog. Og bydelen har som sagt et godt samarbeid med Bymiljøetaten.

Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Kunne vært fanget opp?

Men burde bydelen ha fanget opp disse uheldige konsekvensene tidligere?

Forslag til endringer av forskrift om skiltplan sendes alltid på høring til bydelen, før de iverksettes. Det skjedde også i dette tilfellet. En skiltplan utarbeides for hvert kvartal som endres, og i dette tilfellet var det snakk om over 70 områder som skulle reguleres og skiltes om.

– Jeg har gått gjennom og sett om det er huller i dette, sammenliknet med det området bydelsutvalget har bestemt skal reguleres til beboerparkeringsområde. Vi har ikke blitt opplyst om antall meter de har krevd for å regulere inn parkering, men fått vite hvor Bymiljøetaten har beregnet at det er for smalt, og derfor ville skilte med p-forbud, sier Gether-Rønning.

– Burde bydelen ha reagert på dette tidligere, da skiltplane var på høring – slik at man kunne belyst dette og gjort disse vurderinger før det ble vedtatt parkeringsforbud?

– Jeg tror ikke det, selv om vi ikke har fanget opp alle konsekvensene. Vi visste at dette ville være en regulering av p-plasser som kunne bety at det ikke blir like mange parkeringsplasser som før. Men nå har det fått noen uheldige utslag i enkelte veier.

Lokalpolitikerne er enige i at informasjonen om hvilke skilting som skulle opp i de ulike gatene, burde ha blitt opplyst bedre om fra Bymiljøetatens side. Noe etaten også tok selvkritikk på i går.

– Det er mange måter å gjøre dette på som ville vært mer brukervennlig. Her er det et forbedringspotensial, for god og riktig informasjon ut til innbyggerne er viktig, sier MPS-leder Myhre Barkenæs.

MPS-møte

Innføringen av beboerparkering vil bli tema under møtet i MPS-komiteen mandag 26. oktober.

– Da ønsker vi at innbyggerne skal melde inn og ta opp problemstillinger knyttet til dette, sier komitélederen.

Bydel Nordre Aker har sammenfattet alle innspill som har kommet inn så langt, og vil ta med det som kommer i møtet, når de viderefører dialogen med Bymiljøetaten.

– Oppgaven fremover vil være å finne de stedene som bør revurderes slik at Bymiljøetaten kan se på disse strekningene på nytt, sier Gether-Rønning.

Det er foreløpig ikke klart om MPS-møtet vil bli holdt fysisk i Nydalsveien 21, eller om det blir digitalt, som følge av smittevernhensyn. Informasjon om det vil bli oppdatert på bydelens nettsider. Det vil være mulig å sende inn innspill, eller melde seg til åpen halvtime.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...