Bydelen overtar seniorsenteret
Så er det bestemt. Ullevål Hageby seniorsenter blir kommunalt. Det tas imot med glede hos brukerrådet.
Publisert: 22.06.2020 kl 11:35
Sist oppdatert: 22.06.2020 kl 13:45
ULLEVÅL: Det vedtok bydelsutvalget i Nordre Aker i sitt siste møte før sommeren, torsdag 18. juni.
Nasjonalforeningen for Folkehelsen gjorde det klart i april at de avslutter driften av alle sine seniorsentre i Oslo fra og med årsskiftet. Det er den nye driftsformen for de ideelle seniorsentrene, som nå er på høring, som er årsaken til dette. Det skal innføres en tilskuddsordning som drifterne av seniorsentrene må søke på. Nordre Aker Budstikke har tidligere skrevet om at Nasjonalforeningen mener byrådet med dette legger opp til en konkurranse mellom de ideelle tilbyderne, og at årlige tilskudd ikke skaper trygghet og kontinuitet i driften. De avslutter dermed driften ved alle sine seniorsentre i Oslo ved årsskiftet.
To valg
Dermed har det vært usikkerhet rundt fremtiden til seniorsenteret på Damplassen i Ullevål Hageby. Bydelsdirektør Øyvind Henriksen har tidligere fortalt avisen at bydelen har jobbet med en fremtidig driftsmodell, slik at driften kan fortsette også neste år.
I realiteten hadde bydelen to valg: Det ene var å overta driften selv, den andre er å lyse ut driftstilskuddet og håpe en ideell organisasjon ønsket å overta.
Onsdag fortalte avisen at BU-leder Bente M. Larsen (Ap) at ut fra de politiske signalene hun hadde fått fra lokalpolitikerne, ville bydelsutvalgets flertall fatte vedtak om kommunal drift av seniorsenteret på Ullevål.
Vedtaket
Slik gikk det også, da et enstemmig BU gikk inn for å overta driften av seniorsenteret. Dette vil innebære at de som jobber ved seniorsenteret (under Nasjonalforeningen er det tre stillinger ved senteret) vil være ansatte i bydelen. Bydel Nordre Aker ønsker også å overta leiekontrakten for lokalet på Damplassen, som eies av Havebyselskapet. Dette skal Havebyselskapet ifølge bydelsadministrasjonen være positive til.

BU-leder Bente M. Larsen (Ap) og leder av Helse- og sosialkomiteen i Nordre Aker, Hanne Lyssand (SV) har jobbet for kommunal drift av Ullevål Hageby Seniorsenter. Foto: Privat
Arbeiderpartiet, MDG og SV fikk med resten av BU på et tillegg i vedtaket, som sier «Bydelsutvalget ønsker at det legges fram en sak for Helse- og sosialkomiteen som sier noe om: Hvordan skal vi sikre medvirkning fra de eldre når vi skal utforme innholdet i driften? Kan vi få til noe sambruk av lokalene, slik at vi får en levende møteplass til glede for nærmiljøet?»
Om bydelen kan overta seniorsenteret som en virksomhetsoverdragelse er imidlertid uklart. Nordre Aker Budstikke kjenner til at bydelene som i dag har seniorsentre drevet av Nasjonalforeningen, har spurt Kommuneadvokaten om dette. Korrespondansen er imidlertid unntatt offentlighet, og Nordre Aker Budstikke har fått avslag i innsynsbegjæringen.
Glede på Ullevål
Leder av brukerrådet på Ullevål Hageby seniorsenter, Bjørn Jensen, sier brukerrådet fullt og helt støtter bydelsutvalgslederens ønske om å overta driften av seniorsenteret.

Kirsti Skjerven og Bjørn Jensen sitter i brukerutvalget ved Ullevål Hageby seniorsenter. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
– Det viktigste for brukerne våre er sikkerhet gjennom langsiktighet for driftsmodellen der man vet at Ullevål Hageby Seniorsenter vil bli drevet på en god og trygg måte til beste for alle brukere. De senere årene har vært preget av uklarheter om fremtiden for senteret, noe som har skapt engstelse blant mange eldre brukere som er helt avhengige av seniorsenteret for å klare seg og føle seg trygge i hverdagen, sier Jensen.
Brukerrådet støtter også bydelsutvalgets vedtak om å øke brukermedvirkningen, og tror dette vil være av avgjørende betydning for at de frivillige fortsatt stiller opp for seniorsenteret.
Med kommunal drift vil finansieringen av seniorsenteret skje direkte over bydelens budsjett, og ikke være avhengig av årlige tilskudd, slik de ideelle drifterne er avhengige av. Jensen støtter bydelens innspill om at tilskuddsordningen for de ideelle sentrene må bli mer fleksibel enn det er lagt opp til.
Ny tilskuddsordning
Forslag til regelverk om tildeling av tilskudd til drift av seniorsentrene har nylig vært på høring. Som Nordre Aker Budstikke skrev onsdag, behandlet Nordre Aker arbeidsutvalg saken i sitt møte 11. juni, på fullmakt fra bydelsutvalget, på grunn av kort tidsfrist. Bydelen har sendt inn denne uttalelsen til byrådet:
«Bydelsutvalget slutter seg til fremlagt tilskuddsordning med følgende endringer/presiseringer: 1. Tilskuddsordningen må utformes slik at det gis rom for større forutsigbarhet i de tilfellene bydelene velger å inngå avtale med ideelle og frivillige aktører
2. Dagens ordning med delvis øremerkede midler til drift av seniorsentra videreføres som et bidrag til forutsigbar drift
3. Krav til brukermedvirkning fra brukere/innbyggere tas inn som krav for drift av seniorsentra»
Med kommunal overtakelse av Ullevål Hageby seniorsenter, vil Bydel Nordre Aker drifte to seniorsentre selv: Ullevål Hageby og Marka Mobile eldresenter. De to øvrige seniorsentrene i bydelen, Tåsen og Kuben 62+ på Kjelsås, drives av Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS).
Sanitetsforeningen etterlyser forutsigbarhet
I sitt høringsinnspill til tilskuddsordningen, skriver Sanitetsforeningen at de synes det er positivt at drift av seniorsentrene skal forbeholdes ideelle og frivillige aktører samt kommunal egenregi.
Det er imidlertid flere forhold ved forslaget som vil ha negativ effekt for ideelle og frivillige aktører og som samlet sett medfører stor uforutsigbarhet for de ideelle aktørene, mener NKS. Dette er blant annet at tilskuddene bare gis for ett år av gangen. NKS mener finansieringsmodellen må sikre minst fem års drift.
De mener også at tilskuddsordningen legger opp til en konkurransesituasjon både mellom kommunen og ideelle/frivillige aktører, samt ideelle aktører seg imellom.
– Vi mener det er svært uheldig å åpne opp for konkurranse for drift av seniorsentrene, både av hensyn til de som drifter sentrene, men også for brukerne, skriver NKS i høringssvaret, og viser til at det tar tid å bygge opp et tilbud som er tilpasset brukerne, og å rekruttere og følge opp frivillige.
Videre kritiserer NKS at bydelene skal dele ut støtten ut fra en skjønnsmessig vurdering, og fra egen økonomisk ramme, uten et definert nivå på støtten. De mener det må settes et minimumsnivå på hva det økonomiske tilskuddet skal utgjøre.
– Det fremkommer ikke av regelverket når søknadene om tilskudd skal være ferdig behandlet. Dersom søknadsbehandlingen ikke er klar før det året det søkes tilskudd for, risikerer ideelle aktører å drive for egen regning og risiko med de økonomiske konsekvensene dette vil ha, skriver Sanitetsforeningen.
De minner om at ideelle aktører gir en økonomisk besparelse for kommunen, ved at samarbeidet med frivillige gjør at seniorsentrene kan gi flere tilbud enn om disse skulle vært lønnet.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!