Selv om de har "kort vei til senga":
Bydelen sier nei til utvidet skjenking hos studentene
Blindern studenterhjem vil servere alkohol til klokken 03. Det synes ikke Bydel Nordre Aker er en god idé.
Publisert: 05.11.2018 kl 08:24
Sist oppdatert: 05.11.2018 kl 09:16
BLINDERN: Skal man være festbrems når studentene vil feste og skjenke lenger enn forskriften tillater? Det var lokalpolitikerne i bydelsutvalget (BU) ikke helt enige om, og det ble litt av en debatt før det endelige vedtaket endte med flertall for å gi tommel ned for lengre åpningstider hos Blindern studenterhjem.
Her er bakgrunnen for saken:
Næringsetaten hadde i forkant av BU-møtet bedt bydelen uttale seg i en skjenkesak på Blindern studenterhjem.
Ifølge Næringsetaten søker det ærverdige studenterhjemmet i Blindernveien 41 om å kunne holde åpent til kl. 03.30, og med skjenketid inne til kl. 03.00. Åpningstid ute har de søkt om til kl. 24.00, og med skjenketid ute til kl. 23.30.
Ny åpningstidsforskrift
«Vi ønsker opplysninger om stedets karakter og ber dere oversende kopi av eventuelle klager på støy og uro, jf. alkoholloven §1-7a» skriver Næringsetaten i brevet til Bydel Nordre Aker.
De legger til at Blindern Studenterhjem tidligere har hatt utvidet åpningstid til kl. 03.30/03.00 inne. Etter vedtak av ny åpningstidsforskrift i Oslo kommune har åpningstiden blitt innskrenket til kl 01.00 inne.
Den nye åpningstidsforskriften ble vedtatt i mai i år, og fastsetter når salgs- og serveringssteder i Oslo har lov til å holde åpent, og mellom hvilke klokkeslett det er lov å selge eller skjenke alkohol. Forskriften omdefinerer blant annet sentrumsområdet, og innskrenker samtidig skjenketiden i boligområder. Likevel er det åpent for å gi dispensasjon, der lokale forhold tilsier det.
Boligområde
Faktaboks
Blindern Studenterhjem er et hybelhus og bofellesskap for studenter i Oslo. Det ligger på Blindern, like ved Universitetet i Oslo.
Studenthjemmet ble åpnet i 1925 og er drevet av en privat stiftelse. Både eksteriør, interiør og parkanlegg er fredet. Studenthjemmet er kjent for revytradisjon og et aktivt foreningsliv.
Kilde: Wikipedia
Det er bydelsoverlege Bjørn Sletvold som har gjort den faglige vurderingen. Bydelsoverlegen skriver blant annet:
«Bydel Nordre Aker anbefaler at søknad om utvidet skjenkebevillingen avslås med begrunnelse i åpningstidsforskriften §3 gjeldende for boområde utenfor sentrum. Serveringssteder i boligområder skal holde lukket inne mellom kl. 01.00 og kl. 06.00».
Festbrems?
Og da startet debatten blant lokalpolitikerne:
– Det virker litt sært å nekte skjenking her, det er langt til nærmeste boliger. Men regler er regler, sukket Terje Olav Moen (Ap).
– De som skal bruke dette stedet har jo kort vei til senga, supplerte Per Morten Klette (H).
– Det virker sært å si nei til skjenking ved studentboliger. Jeg syns vi skal la studentene ha et samlingssted, sa May-Brith Døssland (V). Men da protesterte Linda Granlund (H):
– Jeg syns vi skal støtte bydelsoverlegen, og bydelsdirektørens forslag om å avslå søknaden. Det er studenter som ikke har lyst til fest hele natta også.
– Jeg synes vi skal vise til begrunnelsen fra bydelsadministrasjonen, sa BU-leder Per H. Christiansen (H). Og la til at de nye åpningstidsbestemmelsene i Oslo kommune gir mulighet for differensiering i boligområder.
– Jeg bor i studentbolig. Der er det regler om at det skal være stille kl. 23. Det er det en grunn til: studenter vil feste hver kveld. Seriøse studenter som meg er glad den regelen finnes. Det er ikke bare vanlige folk i eneboliger vi skal tenke på, vi skal tenke på de som bor i studentboliger også, kommenterte Ingeborg Briseid Kraft (V).
– Vi bør vel følge et likhetsprinsipp, svarte Per Morten Klette, og viste til at Blindern studenthjem ligger nært campus på Blindern.
– Hvor lenge holder studentkjellerene åpent? spurte han, og fikk til svar fra andre i salen at det er til kl. 02.
– Vi skal være forsiktige med å forskjellsbehandle de ulike stedene, kommenterte Per H. Chrisiansen.
– Men det er forskjell på ha åpent til 02 der folk bor, og der det kke bor folk, protesterte Heidi Rømming (SV).
Dermed ble det votering, og bydelsoverlegens vurdering av at studenterhjemmet pent må finne seg i å følge den kommunale åpningstidsbestemmelsen, altså å stenge kraner kl. 01.00, fikk flertall med ti stemmer, mot én stemme fra Frp, to fra Høyre, én fra Arbeiderpartiet og én fra MDG.
Næringsetaten
Det er til sist Næringsetaten som tar den enedelige avgjørelsen på om Blindern studenterhjem får innvilget utvidet åpnings- og skjenketid eller ei, men bydelens uttalelse vektlegges.
NB! Samme kveld vedtok Bydel Sagene å avslå søknaden om tilsvarende dispensasjon fra bestemmelsen, og dermed nei til utvidet skjenketid, for utestedet HvaSkjer i kulturslottet Soria Moria på Torshov. Det skapte reaksjoner, både i positiv og negativ retning. Les mer om saken i Sagene Avis.
Vil du vite mer om Blindern studenterhjem. I 2008 skrev Nordre Aker Budstikke denne saken om Blindern studenterhjem: Hjem for sultne gutter
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!