Bydelen vil endre praksis etter «beboerparkeringsrot»

MPS-leder Julie Myhre Barkenæs (MDG) og BU-leder Bente M. Larsen (Ap) varsler nye rutiner i bydelen når skiltplaner kommer til orientering fra Bymiljøetaten. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Bydel Nordre Aker vil innføre en mer aktiv tilbakemelding til Bymiljøetaten når nye veier skal skiltes om. – Hvilke retningslinjer Bymiljøetaten jobber etter, er litt uforståelig, sier nestleder i bydelsutvalget.
Publisert: 16.10.2020 kl 13:20
Sist oppdatert: 16.10.2020 kl 15:41
NORDRE AKER: Da beboerparkeringsordningen i Nordre Aker ble utvidet fra 5. oktober, ble flere veier og strekninger på Berg, Tåsen og Ullevål skiltet om til parkering forbudt. At Bymiljøetaten hadde satt et krav om veibredde til 5,5 meter, var ikke kjent for lokalpolitikerne da de vedtok å utvide ordningen i 2019.
Nylig fortalte Nordre Aker Budstikke om beboere i Tåsenlia Sameie som nå mister beboerparkeringen de fikk i Pastor Fangens vei i 2018. Da styret påpekte at de ikke ønsket at parkeringen skulle flyttes til motsatt side av veien, slik Bymiljøetaten varslet, fikk de et helt uventet svar:
Bymiljøetaten ville ikke lenger flytte parkeringen, men fjerne den helt. Etaten hadde dessverre ikke tidligere registrert at veien var for smal. Dette stemmer imidlertid ikke med beboernes egne målinger, som viser at veien er bred nok.
Veien skal nå skiltes om til parkering forbudt, og ny skiltplan skal sendes ut på høring med tre ukers svarfrist. Bymiljøetaten opplyser at skiltforskriftene sendes ut på høring, til Statens vegvesen, Politiet og Plan- og bygningsetaten. I tillegg mottar bydelene forskriftene som ren informasjon, men de er ikke offisielle høringsparter.
Har tidligere ikke blitt politisk behandlet
Bydel Nordre Aker har ovenfor Nordre Aker Budstikke bekreftet at de fikk skiltplanene for de over 70 strekningene som ble innlemmet i beboerparkeringsordningen i høst, til orientering. Skiltplanene ble ikke behandlet politisk, kun håndtert administrativt, og bydelen hadde ikke grunn til å betvile Bymiljøetatens vurderinger på det tidspunktet.

Denne delen av Pastor Fangens vei, som fikk beboerparkering i 2018, er nå for smal. Det mener Bymiljøetaten. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
I et brev til Tåsenlia Sameie opplyser Bymiljøetaten at dersom bydelene har innspill til skiltplanen «vil de selvfølgelig bli vurdert men de har ikke samme mulighet til å omgjøre forskrifter slik de offisielle høringspartene har.»
På bakgrunn av dette har vi spurt bydelsutvalgsleder Bente M. Larsen (Ap) og leder av miljø-, plan- og samferdselskomiteen, Julie Myhre Barkenæs (MDG), om bydelspolitikerne heretter bør gripe inn/melde tilbake når skiltplanen for parkering forbudt kommer til orientering til bydelen.
– Bydelen vil nå innføre en ny praksis med å gi en tilbakemelding til BYM når vi får skiltplaner til orientering, bekrefter Larsen.
– Har dere noen tanker om at det nå ser ut til at BYM er i gang med å fjerne beboerparkeringsområder fra 2018 nå, før de har gått over strekningene som ble innlemmet i oktober, og som skaper utfordringer og misnøye?
– Vi er gjort kjent med saken fra styreleder i Tåsenlia Sameie, og bydelen vil også ta denne opp med BYM. Vi håper at dette lar seg løse siden ordningen har fungert godt for beboerne de siste to årene, sier Larsen og Myhre Barkenæs (MDG).
Ikke et krav fra brannvesenet
Kravet om 5,5 meter veibredde bunner i at en parkert bil tar 2 meter, og at det skal være 3,5 meter fri veibredde, blant annet for at utrykningskjøretøyer skal kunne passere. Dette skal ha ligget til grunn i alle områdene i Oslo som har fått beboerparkering, selv om Nordre Aker Budstikkes målinger viser at flere veier som fikk beboerparkering i 2018 er smalere enn dette. Også veier som har fått beboerparkering nå i høst er smalere enn kravet.
I forrige uke uttalte Freddy Leithe, seksjonssjef Skiltmyndighet i Bymiljøetaten, til Nordre Aker Budstikke, at Brann- og redningsetaten jobber med å utarbeide en veileder. Inntil den er på plass bruker Bymiljøetaten alltid 5,5 meter som et prinsipp for å sikre fremkommelighet.

Nils Lauritssøns vei er en av veiene som har fått delvis parkering forbudt, selv på en strekning beboere mener er bred nok. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Til Nettavisen denne uka sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Brann- og redningsetaten det ikke dermed foreligger et absolutt krav fra brannetaten:
– Vi har en god dialog med Bymiljøetaten. Der vi selv opplever problemer med framkommeligheten, kan det hende at en eller begge sider av en gate kan få parkeringsforbud. Men det viktige for oss at innsatsmannskaper skal komme fram. Det ligger ikke et absolutt krav fra oss om at etaten skal smekke opp skilting etter forgodtbefinnende - det handler om dialog.
Nestleder i bydelsutvalget, og gruppeleder for MDG, Aase Marie Olafsen, poengterer at det nettopp er snakk om en veileder:
– Brann- og redningsetaten jobber med ny veileder for veibredde. Denne er ikke på plass ennå. Hvilke retningslinjer BYM jobber etter, er derfor litt uforståelig.
Nordre Aker Budstikke har stilt Bymiljøetaten flere spørsmål om hvilke målinger som ligger til grunn for avgjørelsene i flere av veiene i Nordre Aker. Vi har også spurt om det er flere veier med regulert beboerparkering frem til nå, som mister denne. Og vi har spurt om når de varslede nye oppmålingene vil finne sted. Bymiljøetaten opplyser at de jobber med å besvare avisens spørsmål.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!