Nordre Aker Budstikke

Bydelen vil hjelpe ungdom til å komme i jobb

Abdullah, Abdalle, Mustafe, Musefi og Amin deltok i sommerjobbprosjektet i Bydel Sagene i 2018. Sagene var pilotbydel i fjor, og høstet gode erfaringer med å tilby lokal ungdom sommerjobber. Også i Sagene tilbys sommerjobber i 2019. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

– Det har vært et opplevd behov, sier oppvekstsjef Trine Køhncke Urholt i Bydel Nordre Aker.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NORDRE AKER: Tiltaket har fått navnet Ung Jobb 2019.

– Bydel Nordre Aker ved Forebyggende barne- og ungdomsenhet satser i 2019 på Ung Jobb. Et prosjekt satt i gang på bakgrunn av et opplevd behov blant ungdom i bydelen for jobbtrening og jobberfaring, sier Trine Køhncke Urholt, avdelingsdirektør for Oppvekst og familie i Bydel Nordre Aker.

Hun legger til at det i arbeidsmarkedet er «mange om beinet», noe som gjør at ungdommene ofte kommer sist i køen i ansettelsesprosessen for deltidsjobber.

– Ekstra vanskelig er det for ungdom under 18 år, og derfor er målgruppen i prosjektet ungdommer fra 16 til 18 år. Ved å inngå samarbeid med ulike aktører i nærmiljøet har vi sysselsatt ungdommer som er i gang med sin deltidsjobb.

Trine K. Urholt. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Arbeidserfaring

Å delta i Ung Jobb-prosjektet gir arbeidserfaring. Ungdommene tilegner seg kompetanse for å kunne skrive CV og jobbsøknad, lære om arbeidsmarkedet og rettigheter som ung arbeidstaker, samt å bli en selvstendig og trygg ansatt.

– Dette er et prosjekt som skal bidra til å styrke ungdom til å bli attraktive arbeidstakere gjennom ungdomstiden og videre. Prosjektet er eksternt finansiert av Byrådsavdelingen, sier Urholt.

Byrådsavdelingen for eldre, helse og arbeid har bevilget 600.000 kroner til Nordre Aker i 2019.

Ungdommer som allerede har fått plass i prosjektet er ungdommer som har vist at de er motiverte for jobb, pålitelige og ansvarsfulle. Forebyggende barne- og ungdomsenhet har venteliste med ungdommer som ønsker deltidsjobb.


– Derfor trenger vi samarbeidspartnere som kan gi lokal ungdom denne sjansen til å prøve seg i arbeidslivet. Vi ønsker også at samarbeidspartnerne er åpne for å vurdere mulighet for å gi ungdommen deltidsjobb ved endt prosjekttid, slik at dette kan gi langvarige positive effekter for ungdommene våre, sier hun.

LES OGSÅ: Bydel Sagene startet sommerjobbprosjektet i fjor, med stor suksess. Det var stor interesse da årets sommerjobber ble lagt ut

Ung Jobb

– Gjennom ungdomskontaktene, helsesykepleiere og barneverntjenesten får vi kontakt med ungdommer som ønsker og har behov for jobbtrening og -erfaring. Målgruppen for Ung Jobb-prosjektet er primært ungdom i bydelen som blant annet kan innebære ungdom som er motivert for jobb og arbeidstrening, har begynnende rusproblematikk, har språklige utfordringer med mer.

Etter samtale med ungdommen kontakter bydelen potensielle arbeidsgivere for etablering av samarbeid.

– I samarbeidet er det viktig for oss at de har kapasitet til å ta godt i mot ungdommene, samt at de er åpne for å vurdere å gi ungdommene deltidsjobb etter endt prosjekttid. Ungdommen medvirker til valg av arbeidsplass gjennom å bidra med forslag til arbeidsplass. Dette tenker vi er viktig for ungdommens motivasjon, da de vil kunne få en mer positiv opplevelse av å være tilknyttet en arbeidsplass som sammenfaller med deres interesser, sier Urholt.


Bydelen følger opp ungdommene underveis gjennom kontakt med ungdommen og arbeidsgiver.

– Dette er viktig for å ivareta ungdommen, men også samarbeidspartneren.

Langsiktige effekter

Forebyggende barne- og ungdomsenhet fokuserer på tiltak som vil ha en langsiktig effekt. Å stå i deltidsjobb over lengre tid vil kunne virke forebyggende mot risikoatferd i et langtidsperspektiv gjennom at det å være en del av et arbeidsmiljø kan virke positivt inn på ungdommen, forklarer Urholt.

– Dette gjennom positive omgivelser, tilhørighet, økt ansvarsfølelse, medvirkning og mestring gjennom arbeidsoppgavene.

Per 10. mai har åtte ungdommer deltidsjobb gjennom prosjektet, med fem på venteliste.


– Bydel Nordre Aker ønsker både å kunne tilby noen sommerjobber, men vektlegger i større grad deltidsjobb over tid. Vi legger også vekt på at de ungdommene som får jobb gjennom bydelen, og har behov for oppfølging skal få det, sier Urholt.

Oppfølgingen er viktig for at opplevelsen av å være i jobb, og mestre jobbsituasjonen, skal være god – både for ungdom og arbeidsgiver.

– Dette krever tilgjengelige voksenressurser i tillegg til direkte lønnskostnader. Bydelen ønsker gjerne flere samarbeidspartnere/arbeidsgivere, sier hun.

Tildelingen på til sammen 600 000 skal dekke mange ulike behov - i tillegg til sommerjobb/deltidsjobb (Ung Jobb). Tildelingen benyttes for eksempel til utvidet sommerferietilbud – åpent hele sommeren på Trikkehallen med ferieturer og aktiviteter i Oslo og omegn. Sommerferietilbud Glasshuset, aktivitetstilbud til 5.-7. trinn i sommerferien.

– Dette krever økt tilstedeværelse blant de ansatte i Forebyggende enhet – også i sommerferieperioden. I tillegg er miljøarbeider/miljøterapeuttjenesten styrket noe gjennom denne tildelingen – særlig rettet mot utsatt ungdom med behov for særlig oppfølging, sier Urholt.

Sommerjobb i bydelen 2019

– I sommer har vi etablert et internt sommerjobbtilbud til bydelens ungdommer. Vi har ansatt seks ungdommer som skal fungere som aktivitetsledere i et sommerferietilbud til barn på mellomtrinnet (5.-7. klasse) som vi har etablert på bakgrunn av meldt behov fra bydelens helsesykepleiere. Sommerferietilbudet vil foregå over tre uker på Glasshuset.

– Ungdommene som har sommerjobb her planlegger og leder aktiviteter og har en viktig rolle som rollemodell og aktivitør. Miljøterapeut vil være ansvarlig for ivaretakelse i løpet av disse tre ukene, sier Urholt.

Miljøhovedstadsåret 2019

– Vi har koblet Ung Jobb på deler av nabolagsprogrammet i forbindelse med Oslo som europeisk miljøhovedstad. Ungdommer skal blant annet:

  • delta i gjennomføringen av Grønn bydelsdag (publikumsvert ol.)
  • fotografere i bydelen som skal publiseres på Facebooksiden «Aktiv i Nordre Aker»
  • snekre møbler av paller til bruk på Grønn bydelsdag (ombruk)
  • sy vimpelrekker til Grønn bydelsdag av gammelt tøy (ombruk)

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...