ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Bydelens beredskap mot koronasmitte

Bydel Nordre Aker. Foto: Karl Andreas Kjelstrup.

Bydelene skal denne uka overta testingen av personer som kan være smittet med koronavisruset, men foreløpig er det sentrale myndigheter som har ansvaret.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.03.2020 kl 19:14

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

NORDRE AKER: Søndag oppdaterte Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet karantenereglene for alle ansatte i helse- og omsorgstjenestene: De som har vært i områder med vedvarende spredning av covid-19 – bedre kjent som koronavirus – bes om å være hjemme fra jobb i 14 dager etter hjemkomst.

Rådet har tilbakevirkende kraft for reisende som har kommet hjem etter 17. februar, skriver Helsedirektoratet på sine nettsider. Årsaken til at dette nå er hovedregelen, er utviklingen de siste dagene med et økt antall smittede. Søndag kveld var det 19 personer i Norge som hadde fått påvist koronasmitte. Fem ansatte ved Ullevål sykehus er blant de som har fått påvist viruset. Om lag 150 ansatte ved sykehuset er nå i karantene, opplyste sykehusledelsen i en pressekonferanse søndag kveld.

OPPDATERT: Mandag kveld bekrefter Folkehelseinstituttet at 25 personer har fått påvist smitte i Norge.

Følger helsemyndighetenes råd

Helse- og omsorgstjenesten er spesielt sårbar for smitteutbrudd som kan ramme utsatte pasientgrupper. Bydelsdirektør Øyvind Henriksen bekrefter mandag 2. mars at de ansatte i helsetjenesten i Bydel Nordre Aker – dette gjelder primært de ansatte i hjemmetjenesten, på helsestasjonen og ved enkelte av de tilrettelagte botilbudene – følger de rådene som til enhver tid gis av helsemyndighetene.

– Vi har innført gode hygieneruter på alle våre tjenestesteder, skriver han i en e-post til Nordre Aker Budstikke.

ANNONSE

Bydelene gjør seg klare til å overta

Smittevernoverlege Tore W. Steen i Oslo kommune under en pressebrief om koronaviruset fredag kveld. Foto: Christian Fredrik Borg

Smittevernoverlegen i Oslo kommune, Tore W. Steen, fortalte til Nordre Aker Budstikke fredag at bydelene denne uken skal overta ansvaret for å teste egne innbyggere for smitte. Bydelene skal opprette egne team som skal ta seg av dette, og de skal også drive smitteoppsporingsarbeid, dersom koronaviruset blir påvist hos innbyggere. Så langt er det Legevaktens "Feberpatruljer", bestående av en spesialopplært sjåfør og en lege, som har rykket ut for å teste personer ved mistanke om koronasmitte.

Mandag 2. mars opplyser bydelsdirektøren i Nordre Aker at bydelen jobber med å rigge seg for å overta disse oppgavene i løpet av uka. Foreløpig er det derfor fortsatt Legevaktens "Feberpatruljer" som utfører tester der det er mistanke om at personer er smittet av koronaviruset.

– Oppfølging og prøvetaking håndteres av legevakten til vi overtar og er operative, skriver bydelsdirektøren til Nordre Aker Budstikke.

ANNONSE

Kan ikke opplyse om testsvar eller karantene

Bydelsdirektør Øyvind Henriksen i Nordre Aker. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nordre Aker Budstikke har spurt bydelsdirektøren om det er ansatte eller innbyggere i Nordre Aker som nå er i karantene, om det er gjort prøver av ansatte eller innbyggere, og hva disse eventuelt viser.

– Jeg kan ikke gi spesifikk informasjon om smittede etc. i bydelen da dette vil være personsensitive opplysninger, svarer Henriksen, og viser til informasjon fra sentrale myndigheter. Eventuelle smittede og personer i karantene blir fulgt opp i henhold til gjeldende retningslinjer.

Utsatte områder og symptomer

Helsedirektoratet skriver at både ansatte i helse- og omsorgstjenesten og andre reisende som utvikler luftveissymptomer i løpet av de første 14 dagene etter hjemkomst, skal isolere seg hjemme og kontakte fastlegen på telefon. Hvis man ikke får kontakt med fastlegen, skal man ringe legevakt på telefon 116117.

ANNONSE

Symptomer på covid-19 er feber, hoste, pustebesvær eller andre luftveissymptomer.

Per 26. februar 2020 regnes fastlands-Kina, Hong Kong, Singapore, Japan, Iran, Sør-Korea og regionene Lombardia, Piemonte, Emilia-Romagna og Veneto i Italia som områder med vedvarende spredning. Denne listen kan bli oppdatert – se Helsedirektoratets nettsider. Der kan du også finne mer informasjon om viruset.

Også Oslo kommune har lagt ut informasjon på sine nettsider mandag.

Falske besøk og meldinger

Torsdag la Oslo kommune ut en advarsel om at innbyggere skal ha opplevd få personer, som utgir seg for å være helsepersonell fra kommunen, på døra for å teste for koronasmitte. På Facebook-skriver kommunen at dette ikke er personell fra kommunen, og at man ikke foretar hjemmebesøk for slike tester uten en avtale på forhånd:

ANNONSE

Folkehelseinstituttet varslet på Twitter mandag at det skal være sendt ut falske sms-er til enkeltpersoner, med beskjed om at de skal kontakte lege.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE