Nordre Aker Budstikke

Bydelens beredskap mot koronasmitte

Bydel Nordre Aker. Foto: Karl Andreas Kjelstrup.

Bydelene skal denne uka overta testingen av personer som kan være smittet med koronavisruset, men foreløpig er det sentrale myndigheter som har ansvaret.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.03.2020 kl 19:14

NORDRE AKER: Søndag oppdaterte Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet karantenereglene for alle ansatte i helse- og omsorgstjenestene: De som har vært i områder med vedvarende spredning av covid-19 – bedre kjent som koronavirus – bes om å være hjemme fra jobb i 14 dager etter hjemkomst.

Rådet har tilbakevirkende kraft for reisende som har kommet hjem etter 17. februar, skriver Helsedirektoratet på sine nettsider. Årsaken til at dette nå er hovedregelen, er utviklingen de siste dagene med et økt antall smittede. Søndag kveld var det 19 personer i Norge som hadde fått påvist koronasmitte. Fem ansatte ved Ullevål sykehus er blant de som har fått påvist viruset. Om lag 150 ansatte ved sykehuset er nå i karantene, opplyste sykehusledelsen i en pressekonferanse søndag kveld.

OPPDATERT: Mandag kveld bekrefter Folkehelseinstituttet at 25 personer har fått påvist smitte i Norge.

Følger helsemyndighetenes råd

Helse- og omsorgstjenesten er spesielt sårbar for smitteutbrudd som kan ramme utsatte pasientgrupper. Bydelsdirektør Øyvind Henriksen bekrefter mandag 2. mars at de ansatte i helsetjenesten i Bydel Nordre Aker – dette gjelder primært de ansatte i hjemmetjenesten, på helsestasjonen og ved enkelte av de tilrettelagte botilbudene – følger de rådene som til enhver tid gis av helsemyndighetene.

– Vi har innført gode hygieneruter på alle våre tjenestesteder, skriver han i en e-post til Nordre Aker Budstikke.

Bydelene gjør seg klare til å overta

Smittevernoverlege Tore W. Steen i Oslo kommune under en pressebrief om koronaviruset fredag kveld. Foto: Christian Fredrik Borg

Smittevernoverlegen i Oslo kommune, Tore W. Steen, fortalte til Nordre Aker Budstikke fredag at bydelene denne uken skal overta ansvaret for å teste egne innbyggere for smitte. Bydelene skal opprette egne team som skal ta seg av dette, og de skal også drive smitteoppsporingsarbeid, dersom koronaviruset blir påvist hos innbyggere. Så langt er det Legevaktens "Feberpatruljer", bestående av en spesialopplært sjåfør og en lege, som har rykket ut for å teste personer ved mistanke om koronasmitte.

Mandag 2. mars opplyser bydelsdirektøren i Nordre Aker at bydelen jobber med å rigge seg for å overta disse oppgavene i løpet av uka. Foreløpig er det derfor fortsatt Legevaktens "Feberpatruljer" som utfører tester der det er mistanke om at personer er smittet av koronaviruset.

– Oppfølging og prøvetaking håndteres av legevakten til vi overtar og er operative, skriver bydelsdirektøren til Nordre Aker Budstikke.

Kan ikke opplyse om testsvar eller karantene

Bydelsdirektør Øyvind Henriksen i Nordre Aker. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nordre Aker Budstikke har spurt bydelsdirektøren om det er ansatte eller innbyggere i Nordre Aker som nå er i karantene, om det er gjort prøver av ansatte eller innbyggere, og hva disse eventuelt viser.

– Jeg kan ikke gi spesifikk informasjon om smittede etc. i bydelen da dette vil være personsensitive opplysninger, svarer Henriksen, og viser til informasjon fra sentrale myndigheter. Eventuelle smittede og personer i karantene blir fulgt opp i henhold til gjeldende retningslinjer.

Utsatte områder og symptomer

Helsedirektoratet skriver at både ansatte i helse- og omsorgstjenesten og andre reisende som utvikler luftveissymptomer i løpet av de første 14 dagene etter hjemkomst, skal isolere seg hjemme og kontakte fastlegen på telefon. Hvis man ikke får kontakt med fastlegen, skal man ringe legevakt på telefon 116117.


Symptomer på covid-19 er feber, hoste, pustebesvær eller andre luftveissymptomer.

Per 26. februar 2020 regnes fastlands-Kina, Hong Kong, Singapore, Japan, Iran, Sør-Korea og regionene Lombardia, Piemonte, Emilia-Romagna og Veneto i Italia som områder med vedvarende spredning. Denne listen kan bli oppdatert – se Helsedirektoratets nettsider. Der kan du også finne mer informasjon om viruset.

Også Oslo kommune har lagt ut informasjon på sine nettsider mandag.

Falske besøk og meldinger

Torsdag la Oslo kommune ut en advarsel om at innbyggere skal ha opplevd få personer, som utgir seg for å være helsepersonell fra kommunen, på døra for å teste for koronasmitte. På Facebook-skriver kommunen at dette ikke er personell fra kommunen, og at man ikke foretar hjemmebesøk for slike tester uten en avtale på forhånd:


Folkehelseinstituttet varslet på Twitter mandag at det skal være sendt ut falske sms-er til enkeltpersoner, med beskjed om at de skal kontakte lege.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...