Nordre Aker Budstikke

Bydelsoverlegen:

Derfor tror han bydelen gikk fra best til verst

Bydelsoverlege Tom Sundar i Bydel Nordre Aker på torsdagens møte i bydelsutvalget. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Men bydelsoverlege Tom Sundar hadde med gode nyheter da han redegjorde om koronasituasjonen for lokalpolitikerne.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.09.2021 kl 08:03

STORO: Torsdag kveld avholdes det første møtet i bydelsutvalget (BU) etter sommeren. Politikerne er samlet på Thon Hotel Storo, som ikke har skjedd siden utbruddet av koronaviruset i Norge.

– Fra å være den bydelen som hadde lavest forekomst av korona i over et år, gikk vi tidligere i høst til å være den bydelen med høyest 14-dagers forekomst av korona. Det var en veldig spesiell situasjon. Startet rundt 10.-15. august, i forbindelse med skolestart, innledet bydelsoverlege Sundar.

For øyeblikket er smittetrykket 1.043 tilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. Det siste døgnet er det registrert 50 nye smittetilfeller, viser kommunens koronastatistikk.

– Den gode nyheten er at vi ikke lenger er helt alene på toppen. Nå er det flere bydeler som har tatt oss igjen. Søndre Nordstrand passerte oss i går, og Ullern puster oss i nakken. Dette vil nok jevne seg ut over tid, tenker jeg.

Fra best til verst

Bydelsoverlegen fortalte at ledelsen i bydelen og bydelsoverlegene i Oslo har undret seg over hvordan smitten kunne øke så mye.


– Vi har klødd oss i litt hodet og hatt diskusjoner i ledergruppa, bydelsoverlegene i mellom og lurt på hva det er med Nordre Aker som gjorde at vi plutselig gikk fra å være best i klassen til verstingene.

Bydelsoverlege Tom Sundar i Bydel Nordre Aker. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

En del av forklaringen mener Sundar er at bydelen er aktiv.

– Vi vet at hovedelen av smitten skjer utenfor skolen, i hvert fall gjorde den det i august. Det var et høyt aktivitetsnivå med mye fritidsaktiviteter i forbindelse med gjenåpning av samfunnet. Det tror jeg er én grunn. Rett og slett at det er mye aktivitet, og da blir det også mange møteplasser og mulighet for mingling, utdypet han.

Testing

Sundar tror en annen grunn er at innbyggerne er flinke til å teste seg.


– Vi ser at hver dag nå er det mellom fem og seks hundre tester fra Nordre Aker. Det er veldig bra. Før sommeren var det nede i to- tre hundre. Vi har nok hatt en økning i bruken av tester. Jo flere tester, jo flere positive resultater får man.

Overfor Nordre Aker Budstikke utdyper han at Nordre Aker er en av bydelene med flest tester. Bydel Grünerløkka har også mange testede.

Nå håper bydelsoverlegen at smittetallene har nådd en topp.

– De siste dagene har det faktisk flatet ut. For tre dager siden hadde vi en foreløpig topp. Nå ser det ut til at vi kanskje har nådd toppen. Det ser i hvert fall ut til at det har flatet ut, og la oss håpe det.

Bydelsoverlege Tom Sundar i Bydel Nordre Aker. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

«Spørretime»

– Vi har god dialog med både skole- og barnehageledere. I morgen skal vi ha et møte med skoleledere som Trine (Urholt, avdelingsdirektør for oppvekst og familie i bydelen, journ. anm.) har tatt initiativ til sammen med meg.

– Vi skal ha dialog, en slags spørretime. Det er veldig mange spørsmål fra skolene om tiltak, om man skal innføre tiltak, forklarte Sundar.

Han sier at situasjonen med grønt nivå i skolene, som innebærer normal drift, er spesiell.

– Samtidig har vi en veldig smitteøkning i samfunnet. Det er et paradoks der. Vi har vaksinert såpass stor andel av befolkningen som legitimerer at vi kan gjenåpne på stigende smittetallene.


Vaksinering av ungdom

En god nyhet Sundar kunne bringe, var at Nordre Aker topper statstikken over vaksinasjonstrend i Oslo.

– I går kveld hadde vi vaksinert 81,2 prosent av befolkningen i Nordre Aker over 16 år, tett fulgt av Vestre Aker og Ullern. Det er veldig bra. Fire av fem innbyggere i vår bydel har nå blitt fullvaksinert.

Denne uken vaksineres 16- og 17-åringer i bydelen, så langt har 49 prosent av denne gruppen fått vaksine. Neste uke begynner bydelen med innbyggere mellom 12 og 15 år.

– Det kommer i hovedsak til å skje ved at skolene kommer til vaksinesenteret i Nydalen. Der har vaksinesenterets leder gjort en god jobb, ringt rundt og spurt hva som er best for dem. De fleste skolene har ønsket å komme til vaksinesenteret.

Kommer til skolen

Vaksinering på de fleste skolene vil være gjennomført allerede neste uke.

– Da kommer elevene klassevis og tar det som en ekskursjon. Vi har satt opp vaksinering fra 08.30 til 15.

Elevene på Nordberg vil som eneste skole vaksineres uken etter.

– Nordberg har ønsket et annet opplegg. De har ønsket at vaksinesenteret skal komme ut til dem. Det har litt med beliggenhet og lokaler å gjøre. Vi har god dialog, og det skal vi få til, forsikret Sundar.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...