Nordre Aker Budstikke

Bydelspolitikerne krever helhetlig Tåsen-planlegging

Velleder Henning Iversen hadde med plansje for å vise turveien, den grønne korridoren, som han mener vil være truet med omfanget av utbygginene som foreslås på Tåsen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Torsdag møtte flere titalls Tåsen-beboere opp i bydelsutvalget (BU) med sterk bekymring for utviklingen av nabolaget sitt. Lokalpolitikerne svarte med å be kommunen om å sikre helhetlig planlegging i området.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.02.2019 kl 07:57

NYDALEN/TÅSEN: Planene for utbygging av Tåsen senter ble først kjent i 2012. Etter flere runder og justeringer, kommer nå et endelig planforslag fra utbyggeren til offentlig ettersyn, etter planen innen 13. mars.

Det er et forsalg Plan- og bygningsetaten sier de ikke kan anbefale, og har varlset at de vil lage et alternativ.

I løpet av 2018 dukket ytterligere tre større utbyggingsprosjekter opp på Tåsen. Alle innenfor en radius på cirka 200 meter fra rundkjøringen i Tåsen-krysset.

Nordre Aker Budstikke undersøkte nylig status for alle fire prosjekter. I alt foreslås det nemlig utbygging av over 50.000 kvadratmeter bolig og næring, og nærmere 500 leiligheter i planområdene. Les om status på prosjektene her.

I bydelsutvalgsmøtet 7. februar var det Telenor Eiendoms planer for boligutbygging i Tåsenveien 73 som sto på sakskartet.


Illustrasjon sammensatt av tegninger fra forslagsstillerne bak Tåsen senter og Søndre Tåsen gård. Plassering på de to andre prosjektene er markert.

Avgrense utbyggingsområdet

I åpen halvtime tok nok en gang leder i Berg Nordberg Sogn Tåsen vel, Henning Iversen, ordet. I høst mente han de foreslåtte planene fra de ulike forslagsstillerne ville gjøre Tåsen «mørk, tett og farlig».

Når det fjerde prosjektet i Tåsenveien 73 nå har dukket opp, gjentok han viktigheten av å beholde den grønne korridoren som turvei B8 er. Både Tåsenveien 73-utbyggingen, og utbyggingsforslaget rundt Søndre Tåsen gård vil påvirke denne. Han viste til planene om nesten 500 leiligheter rundt Tåsenrundkjøringen.

– Det vil jeg kalle å ødelegge dette området, sa han, og mente det bør være en helt logisk avgrensning for hvor det kan bygges tett og høyt.

– Alt om er øst for t-banen er småhus og bør fortsette å være det – det bør fortsatt være småhusplanen som skal gjelde der. Og da vil denne turveien overleve. Det vil være en fornuftig avgrensning.

Egen uttalelse om helhet på Tåsen

Bydelsutvalget hadde denne gangen planforslaget til det siste boligprosjektet, Tåsenveien 73, som ble kjent i desember i fjor, til uttalelse. I vedtaksforslaget fra bydelens Miljø-, plan- og samferdselskomité, ble det pekt på at det trengs en helhetlig plan for Tåsen-området, for å sikre en fornuftig utvikling, og at ikke hvert prosjekt springer opp uten at det tas hensyn til helheten. Vedtaksforslaget ble vedtatt enstemmig (se hele vedtaksteksten nederst i saken).

Bydelsutvalget mente imidlertid dette ikke kunne kommenteres separat i denne ene uttalelsen, og satte i møtet opp en egen sak på sakskartet: «Helhetlig plan for Tåsen».

Bydelsutvalget gjorde et enstemmig, omforent vedtak, etter initiativ fra Heidi Rømming (SV).

I dette sier bydelsutvalget at byrådet og Plan – og bygningsetaten må vurdere hvilke type områdeplanlegging som ideelt sett bør ligge til grunn for videre utvikling av Tåsen som «prioritert stasjonsnært område», slik det heter i den gjeldende kommuneplanen. I en av reguleringssakene, Tåsenveien 71 - Blåsbortveien 18-32, Søndre Tåsen gård, går det nemlig frem at forslagsstiller og utbygger ikke er enige med Plan- og bygningsetaten i tolkningen av hva prioritert, stasjonsnært område egentlig innebærer når det gjelder mulighetene for utvikling utover begrensningene i Småhusplanen.


En slik vurdering må på plass før de ulike detaljreguleringene behandles, og legger føringer og begrensninger på omkringliggende arealer, mener bydelsutvalget, som ber om en aktiv tilbakemelding fra byråd og etat på sitt vedtak, «så snart som mulig».

Ikke si at lokalpolitikk ikke engasjerer: Tilhørerbenken var full under BU-møtet 7. februar. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Vedtaket

Det endelige vedtaket i sak 25/19 Helhetlig plan for Tåsen fra BU lyder i sin helhet:

«Tåsen er definert som prioritert stasjonsnært område i kommuneplanen. I denne planen åpnes det opp for at det på enkelte stasjonsnære steder kan være behov for en områderegulering (Slemdal, Oppsal) eller et planprogram med veiledende plan for offentlige rom (VPOR) for å sikre helhetsgrep og god stedsutvikling. Noen ganger kan det også ifølge kommuneplanen, være aktuelt å utarbeide utvidede stedsanalyser og mulighetsstudier som grunnlag for behandling av detaljreguleringer.

Bydelsutvalget har fått seg forelagt planer om en rekke større reguleringssaker i Tåsen-området. (Nordbergveien 10, Tåsen senter/torg, Søndre Tåsen gård og Tåsenveien 73.) Noen av disse planene skisserer endringer i trafikkmønstre og veier og involverer også i noen grad omlegging knyttet til T-banen. Det er mange aktører, både offentlige og private, som har interesser her.


Nordre Aker bydelsutvalg mener det må utarbeides en helhetlig plan for utvikling av Tåsen området. Tåsen har en viktig senterfunksjon i bydelen, og både beboere og bydelen bør involveres og bidra i planarbeidet. Bydelsutvalget vil anføre at det er mange vesentlige hensyn som må ivaretas i den fremtidige utviklingen av Tåsen.

Bydelsutvalget vil be Byrådet / Plan – og bygningsetaten om en vurdering når det gjelder hvilke type områdeplanlegging som ideelt sett bør ligge til grunn for videre utvikling av Tåsen som prioritert stasjonsnært område, før de ulike detaljreguleringene behandles og legger føringer / begrensninger på omkringliggende arealer. Bydelsutvalget ber om en tilbakemelding på denne henvendelsen så snart som mulig.»

Sak 23/19 Innspill til oppstartsmøte Tåsenveien 73

Enstemmig vedtatt:

1. Bydelsutvalget ber om at det lages en samlet plan for utvikling av Tåsen-området, som et prioritert stasjonsnært område. Planen må omfatte alle utbyggingsprosjekter som er under oppstart, eller er startet. Utbyggingsprosjekter i området må ikke iverksettes før en slik samlet plan foreligger og er behandlet. Bydelsutvalget forutsetter at eventuell utbygging må skje innenfor rammene av godkjente planer.

2. Tåsenveien 73 føyer seg inn i rekken av store reguleringssaker i Tåsenområdet (Nordbergveien 10, Tåsen senter/torg, Søndre Tåsen gård og Tåsenveien 73). Bydelsutvalget ber om en samlet vurdering av disse sakene. Selv om Tåsen er utpekt som et stasjonsnært område egnet for fortetting i Kommuneplanen trenger man en samlet plan og en klarere avgrensning av fortettingsområdet for å kunne vurdere konsekvensene for området.

3. En samlet plan må inkludere en vurdering av fortettingsområdets påvirkning på omkringliggende småhusområder, friluftsområder, turveier og trafikk. Ansvar for nødvendige tiltak i området må avklares som del av de respektive reguleringsplanene for å sikre at dette kommer på plass parallelt med eventuelle utbygginger.

4. Tåsenveien 73 grenser opp mot friområde og turvei B8 i vest og har ingen egnet adgang til tomten. Friområdet er ikke egnet som innfartsvei for det antall leiligheter som er foreslått. Alternative adkomster må utredes. Evt bruk av friområdet som adkomst må skje på friområdets og turveiens premisser. Turvei B8 er en viktig turveiforbindelse til Marka og en sikker adkomst for skolebarn til Tåsen skole. Turveien må oppgraderes og gjøres mer helhetlig som en del av nye reguleringsplaner i området.

5. Byggehøyder må reduseres og tilpasses omkringliggende småhusbebyggelse slik at solforhold ikke blir forringet for boliger mot øst og sør.

6. Dersom flytting av eksisterende byggegrense mot Rolf Wickstrøms vei kan bidra til en bedre plassering av bebyggelsen på tomten som er til mindre sjenanse for naboer kan det aksepteres.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...