Nordre Aker Budstikke

Bydelsutvalget er enige med SiO om Nordberg-utbygging, ikke med PBE

SiO-styreleder Jonas Virtanen med modeller av SiOs og PBEs forslag for NOrdbergveien 102.

Bydelsutvalget mener det er mest formålstjenlig å bygge ut Nordberg studentby slik Studentsamskipnaden ønsker. Dermed ble Rødt og Fremskrittspartiet overkjørt – de ville støtte Plan- og bygningsetatens noe mer moderate alternativ.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.02.2020 kl 08:55

NORDBERG/NYDALEN: Studentsamskipnaden SiO ønsker å rive de gamle rekkehusene som utgjør Nordbergs Studentby i Sognsveien 102. Familieboligene som ligger her, er allerede erstattet med nybygg på Kringsjå. I Sognsveien vil SiO bygge tre nye boligblokker med til sammen 465 boenheter, primært "singelleiligheter".

Byantikvaren går mot forslaget, og vil bevare dagens bebyggelse, mens Plan- og bygningsetaten (PBE) har fremmet et alternativt forslag – et slags kompromiss – der to av husrekkene nærmest veien bevares, mens det tillates nybygg lenger inn på eiendommen.

Som en del av utbyggingen vil 12 trær måtte felles, mens naturmangfoldet skal ivaretas gjennom bevaring av fire store eiketrær. Eiendommen ligger tett på Solvang kolonihager, og det vil også være en utfordring med støy, fordi det ikke sikres lave nok støynivåer utenfor en del av boenhetene.

Ny bebyggelse langs Sognsveien. Solvang kolonihager i bakgrunnen. (Illustrasjon: A-Lab AS for SiO)

I 2018 mente BU det var «brutalt ruvende»

Sist bydelsutvalget (BU) uttalte seg om planene, i forbindelse med oppstartsmøtet for snart to år siden, mente de forslaget var «brutalt ruvende» i et omkringliggende miljø av kolonihytter, småhus og verneverdige bygg. BU ønsket da en mer skånsom utbygging, som i større grad «snakker med omgivelsene».


Siden 2018 har planene krympet, de foreslåtte byggene som opprinnelig var 4-6 etasjer, er nå nede i 3-5, og total utnyttelsesgrad har sunket fra 23-25.000 kvadratmeter til 16.500 kvadratmeter (BRA).

Dette er fortsatt for mye for PBE, som i sitt alternativ 2 ønsker nybygg på 7100 kvadratmeter, mens 1100 kvadratmeter bevares. Da vil også antallet boliger reduseres til 189. Byantikvarens verneforslag gir som i dag i underkant av 5000 kvadratmeter bygningsmasse (den eksisterende) og ca. 80 boliger.

Da bydelsutvalget avla sitt høringssvar til reguleringssaken 13. februar (høringsfristen er forøvrig utsatt fra 24. februar til 16. mars grunnet en inkurie i saksdokumentene), ga de sin støtte til SiOs forslag, og avviste dermed PBEs nedskalerte prosjekt. Vedtaket ble gjort med 13 av 15 stemmer i BU – både Rødts Petter Færevaag og Frps Arne Østreng stemte nemlig mot.

Bydelsutvalgets vedtak

Sak 31/20: Sognsveien 102 - Offentlig ettersyn av forslag til detaljregulering - Innspill:

Bydel Nordre Aker støtter alternativ 1 fra Studentsamskipnaden. Alternativet er en god totalløsning som bygger opp under kommuneplanens målsetning om å styrke Oslo som en sterk kunnskapsby ved at det bidrar til å etablere flere studentboliger og øke utnyttelsen på den eksisterende eiendommen når familieboligene flyttes til Kringsjå.

Bydel Nordre Aker ber om at foreslåtte rekkefølgebestemmelser for oppgradering av sykkelveien i Sognsveien, samt bidrag til oppgradering av turveiforbindelse i Damefallet sikres.

Bydel Nordre Aker ber om at det legges vekt på en bærekraftig byggeplass med gjenbruk av eksisterende materialer, bruk av klimavennlige løsninger og miljøvennlige anleggsmaskiner.

Bydel Nordre Aker ber om at bygningene utformes slik at beboere og naboer gis boforhold med gode solforhold, ren luft og minst mulig støybelastning.

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

(Illustrasjon: A-Lab AS for SiO)

Antall boliger teller mer enn trær

Da saken var oppe i Miljø-, plan- og samferdselskomiteen (MPS) stemte MDG først mot å støtte SiOs forslag. Partiet gikk imidlertid med på anbefalingen da de to avsnittene om bærekraftig byggeplass og klimavennlige løsninger, og boforhold som sikrer sol, ren luft og minst mulig støy, ble lagt til. I sin sakspresentasjon vedgikk MPS-leder Julie Myhre Barkenæs (MDG) at SiOs alternativ innebærer bekymringer knyttet til høyde og naturmangfold.


– Men det som gjorde at saken ble anbefalt i komiteen er hensynet til studentboliger og behovet for studentboliger, sa hun.

MPS-leder Julie Myhre Barkenæs (MDG). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Samtlige partier var enige i at det er viktig med flere studentboliger, og at beliggenheten i Sognsveien er egnet, med tanke på nærhet til studiesteder på Blindern og i Nydalen, og man lett kommer seg dit både med kollektivt og sykkel.

– Vi hadde en lang debatt i SV-gruppa, og vi er bekymret for trærne. Men vi synes alternativ 2 (PBEs forslag, journ. anm.) ga få boliger og små forskjeller, som ofrer et stort antall boliger for en modell som ikke er bedre. Vi landet på at det er viktig med studentboliger. Høyden på byggene gjør at det kan bli mer luft rundt bebyggelsen, sa SV-representant Hanne Lyssand.

Hanne Lyssand (SV). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Rødt og Frp sammen om mer vern

– Jeg er småoverrasket over at ikke MDG snudde, sier Petter Færevaag (R). Rødt-politikeren ønsket heller en utnyttelse i tråd med den PBE anbefaler, som han også mener har et snillere klimaavtrykk, og som vil kunne sikre vern av flere trær. Han syntes det var merkelig at BU, som ofte mener PBE godkjenner for omfattende utbyggingssaker, i denne omgangen vil bygge mer enn hva PBE anbefaler.

– Jeg håper at bystyret klarer å fatte riktig vedtak, sier han med henvisning til at det er bystyret som til syvende og sist avgjør hvor mye SiO skal få bygge.

Petter Færevaag (Rødt). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Ved å bevare de nederste rekkehusene, og senke øverste blokk vil forstyrrelsen for kolonihagen dessuten bli mindre, mener han.


Det var altså kun Rødt og Fremskrittspartiet som ønsket å følge PBEs anbefalte utbyggingsgrad.

– Vi synes fortettingen av Oslo har vært voldsom, med tanke på de som skal bo her etter oss. Det er ingen menneskerett å bo i Oslo. Det er mange steder rundt Oslo som kunne vært utnyttet bedre, sier Frp-representant Arne Østreng.

Begge understreker at det er viktig å bygge studentboliger, men ikke akkurat der.

Arne Østreng (Frp). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Det blir påpekt at nærheten både til Blindern og Nydalen gjør dette godt egnet til studentboliger. Er ikke det et argument?

– At plasseringen mot UiO og Blindern er god, er korrekt. Men likevel er dette et spesielt miljø. Jeg mener man heller bør finne noen andre steder – den gamle yrkesskolen på Sogn er et godt alternativ, eller tidligere industritomter – som ikke har den samme naturinteressen som her, sier Færevaag.

SiO er takknemlig for støtte

SiO-styreleder Jonas Virtanen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Både boligdirektør Trond Bakke, og SiOs styreleder Jonas Virtanen møtte i BU-møtet der de håpet på fortsatt støtte fra bydelspolitikerne. I Åpen halvtime presenterte Virtanen prosjektet, som hovedsakelig innebærer singelleiligheter.

Han mente stadig flere studenter vil bo alene, og slippe å dele kjøkken og bad. Slike boliger skaper mer tilfredshet, og lenger botid, fortalte han. Med dette prosjektet svarer SiO på det ønsket, ved å bygge flere boliger av den typen studentene faktisk etterspør. Samtidig bygger det opp under Oslo som kunnskapshovedstad og campusstrategien, ved at studentene får bo nært studiestedet.

Etter BU-møtet sier Virtanen til Nordre Aker Budstikke at SiO setter pris på støtten fra lokalpolitikerne.

– Vi kan ikke forskuttere hvilken betydning dette vedtaket vil få for den videre prosessen, men støtte blant de folkevalgte lokalt er gledelig for studentene. Vi opplever Nordre Aker som en god bydel for studenter og vil understreke at vi tror våre planer også kan ha positive virkninger på nabolaget, sier han.

Bekymret for boligsituasjonen

Direktør fo SiO Bolig, Trond Bakke, viser modellen til Høyre-representant Sidsel Kjeldaas Salte. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– De to som stemte mot (R og Frp) var bekymret for utsikt og trær - og dette var også bekymring hos flere partier som likevel valgte at antall nye studentboliger teller mer. Hva vil du si om denne bekymringen – er den berettiget på noen måte?

– Det er riktig at forslaget innebærer en økning i høyder og volum sammenlignet med dagens boliger. Økningen er likevel moderat sammenlignet med dagens høyder. Spesielt med tanke på utnyttelsen av arealet og antallet boliger som vil realiseres, sier Virtanen.

SiO ønsker å ta vare på grøntområder og trær, selv om noen trær vil måtte bli hugget ved full utnyttelse.

– Vårt forslag tar hensyn til naturen og tilstreber å ta vare på naturmangfoldet. Vi vil bevare så mange trær som overhode mulig. Sånn sett vil vi heller komme bekymringene i møte. Generelt er jeg bekymret for boligmarkedet i Oslo og studentenes botilbud med dagens situasjon, og støtten fra de folkevalgte i bydelen betyr i den sammenheng mye.

Modell av SiOs alternativ (t.v.) og PBES alternativ (t.h.).

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...