Nordre Aker Budstikke

Stamnett-prosjektet:

Bydelsutvalget mener tunnelboremaskin må utredes mellom Oset og Disen

Bydelsutvalgsmøtet 10. september ble avholdt digitalt over videotjenesten Zoom. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bydelsutvalget vil vite hvorfor Vann- og avløpsetaten ikke har lagt opp til å vurdere bruk av tunnelboremaskin mellom Oset og Disen, som beboerne på Oset mener vil skåne begge nabolag for anelggsstøy og år med massetransport.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.09.2020 kl 09:02

NORDRE AKER: Torsdag vedtok bydelsutvalget i Nordre Aker sin uttalelse til oppstart av planarbeidet Stamnettprosjektet – en del av ny vannforsyning til Oslo.

Torsdag skrev Nordre Aker Budstikke om aksjonsgruppa bestående av naboer til vannbehandlingsanlegget på Oset, som etterlyser flere svar fra Vann- og avløpsetaten (VAV) om vurderingene som gjøres i valg av uttakssted for massene som skal sprenges ut til den nye tunnelen mellom Oset og Disen.

Naboene etterlyser svar

VAV har tidligere uttalt at de ønsker å bruke Oset som rigg- og uttaksområde, men også Disenjordet skal utredes. Beboerne på Oset mener flere uttakssteder må vurderes, og ber også om en reell vurdering av å heller ta ut massene ved hjelp av tunnelboremaskin. Da mener de massene kan tas ut på en anleggstomt på Trosterud, der massene fra hovedtunnelen mellom Trosterud og Huseby skal transporteres ut. Det vil skåne bomiljøene på Oset og Disen, som er de to uttaksstedene som VAV i utgangspunktet skal utrede.

– Hvilke faglig råd ligger til grunn? De skal konsekvensutrede flere alternativer, men har de allerede konkludert? spurte Svein-Erik Kræmer, som er leder for aksjonsgruppa.


– VAV sier de vil ha dialog og tillit, men de legger ikke grunnlag for tillit i denne prosessen, når de ikke kan gi gode nok svar, la han til.

Bydelsutvalgets vedtak

I bydelsutvalgsmøtet torsdag kveld fikk naboene bred støtte fra lokalpolitikerne. I det enstemmige vedtaket ber de blant annet om at de ulike uttaksalternativene må utredes likt, slik at de danner et reelt grunnlag for avgjørelsen som skal tas. De løftet også frem at hensynet til berørte innbyggere, spesielt for barn og unge – og de helsemessige konsekvensene for naboene ved uttaksstedet og ved transportveien – må veie tungt. De ber også om at avbøtende tiltak som kan redusere ulempene for de berørte må beskrives for alle temaene i konsekvensutredningen, med spesielt fokus på støv- og støyplager.

BU etterlyser også en grundigere beskrivelse av alternativ driving av tunnelen mellom Oset og Disen med tunnelboremaskin, og begrunne hvorfor et slikt alternativ, som vil redusere belastnignene på nærmiljøet, ikke er tatt med i utredningsprogrammet.

Lokalpolitikerne fremhever også viktigheten av god dialog mellom VAV, berørte beboere og bydelen gjennom hele prosessen.


Hele vedtaket kan du lese under:

Sak 102/20 Ny vannforsyning Oslo - Oppstart av planarbeid - Uttalelse

Vedtak:

Bydel Nordre Aker har mottatt varsel om oppstart av planarbeid med konsekvensutredning for «Ny vannforsyning Oslo – Stamnett» og imøteser resultat av forundersøkelser og konsekvensutredning. Vedlegg A til varslingen inneholder mange gode punkter for utredningsprogrammet. Bydelen har i saksfremlegget til saken (vedlagt) anført en del til dels overlappende punkter som vi mener er viktig kommer med i utredningsprogrammet.

Bydel Nordre Aker vil spesielt trekke frem behovet for at alle rigg- og transportalternativene utredes likt i konsekvensutredningen slik at de danner et reelt grunnlag for valg av løsning. For å kunne gjøre et informert valg av løsning presiseres det også at det må foreligge klare prioriteringer/vektinger av de forskjellige temaene som undersøkes. Fra bydelens side er det viktig å fremheve at hensynet til berørte innbyggeres, spesielt barn og unges, helse og velferd under anleggsperioden må prioriteres høyt. Det er i denne sammenheng spesielt viktig at man også tar med erfaringer fra tilsvarende prosjekter, inkludert tidligere prosjekter på Oset, når belastning for innbyggerne skal beskrives/vurderes. Det er videre viktig at det sikres en god dialog mellom VAV og beboerne med eget kontaktpunkt for beboere og en møteplan som sikrer møter mellom partene i forkant av høringer og beslutninger. Avbøtende tiltak som kan bidra til å redusere ulemper må beskrives for alle temaer som konsekvensutredes, særlig gjelder dette støy- og støvbelastning.

Bydel Nordre Aker har i likhet med beboere på Oset ved flere anledninger etterlyst en grundigere beskrivelse av alternativ driving av tunellen Oset-Disen med tunellboremaskin. Ettersom dette alternativet ikke er tatt med i utredningsprogrammet etterlyses en klar faktabasert begrunnelse for hvorfor dette alternativet ikke utredes videre. Konsekvenser for fremdrift og kostnader, samt konsekvenser for riggområder og transportveier må beskrives.

Bydel Nordre Aker ser med uro på foreslått riggområde på Disen for alternativ D1 (Disen som hovedriggområde) som vil bety store inngrep i friområdet. Alternativet vil også redusere Grefsen tennisklubbs kapasitet vesentlig idet 4 av 7 baner vil bli en del av riggområdet. Det er sannsynlig at klubben vil få vanskeligheter med å opprettholde noen form for drift under slike forhold. Dersom alternativet velges må det tilrettelegges for erstatningsbaner fortrinnsvis i nærmiljøet.

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

MPS-lederen: – Avgjørende at man tar hensyn til beboerne

– Hvor viktig er det at VAV nå følger opp kravene i vedtaket fra BU, og hvofor stiller lokalpolitikerne seg bak disse kravene som også er uttalt fra aksjonsgruppa?

Julie Myhre Brkenæs. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Det er av avgjørende betydning at det tas hensyn til de som blir berørt av arbeidet med ny vannforsyning, vedtaket i BU inneholder krav som skal sikre at det tas hensyn til berørte innbyggere. I vedtaket vårt har vi også tatt med krav fra innbyggere, som ikke tar stilling til lokasjon, altså Oset eller Disen som hovedriggområde. Jeg håper at vedtaket i BU kan bidra til gode prosesser og godt samarbeid mellom innbyggere, VAV og bydelen, sier Julie Myhre Barkenæs (MDG), som er leder for Miljø-, plan- og samferdselkomiteen (MPS) i Nordre Aker.

– Er dere trygge på at VAV vil gjøre de nødvendige vurderingene av alternativer til Oset og Disen som uttakssted (bruk av tunnelboremaskin), som dere ber om i vedtaket?


– Vi håper jo av VAV vil følge opp vedtaket, sier hun.

Barkenæs understreker at hun ikke er bekymret for at VAV egentlig allerede har konkludert med Oset som uttaksted, selv om de har gitt uttrykk for at dette vil være det beste alternativet tidligere i prosessen.

– Aksjonsgruppa mener at totalbelastningen over mange år må inn i vurderingsgrunnlaget, ikke bare 3,5 nye år med utkjøring og totalt 6 år med anleggsarbeid - og at dette må inn i regnestykket for om bruk av tunnelboremaskin også er regningssvarende. Mener dere en høyere pris på bruk av tunnelboremaskin (kontra sprenging) vil kunne forsvares dersom det har vesentlig større positiv konsekvens for bo- og livskvaliteten til naboene på Oset eller Disen, ved at massetransporten fjernes fra disse nabolagene i Nordre Aker?

– Vi imøteser en tydelig og faktabasert begrunnelse for hvorfor tunnelboremaskin ikke utredes som et alternativ. Økte kostnader kan absolutt forsvares dersom det bidrar til positive konsekvenser for bo- og livskvaliteten til beboerne på Oset og Disen, uavhengig av om det handler om tunnelboremaskin eller andre tiltak, sier Barnekæs.

Vann- og avløpsetaten

Prosjektleder Ole-Petter Nilsen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


Vann- og avløpsetaten er forelagt det enstemmige vedtaket fra BU torsdag. Ole-Petter Nilsen, prosjektleder for forprosjektet og Lars Hem, som har ansvar for planprosessen, kommenterer vedtaket slik:

– Vann- og avløpsetaten tar Bydel Nordre Akers uttalelse til etterretning og mener at de forholdene som trekkes frem ivaretas i konsekvensutredningen som er under utarbeidelse og medvirkningsarbeidet som pågår. Vi vil i den sammenheng fremheve barnetråkkundersøkelsene som er gjennomført og dialogmøtene som er avholdt med barnehager og skoler. Vi legger også vekt på god og forutsigbar dialog med beboere i de berørte områdene.

– Den utførte vurderingen av tunnelboremaskin mellom Oset og Disen vil bli supplert med en nærmere vurdering av enkelte av temaene i konsekvensutredningen, og inkludere konsekvenser for fremdrift og kostnader, samt konsekvenser for riggområder og transportveier før den ferdigstilles og presenteres for bydelen.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...