– Bygget må ikke bli for dominerende

Rivingen av det eksisterende Tåsenhjemmet er i gang. Hvordan det nye vil bli i utseende og omfang, er ikke avklart, etter at Fylkesmannen i fjor mente Oslo kommune hadde gitt for mange dispensasjoner. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)
Bydelsutvalget ber Omsorgsbygg besinne seg med tanke på høyde på nye Tåsenhjemmet.
Publisert: 23.03.2019 kl 08:25
Sist oppdatert: 24.03.2019 kl 09:04
TÅSEN: Naboene protesterte mot omfanget av det foreslåtte nye Tåsenhjemme, da Omsorgsbygg lanserte planene i 2017. Oslo kommune ga Omsorgsbygg rammetillatelse og dispensasjon fra reguleringsplanen. En klage til Fylkesmannen i 2018 ga medhold, og arbeidet stanset.
Fylkesmannen mente at prosjektets 14.000 kvadrameter, er for mye – reguleringsplanen gir kun adgang til 8000 kvadratmeter. Fylkesmannen mener også at grøntarealene er for små. Det til tross for at det i planene sto at kvaliteten på utearealene skulle økes.
Torsdag skrev Nordre Aker Budstikke at oppstartsarbeidet med en ny detaljregulering nå i gang igjen, med uttalelsesfrist 10. april. På grunn av de store interessemotsetningene, oppfordrer Plan- og bygningsetaten Omsorgsbygg til å holde et informasjonsmøte for naboer og andre berørte parter i forbindelse med varsel om oppstart og offentlig ettersyn.
Dette møtet vil det bli avholdt onsdag 3. april klokken 18.00 i Bydel Nordre Aker, BU-salen, Nydalsveien 21.

Illustrasjon av planinitiativet: Det nye Tåsenhjemmet. Illustrasjon: Omsorgsbygg Oslo KF, Arkitema Architects AS
Bydelsutvalget
Torsdag 21. mars skulle bydelsutvalget i Nordre Aker avgi sin uttalelse, og i den forbindelse stilte blant andre Jo Eide i åpen halvtime i bydelsutvalget, han representerer Tåsenhjemmets nabolag.
- Denne byggesaken kom brått på for oss som naboer. Våre innsigelser lå også til grunn for avvisning av rammetillatelsen i fjor, og klagen til Fylkesmannen. På grunnlag av at dette er en vesentlig endring av eksisterende regulering. Nå ligger det et nytt forslag fremme, vi mener fortsatt at også dette forslaget innebærer en vesentlig endring av eksisterende situasjon, sa blant annet Eide og trakk også frem hvor massivt, bredt og høyt naboene oppfatter at det nye bygget vil se ut fra nord, med illustrasjoner:
- Når man regner på bygningsmassen, så vil det nye sykehjemmet bli nesten 90 prosent større enn eksisterende, la også Eide til.
Ulf Christiansen er også nabo i området, og han fortalte i åpen halvtime om eksisterende trafikksituasjon og bekymring rundt denne, i området, med referanse til byggearbeider i Vinkelveien, men også om hva de frykter vil bli fremtidig trafikksituasjon, og la også vekt på at man må se hele området i sammenheng.
Vedtak
Bydelsutvalgets enstemmige vedtak, som blir bydel Nordre Akers uttalelse til arbeidet med detaljreguleringen, ble dom følger:
«Nytt bygg er tegnet med større fotavtrykk enn eksisterende sykehjem både mot Tåsen gård i vest og mot øst med villabebyggelsen i Pastor Fangens vei. Forholdet til Tåsen gård som kulturminne må avklares og Byantikvarens krav må tillegges avgjørende vekt for å sikre tilfredsstillende omgivelser for gården.
Mot Pastor Fangens vei er det viktig at bygget ikke blir for dominerende både i nærhet og høyde. Uregelmessige fasader i tre med stor vekt på et levende uteareal kan bidra til dette. Anlegget må gjøres så åpent som mulig og innby til sambruk.
Med plassering i et rolig villaområde er det viktig at biltrafikk til området holdes på et minimum. Fartsgrenser, fartsregulerende tiltak og skilting må vurderes for å bedre trafikksikkerheten for myke trafikanter. Det følger av dette at det må legges godt til rette for gående i området gjennomsikre adkomster fra bl.a. 34-bussen i Tåsenveien og T-banen på Tåsen.»