Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Bymiljøetaten er uenig med både politikere og Fylkesmannen

Grefsen Tennisklubb har fått disepnsasjon til å bygge tennishall der de nederste tennisbanene på Disenjordet ligger i dag. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

– Friområder skal være grønne. Disenjordet vil være uvurdelig verdi for fremtidens innbyggere i tettbygde boligblokker, ifølge Bymiljøetaten i tennishall-saken.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.05.2016 kl 11:00

DISEN: Grefsen Tennisklubb har fått dispensasjon fra reguleringen av Disenjordet, til å bygge en permanent tennishall. Byggesaken var til uttalelse hos bydelsutvalget 12. mai, som ga sin tilslutning til planene.

I møtet stilte representanter fra tennisklubben og fra Grefsen og Disen vel, som ikke ønsker hall.

Motstanderne av tennishallen mener byggetillatelsen ble gitt på feil grunnlag. Grefsen Tennisklubb avviser anklagene.

Tillatelsen til å oppføre en tennishall ble endelig gitt etter en vurdering av Fylkesmannen i fjor. Beboere i området rundt Disenjordet anket vedtaket som ble gjort i bystyrets byutviklingskomite, men fikk klagen endelig avslått av Fylkesmannen.

Bymiljøetaten sier nei

Slik er tennishallen tenkt plassert på Disenjordet. Foto: ILLUSTRASJON FRA SAKSDOK./HILLE MELBYE ARKITEKTER AS

Like før bydelsutvalgsmøtet i mai sendte Bymiljøetaten (BYM), som eiendomsforvalter av Disenjordet, brev til Plan- og bygningsetaten (PBE) i saken; en uttalelse til selve byggesaken rundt hallen.

Der skriver Bymiljøetaten, med henvisning til Fylkesmannens vurdering av 16.12.2015, at etaten er uenig i denne konklusjonen. BYM mener dispensasjon undergraver det prinsipielle formålet med en reguleringsprosess.

– Vi henviser til vår tidligere uttalelse i saken og er fortsatt av den oppfatning at tiltaket medfører behov for reguleringsplan.

Videre står det:

«BYM er også bekymret for den presedens denne saken kan medføre for tilsvarende situasjoner. Arealet er regulert til park/friområde i reguleringsplan fra 1947. Friområders viktigste hensikt er at de skal være grønne og allment tilgjengelige til enhver tid.»

LES OGSÅ: Benjamin ble døpt i Akerselva

Fortetting nedre Grefsen

I tillegg viser BYM til at en hall vi bli et fremmedelement i parkområdet, og også til fortettingsplanene for nedre Grefsen.

«Det er planlagt høy utnyttelse. Disenjordet vil, med en slik utvikling, være av uvurderlig verdi for fremtidens innbyggere som bor i tettbygde boligblokker. Selv om det er behov for takoverbygde tennishaller i Oslo, mener vi at hensynet til å opprettholde gode ute- og oppholdsarealer må veie tyngst i denne saken.»

Kommunal garanti

BYM viser også til krav fra Kulturdepartementet om opprettelse av festekontrakt.

«For opprettelse av festekontrakt vil det være nødvendig å fradele det aktuelle areal med eget gårds- og bruksnummer. Det henvises her til tilsvarende saker som behandlet av Teknisk Fagavdeling /OKEPO i Plan- og bygningsetaten, hvor søknad om fradeling er avslått med henvisning til Plan- og bygningslovens bestemmelser.»

LES OGSÅ: Løper du i trapper? Hvor effektivt er det egentlig?

11. mai vedtok Oslo bystyre å stille kommunal lånegaranti til Grefsen Tennisklubbs långiver, og kommunal garanti opp mot Kulturdepartementet for spillemidler, totalt 8,1 millioner kroner. Den kommunale lånegarantien som stilles skal ha tinglyst pant innenfor verdien av eiendommen/bygningene, og godkjennes av Fylkesmannen.

Festekontrakt

En forutsetning for den kommunale garantien er at det foreligger en festeavtale mellom Oslo kommune og Grefsen Tennisklubb for tennishallen på minimum 30 år, før byggingen av hallen og rehabiliteringen av banene påbegynnes, påpeker bystyret.

En festekontrakt, eller festeavtale, mener altså BYM at krever fradeling og eget gårds- og bruksnummer for den delen hallen skal være på, og hvor altså tidligere lignende sak fikk avslag.

Ønsker ikke kommentere

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Bymiljøetaten, som ikke ønsker å kommentere saken og innholdet i uttalelsen ytterligere.

– Bymiljøetaten er i denne saken høringsinstans, og saken ligger nå hos Plan- og bygningsetaten, er alt etaten svarer i en e-post til avisen.

Plan- og bygningsetaten ønsker heller ikke kommentere Bymiljøetatens innspill.

– Vi har ikke påbegynt saksbehandlingen for Kjelsåsveien 30 B, oppføring av tennishall Grefsen tennisklubb. Uttalelsen fra Bymiljøetaten er en del av den videre saksbehandlingen. Mer kan vi ikke si om dette nå, skriver PBE i en e-post.

Hallen

Hallen er tenkt utformet som tre sammenhengende haller over hver av de tre spilleflatene, og får utvendige mål på 58x37 meter og gesimshøyde på 8,3 meter. Hallen vil ha vindusfasader mot nord-vest og mot sørøst. Totalt vil Grefsen Tennisklubb disponere arealer på 3000 kvadratmeter på Disenjordet.

Bydelsutvalgets vedtak 12. mai ble som følger:

1. Under forutsetning av at behovet for tennishallen som er beskrevet i søknaden fra
Grefsen Tennisklubb er korrekt, anbefaler Bydelsutvalget i Nordre Aker at Grefsen Tennisklubb gis byggetillatelse til tennishall som prosjektert på etablerte tennisbaner
på Disenjordet.

2. Det anbefales at det arbeides videre med å utvikle Disenjordet som et allsidig grøntområde med aktivitetsområder for bydelens befolkning, og at det sikres en god parkeringsløsning for området.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...