– Bymiljøetaten må fjerne sparkesykler, frem til leverandørene gjør noe for at egne retningslinjer følges
KOMMENTAR:
Publisert: 30.07.2020 kl 14:25
Sist oppdatert: 30.07.2020 kl 16:59
For meg virker det som at det er mange som ikke er så begeistret for elsparkesyklenes inntog i byen vår, samtidig er det mange som er begeistret for dem. De er effektive og morsomme å bruke, samtidig parkeres de på fortau og er i veien for eldre, svaksynte, rullestolbrukere og andre gående. De blir parkert i sykkelveier og bakgater, og til og med på bussholdeplasser.
Noen har tatt saken i egne hender, og begynt å plassere disse pent ved siden av fortauskanten, men i veien/sykkelveien, mens andre har gjort det litt mer ekstremt, og flyttet de lenger ut i veien.
Statssekretær Ingelin Noresjø sier til Nordre Aker Budstikke at «– En konsekvent flytting fra fortau og ut i veibanen, til sted de er til hinder eller ulempe for andre trafikanter, vil være i strid med reglene. Den som har flyttet sparkesykkelen vil etter omstendighetene kunne sanksjoneres av politiet, ifølge statssekretær Ingelin Noresjø i Samferdselsdepartementet.» Over et år etter at de begynte å komme til Oslos gater, har ikke Samferdselsdepartementet gjort noe med henslengte sparkesykler. Bymiljøetaten på sin side, har heller ikke gjort noe, og påstår at de heller ikke kan gjøre med sparkesyklene.
Jeg mener dette ikke stemmer. Jeg vil gå så langt å si at Bymiljøetaten har et ansvar, og må fjerne sparkesykler som er til hinder for gående, fram til leverandørene av sparkesyklene faktisk gjør noe for at deres egne retningslinjer skal følges.
Det påstås at denne parkeringen er lovlig. Etter «Forskrift om kjørende og gående trafikk (trafikkregler)» §18, Særlige bestemmelser for syklende, som selvfølgelig også gjelder brukere av ting som defineres som sykler til tross for at det ikke er sykler. 4., som sier «Sykkel kan stanses eller parkeres på sykkelveg, gangveg, fortau, gågate eller gatetun dersom den ikke er til unødig hinder eller ulempe.» vil jeg påstå at den definisjonen av «unødig hinder eller ulempe» er ganske vag.
Hva sier leverandørene av elektriske sparkesykler selv om saken? På Voi sine nettsider står det at man ikke skal bruke fotgjengerfelt, men heller sykkelvei eller siden av veien. Det står også at man ikke skal blokkere fremkomststeder, og ta hensyn til fotgjengere.
Lime og Tier sier at man skal følge lokale regler for parkering, være respektfull og ikke blokkere for andre, uten noe system som følge opp dette. Ryde skriver på sin side at man skal parkere ved sykkelstativer, noe som er logisk fordi elsparkesyklene defineres som sykler, men det opprettholdes ikke. Bird oppforder brukere til å parkere utenfor offentlige gangveier, men har ikke andre rettningslinjer på nettsiden sin. Wind illustrerer, med noe som lett tolkes som en tversover-parkering, at man skal parkere langs fortauet, uten å utdype.
Selskapenes retningslinjer strider ikke, slik jeg ser det, imot forsrkiften, men selskapene gjør ikke noe for at brukerne, eller de ansatte som setter ut sparkesyklene, faktisk følger deres egne retningslinjer.
Bymiljøetaten skylder på Regjeringen, og lar pent være å rydde fortauene. Regjeringen mener at politiet kan bruke makt mot folk som selv rydder fortauene, mens levrandørene selv ikke gjør noe for at kundene, og tydeligvis deres ansatte, ikke sikrer at fortauet er fremkommelig. Frem til forskriften håndheves, kommer jeg til å være en av de som tar saken i egne hender. Eventuelle bøter for å gjøre Bymiljøetatens jobb kan jeg betale selv.