Bymiljøetaten må spare. Foreslår blant annet å utsette nytt toalettbygg

Brekkedammen, et svært populært område om sommeren. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA/ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE
Bymiljøetaten har sendt en oversikt til byrådsavdeling for miljø og samferdsel, om hvilke konsekvenser kuttene i byrådets budsjettforslag for 2021 kan få. Det rammer nye, planlagte prosjekter, men også vedlikehold av vei og snørydding.
Publisert: 28.10.2020 kl 12:50
Sist oppdatert: 29.10.2020 kl 08:24
NORDRE AKER: I Oslo kommunes budsjett er det foreslått kuttet 26,1 millioner kroner i bevilgningen til Bymiljøetaten, sammenliknet med 2020.
I brev av 12. oktober 2020 fra Bymiljøetaten, signert etatsdirektør Gerd Robsahm Kjørven til byrådsavdeling for miljø og samferdsel, lister Bymiljøetaten opp, på forespørsel fra byrådsavdelingen, hva konsekvensene blir av dette kuttet.
Toaletter og turvei
Blant annet skriver Bymiljøetaten om de planlagte toalettene ved Brekkedammen på Kjelsås:
«Rammen til friluftslivsprosjekter er nedjustert med 14 millioner i planperioden (økonomiplanperioden 2021-2024, journ.anm.), og etaten har ikke midler til å gjennomføre alle tiltakene som er spesifisert i behovsplanen. Tiltak som gjelder etablering av turvei, sikring av turvei, treplanting og belysning vil nedskaleres, og etablering av toaletter på Rambergøya og Frysja reperiodiseres til senere i planperioden.»
I tillegg om kutt som gjelder Nordre Aker, skriver Bymiljøetaten at etablering av turvei ved Øyungslia utgår i sin helhet.
Kan gå utover snørik vinter
Områder som Bymiljøetaten varsler kutt i 2021, hvis byrådet budsjettforslag blir vedtatt, er på driftsområdene vei og park, noe som Bymiljøetaten mener blant annet kan gå utover bortkjøring av snø, og som betydning for fremkommelighet og trafikksikkerhet om det blir en snørik vinter.
I tillegg varsles kutt på søppelplukking, vedlikehold og utskiftning av parkustyr som benker og lekeapparater. Planting av trær vil heller ikke kunne prioriteres. Bymiljøetaten har selv budsjettert med et kutt på 10 og 5 millioner på disse områdene (vei og park), mens forslaget fra byrådet krever at det kuttes ytterligere 10,1 millioner kroner, i tillegg til et spesifisert kutt på 1 millioner kroner i budsjettet til uforutsett vinterdrift i parkområdet.
For å kunne levere på de reduserte rammene, lister Bymiljøetaten opp hvor den tenker at pengene skal spares inn:
Fyrverkeriet på nyttårsaften ved Rådhusplassen avvikles, det bestilles ikke livreddertjeneste på blant annet Huk, Sørenga og Hvervenbukta i 2021.
Dette vil gi en innsparing på 4 millioner kroner. De resterende 6 millionene vil Bymiljøetaten spare ved hjelp av stillingsreduksjoner og andre interne effektiviseringstiltak.
Dropper rehabilitering av vei
Det står også at programposten til rehabilitering av vei og gate er faset ut for hele økonomiplanperioden. Programposten for gateopprusting er også redusert i planperioden. Konsekvensen av manglende bevilgning over investering er ytterligere vedlikeholdsetterslep. Manglende rehabilitering medfører høyere driftskostnader da behovet for blant annet asfaltlapping og feilrettinger øker. Lav eller ingen bevilgning kan medføre at veistrekninger må stenges eller belysningsanlegg må slås av.
Andre prosjekter i planperioden som blir rammet er rehabilitering av etatens bygg og anlegg på øyene og i Marka, som er redusert med 18 millioner i 2021.
Også rammene til Røatunellen er redusert til mellom 4,6 og 4,9 millioner årlig i økonomiplanperioden
2021-2023. I økonomiplan for 2020-2023 var dette oppført med 10 millioner, 20 millioner og 135 millioner for henholdsvis 2021, 2022 og 2023, ifølge Bymiljøetaten. De skriver at arbeidet må reduseres i omfang i samråd med byrådsavdelingen.
Byråden: Dialog om prioriteringene

Byråd Lan Marie Berg, her sammen med byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)
Aftenposten har omtalt kuttforslagene og blant annet om kutt i bruk av livreddere på badestedene. Til avisen sier miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) at kommunens økonomi er stram. Flere områder har fått reduserte rammer.
– Vi skal ha en dialog med etaten om hvordan de kan gjøre omprioriteringer innenfor budsjettet bystyret vedtar. Det er ikke gitt at konsekvensene blir akkurat slik Bymiljøetaten har foreslått her, sier hun til Aftenposten.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!