Bymiljøetaten sier nei til sirup på løkka
«Bymiljøetaten arbeider etter prinsipp om likebehandling, som vil si at om vi gir tillatelse til dette prosjektet må vi også tillate andre det samme.»
Publisert: 05.04.2019 kl 08:00
Sist oppdatert: 05.04.2019 kl 11:09
VOLDSLØKKA: Bakkehaugen Vel, som tilhører Bydel Nordre Aker, sendte for en tid tilbake søknad om å gjennomføre et avgrenset forsøksprosjekt, for å lage lønnesirup på Voldsløkka i løpet av våren 2019.
Søkanden ble stilet til både byrådsavdeling for miljø og samferdsel og Bymiljøetaten, Oslo Kommune, datert 10. mars 2019.
Konkret går prosjektet ut på å tappe sevje fra lønnetrær og koke det til sirup. Prosjektet beskrives i søknaden som en sosialt og miljømessig bærekraftig nabolagsaktivitet med lav terskel og høy entusiasme.
«På denne måten ønsker vi samtidig å treffe målsettingene for byen vår som en grønnere, varmere og mer skapende by med plass til alle. Prosjektet kan samtidig egne seg som visingsprosjekt i forbindelse med Oslo som europeisk miljøhovedstad i 2019.»'
Om hvorfor vellet ønsker å dra i gang prosjektet, skriver de følgende:
«Prosjektet har flere målsettinger som passer inn i Oslo kommunes visjon om en grønnere, varmere og mer skapende by med plass til alle. En mer skapende by: Produksjon av lønnesirup ved tapping og koking av sevje har lange tradisjoner i de nordlige deler av USA og Canada, men er lite prøvd i Norge. I Norden vokser andre arter av lønn enn i USA/Canada, men erfaringer fra forsøk i Danmark med produksjon av lønnesirup, og også bare sevjen som en sunn drikk, viser at dette går an også her» - les hele den tidligere saken i lokalavisa her.
Det ble også foreslått at prosjektet kunne være egnet som et visningsprosjekt i forbindelse med Oslo som europeisk miljøhovedstad i 2019.
Avslag
Men denne uka kom svaret på søknaden:
«Bymiljøetaten tillater ikke tapping av sevje fra våre trær og avslår søknaden på prinsipielt grunnlag. Når man borrer et tappehull i et tre skaper man et sår. Selv om metode og treets genetikk har betydning for skadeomfanget, har vi lite kontroll på hvordan hvert enkelt tre vil reagere på et slikt inngrep. Det kan føre til at treet på sikt blir svekket, som videre kan øke risikoen for at treet utvikler blant annet råte og brekkasje...» skriver Bymiljøetaten i tilbakmeldingen.
Videre står det:
«...Da søknaden omhandler verdifulle trær som er lokalisert i en offentlig park hvor mange mennesker oppholder seg, kan vi ikke tillate dette. Vi ønsker at trærne skal ha en naturlig utvikling og bli utsatt for minimalt med inngrep. En tillatelse kan potensielt føre til at flere vil ønske å tappe sevje fra trær i sitt nærmiljø. Bymiljøetaten arbeider etter prinsipp om likebehandling, som vil si at om vi gir tillatelse til dette prosjektet må vi også tillate andre det samme. Potensielt kan dette derfor føre til et stort antall inngrep i våre parktrær.»
Jørgen Brun, prosjektleder for lønnesirupinitiativet på Voldsløkka, stusser over avslaget:
– Jeg tenker vel at det er litt merkelig med et prinsipielt avslag på et avgrenset forsøksprosjekt som skal evalueres. Og så tenker jeg at Bymiljøetaten kun har vurdert de arboristfaglige sidene, og ikke alle de positive sidene ved prosjektet, slik at det er vanskelig å se at avslaget er basert på en god helhetsvurdering. Men samlet tenker jeg at siden jeg har mange andre prosjekter jeg vil bruke tiden min på, så går jeg ikke videre med dette, sier Bruun til Nordre Aker Budstikke.
LES OGSÅ: Det blir ingen konserter på Voldsløkka i sommer
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!