Den nye banen duger ikke:
Bymiljøetaten: – Vi valgte å fullføre arbeidene, i håp om at det skulle gå bra

Skeid mener gummigranulaten ikke enkelt lar seg fordele, og at det følgelig kan bli risiko for skader på banen. Foto: Christian Fredrik Borg
Ifølge fotballklubben fører ujevnhetene til at skjøtene stikker opp, at gummigranulat ikke enkelt lar seg fordele, som igjen kan bli risiko for skader på banen.
Publisert: 31.07.2020 kl 12:00
Sist oppdatert: 31.07.2020 kl 14:54
NORDRE ÅSEN: Det skal ha vært Skeid selv som gjorde Bymiljøetaten oppmerksom på forholdene kort tid etter at banen var ferdig rehabilitert. Ifølge klubben var det tydelige hjulspor og ujevnheter i underlaget rett etter dekket.
Dermed venter en ny runde med arbeid for hovedbanen, Nordre Åsen 1.
– Ujevnhetene fører til at skjøtene stikker opp, at gummigranulat ikke enkelt lar seg fordele og at det kan bli risiko for skader på banen. Det blir derfor heller ikke optimale spillforhold, skriver klubben på egen nettside onsdag.
Bymiljøetaten tar ansvaret
Bymiljøetaten har påtatt seg ansvaret. Nå er det etaten som står ansvarlig for å utbedre forholdene.
– Skeid tok tidlig kontakt med Bymiljøetaten om å få igangsatt dette arbeidet umiddelbart når koronaviruset stoppet aktiviteten.
De hevder at de ved flere anledninger gjennom våren har forsøkt å få Bymiljøetaten til å starte arbeidet i god tid før banen igjen kunne brukes til kamper.
– Vi lyktes dessverre ikke med å få til det og fikk først denne uken beskjed om at arbeidet skal starte mandag 03.08.
Ifølge klubben har Bymiljøetaten på et tidligere tidspunkt anslått at arbeidene vil ta fem uker.
Bymiljøetaten svarer Nordre Aker Budstikke denne uka:
– Det er riktig at deler av arbeidene må gjøres på nytt. Nordre Åsen ble rehabilitert i 2019, og ulike forsinkelser i prosessen gjorde at det ble frost innen banen var ferdig. Vi valgte allikevel å fullføre arbeidene, i håp om at det skulle gå bra. Alternativet hadde vært å vente til våren, med de ulempene det ville medført for klubben. På grunn av korona-situasjonen har vi dessverre ikke har mulighet for å starte utbedringene før nå, men etter planen skal banen stå ferdig i løpet av rundt fem uker, sier presseansvarlig Monica T. Olsen i Bymiljøetaten.
Flere baner
Skeidbanen er en av flere baner som har fått et uønsket sluttresultat i området. I 2016 ble Kringsjå kunstgressbane rehabilitert. Kort tid etter ble det klart at dreneringen i forbindelse med rehabiliteringen ikke var bra nok. I mai i fjor fortalte daværende idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) at noe av rehabiliteringen som da måtte gjennomføres var reklamasjonsarbeid.
– Her er det ikke gjort godt nok arbeid, og noe av kostnadene ved utbedring blir dekket av reklamasjon, men ikke alt. Det betyr at penger som kunne gått til andre gode idrettsformål, i stedet må brukes på å rydde opp etter entreprenør som ikke leverte, sa Hansen.
Tidligere styreleder i Lyn fotball, Tone Etholm, sa i november til Nordre Aker Budstikke at banesituasjonen på Kringsjå har vært avgjørende for klubbens økonomiske uføre.
Nylig ble det også kjent at det må gjøres nye arbeider med landhockeybanen på Voldsløkka - les sak i Nordre Aker Budstikke her - fra tidligere i uka.
– Ordentlig kjedelig
Byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo, Omar Samy Gamal (SV), sier han synes det er ordentlig kjedelig at det har vært flere tilfeller med feil på nye og rehabiliterte baner.
– Det går utover de som bruker banene og folka i byen vår. Det er ulike årsaker til at det har oppstått problemer på de enkelte banene. Vi ser også at koronasituasjonen har vært en ekstra utfordring ved at det spilles eliteseriekamper midt i sommerferien når etaten har mindre kapasitet enn normalt, sier Gamal til Nordre Aker Budstikke.

Byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo, Omar Samy Gamal (SV). Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Gamal forsikrer om at Bymiljøetaten vil følge opp Nordre Åsen så fort det er praktisk mulig.
– I Oslo har vi rundt hundre kommunale kunstgressbaner. De aller fleste er i god stand og har det ikke vært problemer med. Noen ganger dukker opp problemer med enkelte baner, og det er innen den som er normalen. Selv om vi ikke ønsker at noen baner skal stenges, skjer det slike utfordringer. Det synes vi, og jeg, er veldig synd.
– Så dere mener det er slett ikke er uvanlig at entreprenøren ikke alltid får det helt til?
– Noen ganger skjer det feil, og det er nesten ikke noe som gjør meg mer lei meg enn at det skjer feil på baner som vi skulle hatt åpne. Det er beklagelig for Nordre Åsen og Skeid.
– Jobber systematisk
– Hva gjør dere for å unngå at det skjer igjen?
Han viser til at Bymiljøetaten i 2018 avdekket at to av entreprenørene deres hadde overfakturert for rundt elleve millioner kroner.
– I det tilfellet ble entreprenøren anmeldt for svindel. Bymiljøetaten jobber systematisk med anskaffelser, oppfølging av kontrakter og internkontroll. I dag har etaten langt mer omfattende og presise rammeavtaler. Det er veldig viktig. Avropsmekanismer har blitt strengere, og rutinene for kontraktoppfølging er strengere. Bymiljøetaten er opptatt av å gjennomføre stikkprøve og kompetanseheving blant sine ansatte. Det gjøres veldig mye for at slike ting skal skje.
– Er Bymiljøetaten gode nok på å følge opp entreprenørene underveis i prosesser for å unngå at det skjer feil?
– Uansett hva man gjør, kan man alltid bli bedre. Bymiljøetaten og jeg er veldig opptatte av det. Så lenge det er feil, jobber vi for å bli bedre. Det skal det ikke være tvil om.
– Burde ikke Bymiljøetaten oppdaget dette før Skeid meldte fra til dem?
– Det er naturlig at de som bruker banen fra dag til dag ser utfordringene raskere enn Bymiljøetaten, som har mange baner de følger opp daglig.
Byråden har tillit til Bymiljøetatens kompetanse:
– Oslo kommune har flest kunstgressbaner i landet, og etaten rehabiliterer og bygger hvert år flere og flere kunstgressbaner. I Bymiljøetaten er det veldig mye kompetanse og dyktige folk som jobber. Byrådet og Bymiljøetatens ambisjon er at vi skal ha gode kunstgressbaner til byens befolkning – og også at vi får flere baner i årene som kommer. Jeg spiller selv med kompiser og vet hvordan etterspørselen er etter kunstgressbaner. Det er også viktig for klubbene.
Lokalavisa har forsøkt å få en kommentar fra Skeids daglige leder i saken, Daniel Holmeide Strand, men han er på ferie.