Nordre Aker Budstikke

Byråden om Sognsvann-saken:

– Et premiss jeg ikke er med på

Byråd for miljø- og samferdsel i Oslo Sirin Hellvin Stav (MDG). Foto: Christian Fredrik Borg

– Det du stiller spørsmål ved, er om kommunen i det hele tatt skal tilrettelegge for frivillig aktivitet. Mener Nordre Aker Budstikke at man ikke skal tilrettelegge for friluftslivsorganisasjoner?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.11.2021 kl 18:16

SOGNSVANN/OSLO RÅDHUS: – Jeg synes det er viktig at vi tilrettelegger for natur- og friluftsorganisasjoner. Jeg mener ikke det er noe feil i å gjøre det, sier Sirin Hellvin Stav (MDG).

Byråden for miljø og samferdsel møter Nordre Aker Budstikke utenfor Oslo rådhus. På grunn av hektiske uker har hun ikke mulighet til å gjøre intervjuet på den nyetablerte «grønne adkomsten» ved Sognsvann.

Stav erkjenner at utleien til Naturvernforbundet i Oslo og Akershus kanskje ikke ville skjedd nå.

– Så ville man kanskje, hvis man startet på nytt i dag, valgt å lyse ut. I og med at saken har en lang historikk, og det borgerlige byrådet la opp til en prosess hvor man ønsket å tilrettelegge for Naturvernforbundet på Søndre Sandås, valgte man å videreføre det, forteller byråden.

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Sirin Hellvin Stav (MDG), stiller til intervju med Nordre Aker Budstikke om den «grønn adkomsten» og eiendommen Søndre Sandås. Video: Christian Fredrik Borg

Syntes kjøp ble for dyrt

I høst har Nordre Aker Budstikke skrevet flere saker om den «grønne adkomsten» ved Sognsvann og kommunens utleie av eiendommen Søndre Sandås til Naturvernforbundet i Oslo og Akershus.

Naturvernforbundet fikk i 2015 tilbud om å kjøpe eiendommen for rundt 6,3 millioner, men syntes det var for dyrt. Organisasjonen ville dessuten at kommunen skulle forplikte seg til å la dem opparbeide en «markaport» som nærmeste nabo.

Hovedbygningen på den gamle husmannsplassen brukes av Naturvernforbundet til kontorformål. Foto: Christian Fredrik Borg

Forutsetningen fra kommunens side var at Naturvernforbundet selv skulle finansiere den. Det har ikke skjedd, og så langt har den «grønne adkomsten» kostet kommunen over syv millioner.


Da Naturvernforbundet ikke ville kjøpe den gamle husmannsplassen, ble det i stedet sett på utleie av eiendommen. Bymiljøetaten advarte og mente det «kunne oppfattes som udemokratisk og ugjennomsiktig» om det ikke ble utlyst først.

Likevel inngikk byrådet en femårig leieavtale med organisasjonen. Årlig betaler de 5.000 kroner i leie. I flere år hadde de heller aldri tillatelse til å bruke hovedhuset som kontor, for de flyttet inn før nødvendig bruksendring var i orden.

– Noe suspekt

Byråd Stav begrunner videreføringen av samarbeid med Naturvernforbundet med at det er viktig å tilrettelegge og gi forutsigbarhet til samarbeidspartnere.

– Kommunen gjør dette med mange idrettsorganisasjoner, idrettslag, hvor de får vederlagsfri bruk av kommunal tomt over mange år. Kommunen tilrettelegger for frivillig aktivitet, forteller byråden.

– Stiller ikke saken seg litt annerledes når man går med på å bruke åtte kommunale millioner kroner på å bygge den «grønne adkomsten» på Naturvernforbundets ønske?


– Ville du stilt det spørsmålet knyttet til idrettsanlegg som kommunen investerer i. Vi bruker veldig mye mer penger på å investere i idrettsanlegg, repliserer hun kjapt.

Byråd for miljø- og samferdsel i Oslo Sirin Hellvin Stav (MDG). Foto: Christian Fredrik Borg

– Ofte er det ikke bare én klubb som bruker dem?

– Veldig ofte er det klubber som hovedsakelig disponerer og så er det andre som kanskje også har mulighet til å bruke. Det du stiller spørsmål ved, er om kommunen i det hele tatt skal tilrettelegge for frivillig aktivitet. Mener Nordre Aker Budstikke at man ikke skal tilrettelegge for friluftslivsorganisasjoner?

– Jeg mener ikke det. Jeg stiller deg spørsmål ved det.


– Jeg stiller tilbake, for premisset i sakene deres er jo at det er noe suspekt ved å tilrettelegge for friluftsorganisasjoner. Det mener jeg er et premiss jeg ikke er med på. Kommunens oppgave er å tilrettelegge for frivillig aktivitet, både idrett og friluftsliv, på samme måte som vi tilrettelegger for idrettslag ved vederlagsfri bruk av kommunal grunn ved å investere i idrettsanlegg, sier hun.

Og fortsetter:

– Her har man valgt å leie ut en eiendom på samme vilkår som man leier ut lignende eiendommer til andre lignende formål til samme pris og man har investert i en oppgradering for å tilrettelegge for friluftsliv.

Den minste parkeringsplassen ved Sognsvann, med om lag 120 plasser, ble omgjort til «grønn adkomst». Foto: Christian Fredrik Borg

Jobber med lang leieavtale

Leiekontrakten for Naturvernforbundet gjelder for fem år fra 2019. Bymiljøetaten har kommet med et forslag til en ny 40-årig leiekontrakt. Saken har ligget på byrådens bord i minst tre måneder.

– Vi har ikke tatt stilling til langvarig leieavtale ennå. Det har blitt jobbet frem en mulig langvarig kontrakt. Det er det bystyret som må beslutte til slutt. Byrådet har ikke tatt stilling til det ennå, sier Stav.

– Når vil kontrakten forelegges for bystyret?

– Det kan jeg ikke si ennå, for vi har ikke tatt stiling til saken i byrådet.

– Hvorfor tar det så lang tid?

– Det er sånn at jeg fortsatt er relativt fersk byråd, så det er ganske mange saker jeg skal sette meg inn i. Dette er en av veldig mange viktige saker som jeg må få lov å gå ordentlig inn i og ta stilling til.

– En av de viktigste

– Hvorfor er det riktig å bruke åtte millioner kroner på en «grønn adkomst» ved Sognsvann når ingen publikummere har sagt at de ønsker det?

– Nå vet jeg ikke om dere har snakket med alle som bruker...

– Men Bymiljøetaten hadde ikke fått én eneste henvendelse med ønske før dere bestemte det, foruten Naturvernforbundet?

– Det har ligget i Behovsplanen for idrett og friluftsliv fra 2019, som bystyret har sluttet seg til. Der ligger det at man skal tilrettelegge for markaportaler og innfallsporter til marka. Den «grønne adkomsten» er ett av disse tiltakene. Sognsvann er en av de viktigste innfallsportene til marka. Å opparbeide de adkomstene er noe bystyret har sluttet seg til.

– Gagner den mest Naturvernforbundet eller Oslos befolkning, synes du?

– Det Naturvernforbundet ønsker å gjøre her, og har tatt initiativ til tidligere, er å tilrettelegge for Oslos befolkning. Det er en interesseorganisasjon som jobber for å ta vare på marka, til glede for de som bruker den. De ønsker også, slik jeg forstår det, å tilrettelegge for tilbud der når de får en forutsigbarhet som vil komme brukerne til gode.

Arbeidet med den «grønne adkomsten» har møtt på flere utfordringer. Plantene til venstre på bildet ble sådd ved en feil og innehold fremmede arter. Dermed måtte jorda byttes. Foto: Christian Fredrik Borg

– Initiativ fra Naturvernforbundet

På spørsmål om hva byråden synes om det endelige resultatet, svarer Stav at hun ikke har vært i området etter at den «grønne adkomsten» ble ferdig.

– Dette er ett av tiltakene for å gjøre det trivelig når man skal ut i marka og tilrettelegge for opphold, så jeg gleder meg til å se det endelige resultatet.

Byråd for miljø- og samferdsel i Oslo Sirin Hellvin Stav (MDG). Foto: Christian Fredrik Borg

– Bymiljøetaten skrev i forprosjektet at mye av det dere ønsker og legger i disse friluftsportene, som er nevnt i behovsplanen, allerede er tilstede ved Sognsvann. Var det nødvendig?

– Dette var initiativ fra Naturvernforbundet for å legge til rette for en portal. Så har bystyret sluttet seg opp om at man skal gjøre utbedringer ved disse markaportalene. Sognsvann er en kjempeviktig innfallsport til marka, så det å tilrettelegge for bedre bruk der, tenker jeg er positivt. Så er det noen som kanskje er uenige i at man skal fjerne noen parkeringsplasser, men i realiteten har man merket opp (p-plassen, journ.anm.).

Gallup

Hva synes du om den «grønne adkomsten»?

Vis resultat

– Det har ennå ikke skjedd nå, ett år senere. Når kommer det?

– Slik jeg har forstått det, jobber Bymiljøetaten med det. Det er ganske nylig at den «grønne adkomsten» ble ferdigstilt, så planen har vært at man skal merke opp parkeringsplassene.

– Vet du konkret når det vil skje?

– Det må jeg nesten få lov til å komme tilbake til, for da må jeg undersøke årsaken til at det tar tid med Bymiljøetaten.

Et drøyt år etter at 120 parkeringsplasser ble fjernet ved Sognsvann, er tiltaket som skulle erstatte dem, ennå ikke utført. Foto: Christian Fredrik Borg

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...