Nordre Aker Budstikke

Byråden roser 14-åringen fra Kjelsås

Penelope Lea fra Kjelsås - 14 år og har allerede markert seg som miljøaktivist. Foto: FRIVILLIGHET NORGE

«Noe ved taleren fikk meg til å stanse. Hun var så sterk! Så tydelig og engasjert. Vi som har barn selv bør takke henne.»

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.12.2018 kl 09:28

KJELSÅS: «Penelope Lea fra Kjelsås, den yngste vinneren av Frivillighetsprisen noen sinne - og leder av Barnas klimapanel for Miljøagentene. Det er er barn og unge som forandrer verden. Men det er ikke det første voksne tenker når vi ser dem. Vi tenker fortsatt litt for ofte at det er vi, de voksne, som har noe å lære dem, barna. Ikke omvendt. Men tenk over det.

Hvem var det som holdt verden i ånde med budskap om våpenkontroll etter skolemassakren i Parkland i USA? Det var barn og ungdom, som 18 år gamle Emma Gonzales og ni år gamle Yolanda Renee King, barnebarnet til Martin Luther King Jr.» Dette skriver byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV) på egen Facebook-side.

Hver dag frem mot jul åpner hun en luke i sin egen, alternative julekalender. En julekalender der byråden hedrer folk som står på litt ekstra for barn og unge.

«Brennende engasjement»

Nordre Aker Budstikke har også flere ganger fortalt om unge Penelope, som i forrige uke ble tildelt nasjonale Frivillighetsprisen.

– Jeg begynte å arbeide for klima og miljø da jeg var åtte år. Da skjønte jeg at jeg ikke kunne vente med å gjøre en innsats, sier Penelope om sitt eget miljøengasjement.


Om Penelope i nomineringen til Frivillighetsprisen står det blant annet:

«Penelope er bare 14 år, men ingen nykommer i frivilligheten. Hun har et brennende engasjement og inspirerer andre unge til å engasjere seg. Penelope viser at det å ytre sine meninger er viktig - og hun blir lyttet til. Hun ble valgt inn i styret for Miljøagentene i Oslo som 11-åring og leder nå Barnas Klimapanel. Hun har holdt appeller på FNs klimaforhandlinger i Bonn, på Arendalsuka, på fjernsyn og på Mmljøagentsamlinger. Penelope står på, enten hun møter statsministeren eller plukker plast på stranden. Hun er et godt og unikt eksempel på miljøaktivisme.»

«Vi som har barn selv bør takke henne»

Byråden skriver videre i julekalenderen sin:

«Alder er ingen hindring – eller garanti – for noe som helst. Kanskje ble noen de 800 Oslo-elevene som samla seg i Rådhussalen til fredsprisseminar, på nøyaktig samme sted som de to vinnerne av Nobels fredspris hadde mottatt verdens hyllest bare 24 timer senere, inspirert til å gjøre sin del? Budskapet var: Det er hvert enkelt menneske som forandrer verden. Barn og unge inkludert. Penelope Lea på 14 år er altså en av dem...

Jegg hørte henne tilfeldigvis her om dagen. Jeg var på vei til jobben, og hadde ikke fått med meg at det skulle være en klimaprotest foran Stortinget. Egentlig hadde jeg dårlig tid, men noe ved taleren fikk meg til å stanse. Hun var så sterk! Så tydelig og engasjert. Og så hørtes hun så ung ut? Det var Miljøagenten Penelope Lea, viste det seg. Og hun ble stadig avbrutt av applaus.


Vi som har barn selv bør takke henne. Takke henne for at hun hjelper til så våre barn kanskje kan gå framtida lysere i møte. Og så må vi gjøre opp for oss. Penelope sier det best:

«Når du vet du har gjort en tabbe, så ordner du opp i det og sier unnskyld. Vi vet at vi har gjort en tabbe. Men vi har ennå ikke sagt unnskyld. Vi har ikke ryddet opp».

Her kommer vi, de voksne, inn. Og særlig vi politikere. Først må vi si unnskyld. Så må vi rydde opp.»

HER KAN DU LESE HELE INNLEGGET FRA LUKE 11 I BYRÅDENS JULEKALENDER

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...