Nordre Aker Budstikke

Byrådet avviser flyktningleir på Skar

Skar leir består av en rekke bygninger, fra boliger til fabrikkhaller. Tidligere Sogn vgs. har de siste årene benyttet noen av verkstedhallene til undervisningsformål.

Raymond Johansens (Ap) ferske byråd har trukket 15 saker det forrige byrådet har avlagt innstilling på. Blant dem videre bruk av Skar leir i Maridalen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.11.2015 kl 11:32

MARIDALEN: Det er Dagsavisen som skriver av det rødgrønne byrådet har stanset minst 15 saker fra det avgåtte Høyre-Venstre-byrådet, fordi de ifølge næringsbyråd Robert Steen (Ap) «er av en slik karakter at de er i strid med den politiske plattformen vi har forhandlet fram».

En av disse er byrådssak 201/2014, som omhandler fremtidig bruk av Skar leir, som ligger innerst i Maridalen. Skar leir er underlagt strenge restriksjoner, fordi det ligger i nedslagsfeltet til Maridalsvannet, Oslos drikkevannskilde.

Stanser riving og boligbygging i leiren

I det avgåtte byrådets saksfremlegg fra november 2014 står det:

«Det foreslås at fem bygninger rives, herav tre tomannsboliger. De øvrige boligene bygges om til eneboliger for å redusere utslippet. Alle tekniske anlegg (vannverk, vannledninger,
avløp, renseanlegg, el-anlegg, varmeanlegg osv.) må rehabiliteres/fornyes. Bygningsmassen settes i enkel, men utleibar stand. Etter dette vil Skar leir kunne romme 4 eneboliger, 26 arbeidsplasser og 15 elever/lærlinger.»

Det er altså dette Raymond Johansens ferske byråd har stanset.


LES OGSÅ: Nylig ble også det allerede igangsatte salget av den kommunale naboeiendommen til Skar leir stanset. Byutviklingsetaten vil ikke fortelle hvorfor

Åpnet for flykningmottak

Tidligere i år vedtok bydelsutvalget i Nordre Aker at de er positive til å ta i mot flere flyktninger i bydelen, enn det den allerede er pålagt, dersom kommunen spør om det. I samme møte åpnet bydelsutvalget for at en utredning, med tanke på å anlegge en flyktningleir, kunne være et godt alternativ for Skars fremtid, uten at dette ble politisk vedtatt.

Flere lesere har kontaktet Nordre Aker Budstikke med spørsmål om hva som nå vil skje med Skar leir. Og når byrådet har stanset planen for videre utvikling av Skar, sammen med at salget av naboeiendommen er satt på vent, har vi prøvd å få avklart hva Raymond Johansen og hans byråd ønsker med Skar leir.

Avkrefter flyktninger

Arbeiderpartiets Anders Røberg-Larsen. Foto: PRIVAT

Byrådssekretær for byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG), Anders Røberg-Larsen (Ap), avkrefter imidlertid flykningryktene.


– Grunnen til at vi har trukket saken tilbake er at vi vil se nærmere på og diskutere hva leiren ellers kan brukes til, sier han til Nordre Aker Budstikke, mandag ettermiddag.

Ønsket mer liv i leiren

Tidligere i år publiserte Nordre Aker Budstikke et intervju med Røberg-Larsen, som da var bystyrerepresentant, og Aps gruppeleder i bydelsutvalget, Bente M. Larsen.

Der ba de om fortgang i utviklingen av Maridalen, og ønsket følgende tillegg til byrådets forslag om fremtidig bruk av Skar leir:

  • Byrådet bes legge fram en helhetlig vurdering av utviklingsmulighetene for Skar leir, for ulike brukergrupper.
  • Byrådet bes utarbeide en realistisk plan for bevaring, riving og istandsetting av bygningene på Skar leir.
  • Byrådet bes legge fram en sak vedrørende fremtidig utvikling av Maridalen.
  • Byrådet bes vurdere om veiene som nå utbedres i Maridalen bør tilrettelegges med tilstrekkelig rørlegging for vann og avløp, slik at drikkevannskilden kan sikres mot forurensning.

LES OGSÅ: Kommentar: «Er man redd for at barna skal bli glad i skog og tro at park er bedre?»

Skar: Det kommunale kjøpet som ble en hodepine

Oslo kommune kjøpte Skar leir fra Forsvaret i 2007, siden har den vært en pine for kommunen. De strenge reguleringsbestemmelsene på grunn av nærheten til Maridalsvannet har gjort utvikling av den store eiendommmen vanskelig.


Skar leir har vært en gjenganger i Nordre Akers bydelsutvalg helt siden eiendommen ble kommunal. Flere forslag har ligget oppe, og bydelspolitikerne har blant annet støttet gigantbarnehage – riktignok motvillig, leirskole og markakafé.

I 2010 ble leiren okkupert av et såkalt øko-bokollektiv, som krevde fortgang i avgjørelsen om hva eiendommen skulle brukes til. De mente den ikke kunne stå og forfalle, men heller tas i bruk som blant annet boliger. Okkupantene ble kastet ut med politimakt etter noen måneder.

I 2011 inngikk Sogn vgs. en avtale om å bruke deler av leiren til undervisningsformål. Avtalen er senere videreført med Kuben og Stovner vgs., og elevene har blant annet jobbet med å sette i stand deler av bygningsmassen.

Av øvrige saker det nye byrådet har stanset, er blant annet detaljreguleringen for deler av Tåsen Hageby: Boligbebyggelse, kjøreveg, fortau, friområde og park.

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...