Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

– Byrådet legger til rette for enda flere tilreisende

Her fra en leir på Kringsjå i fjor høst.

Flere overnattingstilbud og flere toaletter kan bli byrådets tiltak mot ulovlig telting, forsøpling og avføring i det offentlige rom. Se hva Frp, Høyre og Venstre mener om det.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.01.2017 kl 15:49

NORDRE AKER: Onsdag fortalte Nordre Aker Budstikke om Nordre Åsen borettslag som har sendt brev til Oslo kommune og politikerne, om situasjonen med romleir i nabolaget, under Sinsenbrua.

Blant annet forsøpling og om at det skal ha skjedd truende hendelser - les saken her.

Få dager etter at brevet ble sendt, kom ordfører Marianne Borgen (SV) og byrådssekretær Benjamin Larsen (SV) på besøk i borettslaget - les hele saken her.

Larsen kunne også fortelle at det nå ligger forslag på byrådsbordene om å bedre sanitær- og overnattingsmuligheter, i tråd med hva som står i byrådserklæringen.

– Hvordan eventuelle tiltak forankres politisk vil avhenge av omfang og kostnader, og er for tidlig å si noe om, sa også Larsen.

Uttalelser som har fått andre politikere til å reagere.

Stikker hodet i sanden

Bystyrerepresentant for Frp, Tommy Skjervold, sier at byrådets forslag er å «stikke hodet i sanden» overfor utfordringene.

– Og utfordringene vil jo bare da eskalere, det vil jo bli enda mer attraktivt å dra til Oslo. Jeg er veldig bekymret for våren/sommeren 2017 med disse signalene som byrådet og ordfører her sender.

Tommy Skjervold (FrP) nummer tre fra venstre, under tidligere befaring i romleir i fjor høst, ved Kringsjå, og rett ved Lyn idrettslag. Til høyre Lyns daglige leder Sjur Skridshol. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Han forteller at han stadig får meldinger fra beboere om nye leire og bosettinger.

– Jeg vil nå stille sosialbyråden et skriftlig spørsmål om hvordan hun vil løse akkurat dette tilfellet. Byrådet må slutte med sin tafatthet overfor problemstillingen og jeg krever at Rusken settes finansielt og myndighetsmessig i stand til å fjerne bosettingen. Når byrådet ikke vil ha et fornuftig tiggerforbud må de iallefall bruke alle andre tilgjengelige tiltak, ifølge Skjervold. 

Forslag nedstemt

Høyres gruppeleder i Oslo, Eirik Lae Solberg, sier han har full forståelse for at beboerne i området ved Sinsenbrua reagerer på situasjonen, og at den skaper utrygghet og mindre trivsel for dem som bor og ferdes i området.

– I tillegg til at det er en tragisk situasjon for romfolk som bor under slike forhold. Vi har foreslått både tiggerforbud, og forbud mot tigging i boligområder og typiske trikke- og bussholdeplasser. Men kun fått støtte fra Frp i bystyret på disse forslagene, forteller Lae Solberg.

Som i likhet med Skjervold, tror mer gratis overnatting og bedre sanitærforhold vil føre til flere tilreisende og romfolk i Oslo.

Høyres gruppeleder i Oslo, Eirik Lae Solberg, fra befaring i romleir ved Kringsjå i fjor. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Legger til rette

– Nok offentlige toaletter er jo viktig for alle. Men vi advarer mot å legge til rette for enda flere romfolk og andre tilreisende med gratis overnatting og andre tilbud. Det mener vi vil føre til at det kommer mange flere til Oslo, med påfølgende problemstillinger som forsøpling og ulovlig telting i parker og friområder.

– I tillegg forventer vi at slike tiltak som nå byrådet vurderer eventuelt skal innom bystyret, slik at alle kan få anledning til å vurdere og si hva de mener.

Han fortsetter:

– Det er jo politivedtekter som gir fullmakt til å eksempelvis fjerne folk som bor under Sinsenbrua. Hvorfor har ikke byrådet tatt initiativ til at dette skjer?

– Svært positive

Bystyrerepresentant for Venstre, Guri Melby, har også lest sakene i Nordre Aker Budstikke. Partiet er positivt til eventuelt flere overnattingsmuligheter og bedre sanitære forhold for tilreisende.

– Det er ingen tvil om at vi har store utfordringer med knyttet til forsøpling og sanitærforhold i friområder der bostedsløse camper. Venstre er svært positive til at byrådet nå ønsker å ta grep for å bedre forholdene. Tilgang på innendørs overnatting og gode sanitæranlegg er viktig, og jeg er glad for at byrådet ser på hvordan dette kan løses på en god måte, sier hun.

Venstres Guri Melby er glad for Byrådets forslag. Her fra tidligere anledning. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Hun fortsetter.

– Samtidig er det viktig for Venstre at dette skjer på en måte som gjør at de bostedsløse oppfatter tilbudet som relevant for dem og da er vi avhengig av god kontakt med de organisasjonene som i dag jobber med denne problematikken.

Melby tror ikke på noen stor økning i tilreisende.

– Jeg tror det er svært lite sannsynlig at folk kommer til å dra til Oslo for å få tilgang på et minimum av velferd; en seng og tilgang på dusj, toalett og mulighet til å vaske klær, sier Melby.

Som mener man først og fremst må konsentrere seg om å løse utfordringene med camping i friområdene.

– Dersom det mot formodning viser seg at dette fører til sterk vekst i antall fattige tilreisende så får vi se på hvordan vi håndterer det. Nå dreier dette seg om de som allerede bor ute i Oslo.

Seminar

Venstre inviterer også til seminar for samferdsels- og miljøkomiteen der en rekke frivillige organisasjoner, kommunale etater og representanter fra Politiet vil bli invitert til å fortelle hva de opplever at må til for å få bort utendørscampingen.

– Dette vil gi oss politikere nyttige innspill i det videre arbeidet. I dag er flere friområder i Oslo nærmest utilgjengelige for befolkningen som følge av utendørs camping. Vi har hørt fra idrettslag, skoler, barnehager og turgåere som ikke lenger kan bruke nærområdene sine. Det er en uakseptabel situasjon og en form for privatisering av et offentlige rom som vi ikke kan ha noe av, sier Melby videre.

Hun håper at byrådet vil legge frem forslag for bystyret om hvordan dette bør håndteres.

– Det viktigste her er at vi sørger for at mennesker som i dag lever under uverdige forhold i byen vår får et godt tilbud.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...