Her er de nye tiltakene:
Byrådet utvider den sosiale nedstengingen

Byrådsleder Raymond Johansen og byrådfor oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen, på vei til pressekonferansen mandag ettermiddag. Foto: Christian Fredrik Borg
Byrådet har i dag besluttet å forby innendørs fritidsaktiviteter og breddeidrett for ungdom. Samtidig økes beredskapsnivået på skolene. Ungdomsskolen skal gå fra gult til rødt nivå i smitteverntiltak.
Publisert: 16.11.2020 kl 15:35
Sist oppdatert: 16.11.2020 kl 16:21
OSLO: Byrådet innførte 10. november en sosial nedstenging av Oslo som en del av den tredje tiltakspakken mot koronaviruset i Oslo.
– Selv med svært strenge restriksjoner, har smitten fortsatt å stige i Oslo. I forrige uke ble det registrert 1197 personer med registrert smitte i Oslo, det er det høyeste antallet som er registrert, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under pressekonferansen.
Nå testes rekordmange. De siste syv dagene har det i gjennomsnitt blitt testet 2500 hver dag. Andelen positive er også høyere enn noen gang, i gjennomsnitt har 6,7 prosent av de testede har vært positive den siste uka.
Den totale andelen som nå tester positivt på koronaviruset i Oslo er på 6,7 prosent.
Det vil ta noe tid før effekten av dagens restriksjoner vil synes, sa byrådslederen videre.
– Så kan vi igjen åpne mer av samfunnet. Vi har klart det før, vi skal klare det igjen.
Vil gjelde i to uker
– Dessverre ser vi at smitten øker mye blant ungdommer. Aldersgruppen 16-19 år har flest smittede per 100.000 innbyggere. Og vi ser at mange skoler i Oslo har smitte blant elever og ansatte.
Nå utvider byrådet tiltakspakken med flere tiltak. Tiltakene vil tre i kraft på tirsdag klokken 13.00, men ungdomsskolene vil ha rødt nivå allerede fra tirsdag morgen.
Byrådslederen informerte at restriksjonene i første omgang vil gjelde i to uker, så vil det bli ny vurdering 1. desember.
– Vi vet at dette er en tøff beskjed å få for de unge. Men dette handler om å unngå full nedstengning. Det kan gå fra vondt til verre. Hvis vi ikke kan snu utviklingen nå, må vi stenge alt, sa han og la til at ungdommene på ingen måte har mer skyld enn andre i smitteutviklingen:
– Vi er alle like uskyldige og skyldige i at smitten spres i samfunnet.
Dette er de nye tiltakene
- Forbud mot innendørs organiserte fritidsaktiviteter for ungdom mellom 13 og 19 år. Det innebærer at aktiviteter i for eksempel kor, korps, teater, speider, dans og organisasjoner må opphøre. Forbudet vil ikke gjelde barn i barneskolealder
- Forbud mot innendørs breddeidrett for ungdom mellom 13 og 19 år. Det innebærer at treninger i for eksempel fotball, turn, håndball, volleyball og friidrett må opphøre. Forbudet vil ikke gjelde barn i barneskolealder eller utendørsidretter. Forbudet vil heller ikke gjelde de som driver med toppidrett, men er under 20 år.
- Fra gult til rødt nivå i smitteverntiltak på skoler med ungdomstrinn. Det innebærer blant annet at elevene deles inn i mindre kohorter og at kontakt mellom kohortene skal unngås. Begrensinger i oppmøte og ulike oppmøtetider for elevene vurderes fra skole til skole.
- Fritidsklubbers ordinære virksomhet stenges, samt Oslo kulturskole for elever som er over barneskolealder. Det vil fortsatt være mulig å ha et svært begrenset tilbud under strenge smittevernregler med adgangsbegrensning, avstandsregler, gruppestørrelse og krav om munnbind.
– Tar smitten med seg hjem
— Blant ungdom er det fortsatt mye mobilitet og mange sosiale møter, og dermed flere muligheter for smitte enn i andre aldersgrupper. Dersom man smittes på skolen eller på trening, tar man smitten med seg hjem og utsetter familien for smitte. Derfor har vi valgt å styrke tiltakspakken vi innførte for en uke siden, og mener det vil øke sannsynligheten for at viruset blir slått ned i Oslo. Vårt mål er å få smittetallene ned så raskt som mulig, og unngå å komme i samme situasjon som vi ser i mange andre storbyer i Europa, sier byrådslederen i en pressemelding.
Økning av smittetilfeller blant ungdom bekymrer både nasjonale og Oslos lokale helsemyndigheter. Det fører til at mange skoleklasser og kohorter settes i karantene, noe som igjen gir utfordringer for smittesporingen. Det meldes fra flere bydeler at arbeidsmengden nå er så stor at kvaliteten i smittesporingsarbeidet svekkes.
– Det er nødvendig å innføre rødt nivå på ungdomsskolene nå for å begrense smitte. Elever og alle ansatte i skolen har gjort en fantastisk innsats gjennom hele pandemien. Vi skal gjøre det vi kan for å følge opp elevene så godt som mulig i en veldig krevende situasjon, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV, i pressemeldingen.
Dagens restriksjoner videreføres, les mer om dem i denne saken:
Forberedt på at strenge tiltak vil vare
Byrådslederen var imidlertid lite optimistisk med tanke på å få redusert smittespredningen i samfunnet nok til at det kunne bli aktuelt å slippe opp på de strenge tiltakene med det første.
– Å tro at man vil åpne opp helt før jul, er lite realistisk. Vi må nok forberede oss på at mange av tiltakene vil vare en stund, sier Raymond Johansen til NTB.
Han sier byrådet tar sikte på en ny vurdering etter 14 dager på de aller mest drastiske tiltakene.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!