Nordre Aker Budstikke

Byrådslederen har full tillit til Berg

Lan Marie Berg og Raymond Johansen under lystigere omstendigheter i fjor da de gledet seg over nye trikker. Nå hevder flere medier at Johansen vil stille kabinettspørsmål om ikke flertallet i bystyret snur om mistilliten til hans miljøbyråd. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier han har full tillit til Lan Marie Berg (MDG).

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.06.2021 kl 18:54

OSLO: Etter å ha lagt fram de nye stegene i gjenåpningsplanen for Oslo, ble Johansen pepret med spørsmål om hva han foreta seg under onsdagens skjebnemøte i bystyret der de skal behandle mistillitsforslaget mot Berg.

På spørsmål om hvorvidt han vil stille kabinettsspørsmål, om hva som skjer hvis mistillitsforslaget får flertall, eller om han vil be Berg om å selv tre av, gjentok byrådslederen samme budskap.

– Jeg har full tillit til min byråd Lan Marie Berg. Det er et møte i bystyret i morgen, og jeg mener det er naturlig at den videre debatten fortsetter der.

Det er flertall for mistillitsforslaget mot Berg etter at Rødt tirsdag offentliggjorde at de vil støtte det.

Kunne informert tidligere

Bakgrunnen for saken er Oslos nye reservevannløsning. Den anslås å koste 17,7 milliarder kroner, noe som er 5,2 milliarder mer enn tidligere anslått. Opposisjonen i Oslo har omtalt dette som den største budsjettsprekken i noen norsk kommune noensinne.

Mens Raymond Johansen orienterte om koronatiltak forsvarte miljøbyråd Lan Marie Berg sin håndtering av saken i finansutvalget.

Opposisjonen har vært svært kritisk til budsjettsprekken, men også til informasjonsflyten. En gjennomgang fra VG har tidligere vist at Berg ble informert ved minst fem anledninger om økte kostnader i enten deler eller hele prosjektet – uten å informere bystyret.

Berg sa tirsdag ingenting om å gå av, men erkjente at saken er alvorlig og at det kunne vært klokt å orientere bystyret tidligere om at kostnadsrammen kunne sprekke.


– Jeg har ikke holdt tilbake informasjon i denne saken, og har vært opptatt av å sette bystyret raskt i stand til å fatte beslutning i denne saken. Det hadde kanskje vært klokt å be om et lukket møte etter at vi hadde fått rapporten den 17. februar, men bystyret fikk informasjon etter dette, sa Berg.

Byrådet kan gå av

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: Torstein Bøe/NTB

Både Avisa Oslo, Dagbladet, NRK og Aftenposten erfarer fra det de beskriver som sentrale kilder at det kan bli aktuelt for byrådsleder Johansen å stille kabinettsspørsmål dersom det stilles mistillitsforslag mot Berg.

Det innebærer i så fall at byrådet går av dersom mistillitsforslaget får gjennomslag. Så langt er ikke dette bekreftet fra Ap-hold, men Oslo Aps leder Frode Jacobsen har sagt at de mener det ikke er grunnlag for mistillit.

– Vi har hørt hva Rødt har sagt og sett deres konklusjon. Vi er uenig i de vurderinger som er gjort og mener det ikke er grunnlag for mistillit. Fram til bystyrets møte i morgen vil vi diskutere nærmere hva dette betyr, skriver Jacobsen i en sms til NTB.

Høyre klare til å overta

Rødt, Venstre, KrF, Frp, Høyre, FNB og Sp har varslet at de vil støtte mistillitsforslaget mot Berg, som ble fremmet av Frp. Høyre har imidlertid sagt at de kan snu i saken dersom det kom ny informasjon i saken i møtet i finansutvalget tirsdag kveld.


Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg uttaler samtidig til Aftenposten at partiet er klare til å påta seg byrådsansvar dersom det rødgrønne byrådet går av ved et eventuelt kabinettsspørsmål.

De rødgrønne vil imidlertid fortsatt ha flertall, og Høyres gruppeleder understreker overfor avisen at det vil bli utfordrende å danne et borgerlig byråd.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...