Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader
Seksjonsheader

«Byrådslederen skyver EØS-avtalen foran seg, fremfor å ta ansvar for byen han styrer»

Bostedsløse ved Sinsenbrua og Muselunden. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

MENINGER: En grov ansvarsfraskrivelse av Raymond Johansen. Å sikre folk trivelige og trygge nærmiljøer er en av kommunens viktigste oppgaver, men Raymond Johansen toer sine hender og skylder på EØS-avtalen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.09.2019 kl 07:26

Området rundt Sinsenkrysset og Muselunden har i årevis blitt ødelagt av uteliggere, forsøpling og kriminalitet. Å sikre folk trivelige og trygge nærmiljøer er en av kommunens viktigste oppgaver, men Raymond Johansen toer sine hender og skylder på EØS-avtalen.

Nordre Aker Budstikke har i en rekke artikler skrevet om de uholdbare forholdene rundt Sinsenkrysset og Muselunden. Romfolk som overnatter under Sinsenbroen etterlater seg søppel og avføring, og tidligere i sommer ble det meldt om knivstikking. Personell fra Statens Vegvesen må for sin egen sikkerhet ha med seg politieskorte når de rydder i området.

Raymond Johansen (Ap) uttaler i tidligere sak til Nordre Aker Budstikke at:

– Omreisende er en del av en internasjonal utfordring, og ikke noe byrådet i Oslo kan løse alene. Dette er EØS-borgere som fritt kan komme til Norge.

Å skyve EØS-avtalen foran seg, fremfor å ta ansvar for byen han styrer, er en grov ansvarsfraskrivelse. Det er sant at EØS-avtalen gir alle borgere i EU/EØS, inkludert romfolk, rett til å reise fritt over landegrensene. Men denne reisefriheten er basert på at den enkelte har midler til å forsørge seg selv.


LES OGSÅ: Statssekretær Tommy Skjervold (Frp): – En gedigen ansvarsfraskrivelse av byrådet

Dersom man har relevante kvalifikasjoner har EØS-borgere også rett til å reise til et annet land for å søke jobb, men også da under den uttrykkelige forutsetning at den enkelte kan forsørge seg selv inntil man har skaffet seg jobb. Det er selvsagt ikke slik at EØS-avtalen er et fripass for å reise til andre land for å tigge og begå kriminalitet.

Tom-Espen Møller, Nordre Aker Høyre. Foto: Kristin Tufte Haga

Byrådet kan åpenbart gjøre noe med ulovlig bosetting og forsøpling, men de nekter å sette i verk tiltak som virker. Et byomfattende tiggerforbud er trolig det mest effektive tiltaket, fordi det tar vekk den viktigste motivasjonen for utenlandske romfolk til å reise til Oslo.

Høyre har tidligere foreslått å etablere kommunale uteteam som skal ha et særskilt ansvar for å følge opp de mest belastede områdene. Kameraovervåkning og fysiske tiltak for å hindre ulovlig overnatting kan også være effektive virkemidler.


Oslo kommune må ha klare forventninger til at politiet mer effektivt utnytter de mulighetene lovverket setter for å bortvise personer uten lovlig opphold. Særlig viktig er det at politiet går etter bakmenn som organiserer romfolks reisevirksomhet, der formålet er tigging, prostitusjon og kriminalitet.

Det er på høy tid at Oslo får et nytt byråd som setter trygge bo- og nærmiljøer i førersetet.

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...