Nordre Aker Budstikke

Byrådslederen vil fjerne kontantstøtten

…likevel mener Nordre Aker-foreldre de «tvinges» til å bli mottakere.

Færre på kontantstøtte i Oslo, men nå er det ikke plass til alle som vil ha barnehageplass i Nordre Aker.

– Aldri har så få fått kontantstøtte, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap), og peker på «taktsskiftet» for barnehagesatsingen. Men i Nordre Aker fortviler foreldre som må stå i barnehagekø.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.01.2019 kl 13:22

NORDRE AKER: Torsdag fortalte vi om en mor, som ønsker å jobbe, men familien står i kø for å få barnehageplass.

«Hvis man nå ser på oversikten over ledige barnehageplasser for småttiser, ett til tre år - i Nordre Aker, finner du 0. Vi er ei barselgruppe som alle har fått barn i begynnelsen av 2018, og vi har altså ikke rett til plass før i august. Så da går vi hjemme og tråkker med kontantstøtte på 7500 kroner istedenfor å være i jobb, da… Vi trodde dette skulle ordne seg på grunn av ga «overkapasitet» i Nordre Aker, men det er altså ikke reelt,» skrev en småbarnsmor i bydelen i en e-post til Nordre Aker Budstikke.

Hun viste til at det i november 2017 var mange ledige plasser i bydelens barnehager.

Trine Køhncke Urholt, avdelingsdirektør Oppvekst og familie i Bydel Nordre Aker, kunne fortelle at realiteten i dag er litt annerledes:

– Situasjonen i november 2017, da innlegget det vises til ble publisert, var preget av overkapasitet ved nyåpningen av Bråtenalléen barnehage og gjenåpningen av Bergtunet barnehage. Begge disse barnehagene er nå fylt opp med barn med rett til plass i hovedopptaket 2018, sa hun.


Per 15. desember 2018 hadde bydelen 3724 barn med barnehageplass, mot 3591 per 30. november 2017. Med unntak av noen få plasser til barn over tre år, er nå all kapasitet i bruk.

I og med at Oslo er ett opptaksområde, vil det hovedsakelig nå først bli ledige plasser når et nytt årskull starter på skolen i august 2019. I Nordre Aker står det nå 69 barn på venteliste opplyste Køhncke Urholt.

Kontantstøtten og «taktsskiftet» for barnehagesatsingen

På tampen av forrige uke sendte byrådet ut pressemelding om nedgang i mottakere av kontantstøtte i Oslo, og viset til «taktsskiftet for barnehagesatsingen»:

Tall fra NAV viser at 30 prosent færre går på kontantstøtte i Oslo nå, enn for tre år siden.

– Jeg er glad for at både andelen og antallet på kontantstøtte har gått nedover under det rødgrønne byrådet i Oslo. Aldri har så få fått kontantstøtte i Oslo, samtidig har vi aldri hatt flere barn i barnehage. Dette viser at byrådets politikk gir resultater, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap), i pressemeldingen, og at nå er byrådet «i rute»":


– Nå åpner vi i snitt en ny barnehage i måneden. I 2015 mottok 2483 familier kontantstøtte, mens i 2018 tok bare 1610 ut kontantstøtte i Oslo. Det har en sammenheng med taktskiftet for barnehagesatsingen vår. Vi har for eksempel intensivert arbeidet med å oppsøke familier med barn i barnehagealder som ikke går i barnehage for å informere om tilbudet, sier Johansen.

Andelen som mottar kontantstøtte har dermed gått ned fra 29,2 prosent i 2015 til 20 prosent i 2018.

Bydelsoversikten over antall som mottar kontantstøtte. Foto: NAV

Føler seg tvunget til kontaktstøtte

Nordre Aker Budstikke gjør byrådslederen oppmerksom på situasjonen i Nordre Aker, og at foreldre som vil tilbake i jobb, føler seg tvunget til å ta kontaktstøtte fordi det ikke er ledige plasser i barnehagene.

– Denne moren er jo et eksempel på en motsatt utvikling av det byrådslederen beskriver i pressemeldingen. Hun vil ha barnehageplass, og selv kunne jobbe jobbe, i stedet for å motta kontantstøtte.


– Det tar tid å bygge barnehager, men vi har allerede bygget over 2000 flere plasser. Nå åpnes en ny barnehage i måneden i snitt, og vi er i rute til å nå målet om å bygge 3000 plasser (i bystyreperioden 2015-19, journ.anm.). Målet vårt er at alle skal få barnehageplass så raskt som mulig i nærheten av der de bor. Jeg vet at bydel Nordre Aker står på for å sikre at alle barn skal få barnehageplass så fort som mulig, svarer byrådsleder Raymond Johansen.

To barnehageopptak

Han legger til at han selv er far, og har stor forståelse for foreldrenes frustrasjon.

– Det er krevende for foreldre som ikke kunne vite når man kom tilbake på jobben, kanskje måtte finne løsninger man ikke egentlig ønsket. Derfor gikk Arbeiderpartiet til valg på å bygge 3000 flere barnehageplasser i Oslo slik at småbarnsforeldre får slippe denne uroen.

Byrådslederen legger til at barnehageopptaket i fjor ble utvidet med egen frist 15. august for barn som er født i oktober og november. Tidligere måtte alle søke før 1. mars for å få rett til barnehageplass.

– To barneopptak i året er viktig for å gi småbarnsfamiliene fleksibilitet og frihet. Det gir bedre tid og mindre stress, slik at flere kan søke tidsnok til å få lovfestet rett til plass, sier Johansen.

Store forskjeller

De nye tallene viser at det fortsatt er store forskjeller mellom bydelene. Andelen på kontantstøtte er i snitt rundt 10 prosent i de ytre vestlige bydelene, og over 35 prosent i de ytre østlige bydelene.

I pressemeldingen fra byrådet i forrige uke går det også frem at Norge har brukt 50 milliarder i kontantstøtte på 20 år.

– Kontantstøtten holder særlig kvinner borte fra arbeidslivet og barn i barnehagealder borte fra barnehagefellesskapet og er en viktig forklaring på at mange barn ikke kan godt nok norsk når de begynner på skolen. Kontantstøtten burde vært fjernet. Vi har søkt om å få fjerne den i utvalgte bydeler, men fått avslag fra regjeringen. Men så lenge den eksisterer, vil byrådet arbeide aktivt for å redusere kontantstøttens skadevirkninger, sier Johansen.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...