Nordre Aker Budstikke

Stamnettprosjektet:

Bystyret har vedtatt masseuttak fra Oset

Bystyret i Oslo har gitt grønt lys til del to av vannforsyningsprosjektet i hovedstaden. Her et bilde av miljøbyråd Sirin Stav (MDG), som har ansvar for prosjektet. Foto: Hanna Johre/NTB

Bystyret i Oslo ga onsdag grønt lys til det såkalte stamnettet, som er andre del av vannforsyningsprosjektet i Oslo. De ga også støtte til Vann- og avløpsetatens anbefaling om å drive Oset-Disen-tunnelen fra Oset.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.12.2021 kl 14:36

NORDRE AKER/OSLO: Stamnettet består av nye vanntunneler som skal frakte rent vann fra et nytt renseanlegg på Huseby og østover. Planforslaget tilrettelegger for etablering av permanente anlegg og midlertidige anleggs- og riggområder i områder som strekker seg fra Bjølsen i vest til Trosterud i øst, med en avgreining fra Disen til Oset. En realisering av planforslaget vil omfatte anlegg under og på terreng, og i anleggsfasen vil berørte oppleve ulemper i form av blant annet uttak og transport av masser, støy, støv, rystelser og beslaglegging av friområder. I driftssituasjonen vil synlige og permanente tiltak begrense seg til overbygg over kummer og sjakter, atkomstportaler for rømningsveier og andre anlegg under grunnen og atkomstvei. Det vil komme slike bygg både på Gransjordet på Disen og på Bjølsen.

Anleggsfasene for ny vannforsyning. De orange området omfatter Stamnettprosjektet.

Denne delen av prosjektet er estimert til å koste 9,15 milliarder kroner, som er 7 milliarder kroner mer enn hva som først ble anslått.

Den første delen av vannforsyningsprosjektet i Oslo, en reservetunnel fra Holsfjorden og et nytt renseanlegg, vil koste 17,7 milliarder kroner.

– Pandemien har vist oss hvor sårbare vi er. Men hvis Oslo mister vannet over lang tid, vil det være en katastrofe av helt andre dimensjoner for byen vår, sier miljøbyråd Sirin Stav (MDG) til NRK.

Bystyret valgte Oset

Onsdag kveld vedtok bystyret finansieringsrammen, og reguleringsplan med valg av anleggsområder. Forslagstiller Vann- og avløpsetaten har som tidligere beskrevet utredet fire alternativer, som i hovedsak skiller seg fra hverandre når det gjelder om tunnelen mellom Oset og Disen skal drives fra Oset eller Disen, med påfølgende masseuttak og transport ved dagens vannbehandlingsanlegg på Oset, eller på Gransjordet (Disenjordet). Samt om det skal være anlegggsområde på vestsiden (Bjølsendumpa) eller østsiden av Akerselva på Bjølsen.

Vann- og avløpsetaten anbefalte sitt alternativ to, med tunneldriving fra Oset til Disen, samt anleggsområde på østsiden (nærmest bebyggelsen) på Bjølsen. Plan- og bygningsetaten var av samme oppfatning om Oset, men ønsket anleggsområdet på vestsiden (i friomnrådet Bjølsendumpa) på Bjølsen.

I sin innstilling til bystyret støttet byrådet Vann- og avløpsetatens vurdering, med tunneldriving med hovedriggområde fra Oset. Dette støttet også bystyret.

– Alternativet med hovedriggområde på Disenjordet vil beslaglegge et mye benyttet friområde, med blant annet tennisbane og BMX-bane. Byrådet konstaterer at anleggsfasen både på Oset og Disen vil være av lang varighet. Dette vil oppleves som belastende begge steder. Byrådet vektlegger særlig hensynet til barn og unge, hvor løsningen på Oset er minst belastende, skrev byrådet i sin innstilling.

Vann- og avløpsetaten er fornøyd

Direktør i Vann- og avløpsetaten, Anna Maria Aursund, er svært fornøyd med beslutningen:

– Dagens beslutning (onsdag, journ.anm.) i bystyret betyr at vi er sikret at byen i fremtiden vil få en fullgod vannforsyning med to store drikkevannskilder, to vannbehandlingsanlegg og nye hovedledninger for drikkevann.

En svikt i vannforsyningen og avløpshåndteringen betyr at kommunen ikke vil være i stand til å dekke et av innbyggernes mest grunnleggende behov. Konsekvensen vil være kritisk for liv og helse. Derfor er vi svært glad for bystyrets viktige beslutning i dag, påpeker direktøren.

– Bygging av Stamnettprosjektet er en forutsetning for å kunne føre drikkevann fra begge vannbehandlingsanleggene til alle deler av byen – helt uavhengig av hverandre. Uten Stamnettprosjektet vil vannforsyningen til stor deler av byen fortsatt være svært sårbar for svikt ved Oset vannbehandlingsanlegg.


De første arbeidene i Nordre Aker er planlagt å starte til våren 2022, mens det er planlagt anleggsarbeider i bydel Sagene (Bjølsen) fra og med 2024.

Slik vil det nye overbygget på Disenjordet etter planen se ut når arbeidene er ferdige. Dette blir rømningsvei og påkoblingsområdet mellom Stamnettet og ledningen Oset-Disen.

Oversiktsbilde på Oset.

Nabolag uenige

Nordre Aker Budstikke har ved flere anledninger skrevet om lokalmiljøets reaksjoner på Oset eller Disen som område for masseuttak. Beboere rundt Oset har påpekt at ulike prosjekter ved vannbehandlingsanlegget ved Maridalsvannet, mer eller mindre sammenhengende over de sist 20 årene, har vært en stor belastning. Utkjøring av titusenvis av lastebillass via Maridalsveien vil dessuten påvirke trafikksikkerheten for mange mennesker fra Brekke til Ringveien.

På Disen er naboer bekymret for at friområdet på Gransjordet nok en gang blir beslaglagt, og at massetransporten også her vil ha trafikksikkerhetsutfordringer.

Bydel Nordre Aker anbefalte Oset

Bydel Nordre Aker sa i sin uttalelse til planforslaget at begge alternativene innebærer vesentlige negative folkehelsekonsekvenser for berørte beboere i anleggsperioden.

De menet at for beboere rundt Oset og transportveien til/fra Oset vil alternativ O2/D1 (uttak på Disen) fremstå som best. For beboere rundt Disen vil alternativ O1/D2 (uttak på Oset) fremstå som best. Bydelen mener etter en helhetsvurdering av alternativene at alternativ O1/D2 (Oset) gir minst ulemper og derfor må velges som løsning. De mener det er påkrevet at det gjøres maksimalt for å redusere ulempene for beboerne både rundt Oset og Disen, herunder særlig å sikre tilstrekkelige støy- og støvreduserende tiltak.

Beboere på Oset har bedt om en ordentlig utredning av bruk av tunnelboremaskin, fremfor kovensjonell sprenging, da boremaskin vil kunne gi mindre ytre påvirkning. Dette er tidligere avvist av Vann- og avløpsetaten, blant annet på grunn av kostnader, tid og tilgjengelighet. Bydelen ba i sin uttalelse til prosjektet at bruk av tunnelboremaskin likevel måtte vurderes på nytt. De mente også at støysvake maskiner og elektriske biler må benyttes.

Videre understrekte de at det må være enkelt for berørte beboere å få en erstatningsbolig når det er behov for dette. Opprettelse av en bydelskoordinator som kan være tilstede i bydelen er et godt verktøy for å sikre at beboerne høres og at eventuelle mangler kan rettes opp uten unødvendige forsinkelser. Bydelen ba også om at det legges konkrete planer for tilbakeføring/opprustning av både Oset med anleggsvei og Disen i god tid før slutten av anleggsperioden.

Det må videre utarbeides utomhusplaner i samarbeid med bydelen som sikrer at riggområdene gis en merverdi som også kan oppleves som en kompensasjon for mange år med ulemper, mente bydelen, som også ba om at det ikke skal drives anleggsdrift i dagsonen på Oset mellom klokka 22.00 og 08.00. Bydelen ba videre om at Vann- og avløpsetaten sikrer god dialog med og involvering av berørte naboer slik at belastningen minimeres.

Vann- og avløpsetaten skriver at det er lagt til grunn en videreføring av rigg- og anleggsområder og anleggsveier som er benyttet i forbindelse med utvidelse av Oset vannbehandlingsanlegg (rentvannsbassengene). Dette er ifølge etaten kostnadseffektivt og gir svært begrensende konsekvenser for miljø og samfunn sammenlignet med opparbeidelse av nye rigg- og anleggsområder. Det er få arealer på og ved Oset som er tilgjengelige som rigg- og anleggsområder, og det er få alternativer til de arealene som er foreslått, skriver etaten.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...