Nordre Aker Budstikke

Da færre trivdes på skolen inviterte elevrådet kunnskapsministeren

Jan Tore Sanner sammen med elevrådsleder Helene Lyslo Kristiansen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Jan Tore Sanner (H) takket ja til invitasjonen fra elevrådet, og leder Helene Lyslo Kristiansen. Mandag kom han til Engebråten skole for å diskutere trivsel og mobbing.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.04.2018 kl 15:25

ENGEBRÅTEN: – I Elevundersøkelsen er det blant annet spørsmål om trivsle på skolen, og hvordan elevene har det hjemme. Vi så at prosentandelen som svarte at de trives på skolen gikk ned fra i fjor. Da resultatene kom var jeg nyvalgt elevrådsleder, og jeg synes at trivsel er et veldig viktig tema på skolen, sier Helene Lyslo Kristiansen.

Elevrådslederen på Engebråten var fustrert over at det til tross for fokus på skolemiljø og trivsel, tilsynelatende ikke gjorde at flere trivdes på skolen.

Kunnskapsministeren svarte ja

– Vi tenkte at vi kunne invitere viktige personer og kjendiser til skolen for å få innspill og diskutere temaet, sier Helene, som sendte invitasjoner blant annet til Bård Tufte Johansen, Ravi og Ulrikke Falch.

– Kunnskapsministeren var en av de første vi inviterte. Og vi ble litt overrasket over at en med en så høy og viktig stilling faktisk takket ja. Samtidig er han kanskje den viktigste personen å snakke med om dette temaet, sier Helene.

Mandag 16. april kom Jan Tore Sanner for å diskutere skolemiljø med elevrepresentanter på Engebråten. Seansen ble filmet, og skal senere vises i fellessamlinger for alle elevene.


Elevrådsnetleder Marie Fugelsnes Grytten, kunnskapsminister Jan Tore Sanner og elevrådsleder Helene Lyslo Kristiansen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Mobbing og trivsel

Kunnskapsministeren fikk spørsmål om hva han mener skal til for å skape mer trivsel på skolen, hvordan man skal hjelpe dem som ikke har det så bra, hva hver enkelt kan gjøre, hva skolen kan gjøre – og hvordan man skal håndtere mobbing.

– Jeg synes det er utrolig flott at elevene tar initiativet til å sette fokus på trivsel og mobbing. At de ikke bare sier 'vel, vel, dette får noen andre ta ansvaret for', men faktisk engasjerer seg og bidrar til et bedre miljø på skolen, sier Jan Tore Sanner.

Jan Tore Sanner på Egebråten 16. april. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Selv om han er mye ute på skoler i jobben som kunnskapsminister, er det første gang han har fått en invitasjon på denne måten fra elevene selv. Derfor var han ikke i tvil om å takke ja.


– Jeg tror disse elevene kan få til mye, men det tar tid. Det er vanskelig å endre noe over natta. Samtidig er det ikke bare elevenes ansvar, men også skolens ledelse, sier Sanner.

Han viser til nye regler om skolemiljø som ble vedtatt av Stortinget i fjor sommer. Den lovfester nulltoleranse mot mobbing: Dersom skolens ledelse ikke følger opp mobbesaker, er fylkesmannen førsteinstans for klager fra elever og foreldre.

– Tør å spørre hvorfor

Jan Tore Sanner på Engebråten 16. april. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Kunnskapsministeren fikk også spørsmål om hvordan man skal holde motivasjonen oppe gjennom hele ungdomsskkolen. Sanners råd til Engebråten-elevene er å senke skuldrene litt.

– Ikke mål deg selv mot alle andre, mål deg mot deg selv.


Han understreker at trivsel og læringsmiljø går hånd i hånd. Og han mener hver enkelt kan ta grep for å hindre mobbing.

– Hvis noen mobber, spør hvorfor de holder på sånn. Våg å stille spørsmålet "hvorfor". Få diskusjonen i klassen, sa Sanner, og fortalte:

– Jeg snakket med noen ungdommer som hadde vært mobbere. De hadde aldri blitt spurt om hvordan de selv hadde det. De fortalte at de tidligere hadde blitt mobbet, og at den eneste veien ut av det var å mobbe selv.

Jan Tore Sanner på Engebråten 16. april. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Mer aktivitet fra elevrådet

– Jeg er kjempestolt av å være rektor på en skole med så flotte elever som ønsker å ta tak i læringsmiljøet, sier rektor Marit Sesseng.


Andelen elever som i elevundersøkelsen svarte at de trives på skolen gikk i år ned fra 92 til 89 prosent, opplyser rektor.

– Vi er en stor skole, og endringene er prosentvis små, men det er vitkig å jobbe med hver elev som ikke trives. At elevrådet engasjerer seg så sterkt, setter jeg stor pris på, sier Sesseng.

Og elevrådets arbeid stopper ikke med dette.

Helene og Marie sammen med rektor Marit Sesseng. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– I mai får vi besøk av Håkon Grønsveen Olsrud, som tok bronsemedalje i langrenn i Paralympics i Pyeongchang. Han er et godt eksempel på at man kan nå veldig langt, selv om man har et handikap, sier elevrådsleder Helene.

Dessuten har Pål Anders Ullevålseter nettopp bekreftet at han også vil besøke skolen.

– Vi har fellessamlinger for å lage en arena der elevene kan møtes og bli kjent. Samtidig er arbeidet som gjøres i hvert enkelt klasserom veldig viktig. Vi må tenke læringsmiljø hele tiden, det er med på skape trivsel, sier Sesseng.

LES OGSÅ: Engebråten-elevene har tjent 120.000 kroner – lager sportsplass i Tanzania

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...