Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Dag (87) bruker nettbrettet hver dag

16-åringer lærer opp beboerne på Nordberghjemmet til å beherske Ipad-en.

LÆRER: Dag Dvergsten lærer nye teknikker på sin Ipad av Rondek Mohammed. Han bruker nettbrettet jevnlig.

Nordberghjemmet har over lengre tid tilbudt sine 66 beboere gratis trådløst nettverk. For at flere beboere skal ha glede og nytte av dette tilbudet har sykehjemmet startet med Ipad-opplæring.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.03.2014 kl 14:03

NORDBERG: Rondek Mohammed (16) studerer helse og oppvekst på videregående i Nydalen. En dag i uka er hun utplassert på Nordberghjemmet sammen med to medelever. En del av opplæringen går med på å involvere beboerne i aktiviteter, og Rondek lærer villig bort det hun kan om dette verktøyet.

Ville inspirere

- Vi startet opplæringen med å holde et foredrag for alle beboerne som var interessert i nettbrettets muligheter. Jeg ville at de skulle skjønne hva det var, og at de ble inspirert. Det er spennende at eldre vil lære seg dette, og ikke bare ungdom, sier Rondek.

Hver uke gir hun individuell opplæring til dem som vil lære noe nytt. Noen av beboerne har Ipad selv, mens andre låner nettbrett fra sykehjemmet. Det den brukes mest til er å søke på musikk, historie, google map, litteratur og kryssord, foruten det å lese aviser.

- Jeg er opptatt av dette fordi jeg har familie i Singapore. Da bruker jeg Skype som kommunikasjonsmiddel, og så er det fint at du kan se den du snakker med, forteller Dag Dvergsten (87) som i dag får litt ekstra undervisning av Rondek.

I tillegg synes han det er fint å følge litt med på hva som skjer på en annen måte enn bare å lese aviser.

- De fleste eldre er redd for å prøve noe nytt, men nettbrett er veldig enkelt, sier Rondek og ser på Dvergsten.

Enklere enn pc

- Ja, det er enklere å bruke Ipad enn pc. Det er utrolig hva slags informasjon du kan plukke opp. Det er tragisk at ikke flere sykehjemsbeboere bruker nettbrett for å ha kontakt med omverdenen.

Rondek viser Dag hvordan han kan zoome inn slik at teksten blir større.

- Ja, det er bra at dette går an, for jeg trenger nye briller, sier han med et smil.

Dag Dvergsten synes at pårørende til kommende sykehjemsbeboere burde passe på at deres foreldre hadde tilegnet seg denne kunnskapen før de havnet på sykehjem.

- De færreste av mine venner vet hva dette er, men om fem år blir det nok en mye større gruppe brukere enn i dag. Jeg bruker min Ipad hver dag, forteller han.

LES OGSÅ:

Får seniorer i aktivitet med pensjonistmagasin

Rygget på dame med rullator

Nordberghjemmet blant Oslos beste sykehjem i 2013

 

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...