Nordre Aker Budstikke

Trakk seg med umiddelbar virkning:

Oslo Høyre-representanter vil ha «en tredje vei»

Øystein R. Sundelin. Foto: Oslo kommune / Sturlason

Øystein Sundelin gikk mandag av som leder for Oslo Høyres bystyregruppe. Flere i gruppa vil at en annen enn nestleder Anne Haabeth Rygg skal rykke opp.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.01.2021 kl 17:05

OSLO / ULLEVÅL: – Jeg trekker meg. Jeg vil at Oslo Høyre skal ha en åpen og god diskusjon som fordrer at jeg nå setter partiet først og tar mitt navn bort fra bordet. Det er av respekt for Oslo Høyre som har gitt meg så mange muligheter over mange år, sier Sundelin til Dagbladet.

Dermed er hans dager som heltidspolitiker i Oslo trolig talte.

Sundelin bor på Ullevål, og var etter valget i 2019 den eneste faste representanten i bystyret med adresse i Nordre Aker.

Et flertall av medlemmene i Oslo Høyres bystyregruppe signerte fredag en uttalelse der de ber om at Sundelin vrakes som gruppeleder. Nestleder Anne Haabeth Rygg var blant dem som gikk i bresjen for mistillitsforslaget mot Sundelin som endte med at han mandag trakk seg, bare noen timer før forslaget skulle behandles på et møte i bystyregruppa mandag kveld.

I utgangspunktet stilte åtte av de 15 faste representantene i gruppa og ti vararepresentanter seg bak mistillitsforslaget, som ble offentlig kjent fredag. Senere skal ytterligere fem gruppemedlemmer ha sagt at de støttet forslaget. Det vil si at 23 av 33 i gruppa ville vrake Sundelin.

Kritiske til prosessen

Men blant de sju faste bystyrerepresentantene som ikke undertegnet mistillitsforslaget, er flere mildt sagt kritisk til prosessen.

– Hjertet mitt blør. Jeg har null tillit til dem som står bak denne prosessen, sier en av dem til NTB.

Vedkommende ønsker ikke navnet sitt på trykk. Det gjør heller ingen andre av dem NTB har snakket med mandag. Men alle sier omtrent det samme: Prosessen som ble satt i gang i forrige uke for å fjerne Sundelin, har vært uryddig, unødvendig og brutal.

– Det er ikke sånn vi gjør det i Høyre, slår en av dem fast.

Mistillitsforslag

Det skal ha vært tidligere gruppeleder Eirik Lae Solberg og nestleder Anne Haabeth Rygg som har ført an i kampen for å få vraket Sundelin. Som nestleder er Rygg nærmest til å rykke opp som gruppeleder.

Men det er en uklok løsning, mener de NTB har snakket med.

– Jeg sitter igjen med en sterk følelse av at det er noen som manipulerer veldig her. Det er svært uheldig. Det at de har kjørt en så tøff prosess, har i praksis delt bystyregruppa i to, sier et mangeårig medlem av gruppa.

– Hvis det skjer, blir de neste årene et helvete, sier en annen.


De NTB har snakket med, ber i stedet Oslo Høyre-leder Heidi Nordby Lunde om å finne en «tredje vei», med andre ord finne en helt ny kandidat til ledervervet.

– Det er utfordringen Heidi Nordby Lunde får i fanget i kveld, sier en av dem.

Rygg: – Lei meg

Flere peker på at en forsoning fram mot høstens valg kun kan skje dersom en «uavhengig» kandidat får ledervervet.

Anne Haabeth Rygg er blitt forelagt kritikken og svarer dette til NTB:

– Vi har varslet gruppa i henhold til lover og regler i partiet. Vi har varslet gruppeleder, fylkesleder og fylkessekretær før forslaget ble sendt ut. Vi la fram et forslag med et klart flertall, i håp om at det ikke skulle bli en stor sak i mediene. Jeg er lei meg for at saken har fått dette omfanget, sier hun.

– Tynn suppe

I mistillitsforslaget anklages Sundelin blant annet for å ha etablert en ukultur, holdt informasjon tilbake og fortalt usannheter for å få voteringer og beslutninger til å gå i sin favør.

– Dette er tynn suppe. Det er ingenting i anklagene som skulle tilsi et mistillitsforslag, sier en av dem NTB har snakket med.

Selv har Sundelin kategorisk avvist anklagene. Et tilsvar er satt på trykk i Aftenposten.

Fylkesleder Heidi Nordby Lunde sier til Dagbladet at saken kunne blitt håndtert på en annen måte, men at hun har stor respekt for Sundelins beslutning om å trekke seg.

– Det gir partiet mulighet til å finne en annen løsning og bygge laget og vinne valget 2023, sier hun.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...