Nordre Aker Budstikke

De er langt mer enn en omstridt badestamp i Akerselva

Torbjørn Larssen, Frans Friss, Peter Watz og Oscar Honeyman-Novotny står bak Kroloftet, som snart er på flyttefot. De vet bare ikke hvor ennå. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Det ble rabalder da de plasserte en badestamp, til glede for nabolaget, midt i Akerselva. Men det meste som skjer på Kroloftet har positivt fortegn. Nå blir det festival – men om ikke lenge trenger det kreative fellesskapet et nytt «hjem».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.06.2019 kl 12:13

BREKKE: Det startet med at det plutselig dukket opp en vedfyrt badestamp i Akerselva i mai. Mange lurte på hvor den kom fra, og vi fikk raskt sporet opp at det var det kreative arbeidsfellesskapet Kroloftet i Frysjaveien som var «skyldige». En av gründerne bak Kroloftet, Oscar Honeyman-Novotny kunne fortelle at den var plassert der som et tilskudd til lokalmiljøet. Hvem som helst kunne ta den i bruk. Samtidig kom bruksintruksen, som blant annet inneholdt klor.

Da steilet Bymiljøetaten. Å oppfordre til utlipp av klor i Akerselva er som miljøkriminalitet å regne. Vi husker alle klorutslippet fra Vann- og avløpsetaten i 2011, som forårsaket massedød i Oslos hovedpulsåre. Les mer om badestamphistorien her!

Badestampen ved Stilla. Foto: Kenneth Dammyr / Leserfoto

– Det var kanskje litt lite gjennomtenkt, innrømmer Peter Watz, en av fire medeiere i Kroloftet.

De er nå i dialog med Bymiljøetaten for å få tillatelse til å oppføre stampen på land, et sted i nærheten, slik at den likevel kan komme nærmiljøet til gode. Og så finne mer biologiske rensemidler enn klor.

Festivalhelg

– Vi ønsker å tilføre noe positivt til nærmiljøet. Det er mye som skjer i Frysja-området, med store utbyggingsprosjekter, sier Oscar.


Og ettersom det foreløpig ikke ble noe av badestampen, blir neste positive tilskuddet i form av en bakgårdsfestival helgen 20. til 22. juni, for å feire Kroloftets femårsjubileum!

Her blir det åpne verksteder, utstilling, ativiteter for barna, servering av mat og drikke, kortfilmkveld og konserter i og rundt industribygget i Frysjaveien 40, der Kroloftet har holdt til siden 2016.

Femårsjubileum 20-22. juni.

Startet på Bjølsen

Men nå spøker det for fremtiden til Kroloftet. Vannet stiger rundt anklene deres i litt for raskt tempo. Lokalene de holder til i eies av Stor-Oslo Eiendom, og her skal Obos' neste byggetrinn i Frysjaparken oppføres. Det betyr at bygget der 150 kreative sjeler nå er tilknyttet, skal jevnes med jorden. Utflytting må skje før januar 2020.

Kroloftet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Men først litt om historien.

Kroloftet så dagens lys i 2014, da møbeldesigner Oscar Honeyman Novotny og scenograf Frans Friis fikk leid et gammelt industrilokale på Lisa Kristoffersens plass, ved rundkjøringen på Bjølsen. Der kunne de tilby andre kreative kunstnere, håndverkere og andre selvstendige arbeidslokaler. Ifølge Novotny hadde de et bredt spekter av fag under taket – fra møbelsnekker, til kreftforsker og sosiolog. Slik finansierte de husleien, og bygget opp et aktivt, kreativt miljø som fikk navnet Kroloftet. Men det gamle industrilokalet skulle bli boliger (slik så planene ut i 2017, og ennå har det ikke skjedd noe der), og Kroloftet måtte på leting etter et nytt «hjem».


Frysjaveien 40 skal etter planen rives neste år. Da er Kroloftets kapittel her over. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Det fant de i Frysjaveien. Fra 450 kvadratmeter på Bjølsen, fikk de nå 1750 kvadratmeter, først i samboerskap med et begravelsesbyrå. Peter Watz og Torbjørn Larssen var kommet inn på eiersiden sammen med Hoyman-Novotny og Friis. Men planene om utbygging «på Frysja» var kjent, så også dette visste de var midlertidig.

18-75 år

I dag er 150 personer tilknyttet Kroloftet, 60-70 av dem er faste, og profejonelle innen sine felt. Aldersspennet er mellom 18 og 75 år. Her kan man leie alt fra fast verksted, kontor eller atelier, til økter i verksted de gangene man trenger det.

En av verkstedhallene i Kroloftet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

For de som trenger litt tid i et verksted, tilbyr Kroloftet timeshare. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


Her er det sveisere, skulptører, malere, fotografer, filmfolk, dataspillmakere, illustratører, klesdesignere, snekkere, dukkemakere, forfattere, keramikere, kurvmakere, gründere av ulikt slag, og slik fortsetter lista. Her holdes også kurs i ulike grener, og det er åpent keramikkverksted hver torsdag, med en profesjonell keramiker tilstede.

Kroloftet får ikke en krone i offentlig støtte, og de er derfor dyrere enn for eksempel det kommunalt subsidierte Frysja kunstnersenter.

– Det er en sterk dugnadsånd og fellesskapstanke her. Og det er en stolthet over at vi har fått til dette helt uten støtte, sier Honeyman-Novotny.

Det er høyt under taket, og stor bredde, hos Kroloftet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Atelier i Kroloftet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

På utkikk

Og det er mye kompetanse og skaperkraft samlet på Kroloftet. Peter Watz har for eksempel stått ansvarlig for alle elemenetene til Exit-utstillingen på Munchmuseet, og produsert alt av montere til Egypt-utstillingen på Kulturhistorisk museum. Ved slike store oppdrag drar fellesskapet på den kompetansen som finnes i huset.

– Vi ønsker å være en positiv kraft for byen, noe som gjerne kommune eller stat kan tenke seg å støtte. Eller et samarbeid mot byråer, sier Honyeman-Novotny.

– Vi har falt litt mellom to stoler, vi driver med kultur og frivillighet, men er også kommersielle, sier han, og legger til at de gjerne kan integrere et nytt lokale med for eksempel et skaperverksted for barn, og kafé- eller konsertvirksomhet, for å favne bredest mulig.

Peter Watz og Frans Friis inviterer nabolag og alle andre til festival førstkommende helg. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Når tiden i Frysjaveien nå går mot slutten, leter de fire gründerne med lys og lykter etter et nytt lokale, og det kan gjerne være større enn de 1750 kvadratmeterne de disponerer i dag. Men det er ikke så lett å finne et som treffer på pris, eller atmosfære. De har sett på flere lokaler, og er i dialog med noen eiendomsselskaper, men å nevne noe konkret i avisen, vil de helst ikke ennå.

– Men hvis noen har et lokale som passer, er det bare å ta kontakt med oss, oppfordrer Honeyman-Novotny.

– Vi ønsker oss et tomt skall av et bygg, som vi kan fylle med aktivitet. Kroloftet blir til av det som fyller det, sier Frans Friis.

– Men det blir færre og færre slike tomme skall igjen i byen. Og det er trist.

Atelier i Kroloftet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Keramikkverkstedet er åpent hver torsdag kveld, for dem som vil prøve seg. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...