Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

De er så lusalei

Klasse 2F og Kjelsås skole slår hardt tilbake på lusa. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Og tro ikke at læreren slipper unna lusesjekken. Men tror du de fant noen lus?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.03.2017 kl 08:17

KJELSÅS: For to år siden dro dengangen Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) i gang en stortstilt kampanje mot hodelus. Nok var nok.

Alle fikk lusekammer, og kampanjen ble ikke bare foreviget i lokalavisa, men også på selveste NRK Super.

Og kanskje var rektor Mette Rasmussen litt lusenervøs, da hun måtte til pers foran TV og andre kameraer for to år siden, og ble rett og slett lusegredd av helsesøster.

HER KAN DU LESE HELE SAKEN FRA NOVEMBER 2014.

Ingen slipper unna lusekammen ved Kjelsås skole, her lusesjekkes lærer Ellen og helsesøster grer. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Ny kampanje

Nå er det klart for ny kampanje – lusa skal bort. I informasjonen som er sendt ut til foreldrene om kampanjen, er det også råd om hvordan man kan bli kvitt lusa.

Rektor Mette Rasmussen er ikke tilgjengelig for å bli lusegredd denne fredagen. Men hun er veldig fornøyd med at initativet nå er fremme igjen.

– Jeg er så glad for at dere sammen får til dette, og er helt sikker på at det har en forebyggende effekt. Flott initiativ og engasjement fra helsesøstre og FAU, sier Mette Rasmussen i forkant av besøket fra lokalavisa.

I klasse 2F er det en litt spent stemning. Kanskje er i hvert fall læreren spent, for nå er det er hun som skal lusegres - Lusalei-kampanje del II er i gang. Kampanjen gjelder alle trinnene ved Kjelsås skole, med rundt 750 elever.

Sjekkes for lus, også læreren. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

LES OGSÅ: Telenor skulle hyre inn en ekspert - det ble Einar (12)

Helsesøstrene

Inn kommer de to helsesøstrene ved skolen, Marit Ottestad og Reidun Fagervik. Som forteller elevene at nå skal det lusesnakkes. Fordi de vil at alle skal bli flinkere til å lusesjekke seg hjemme.

I tillegg får 2F og alle elevene på de to laveste trinnene egne lusekammer til å ta med hjem. Oppfordringen er å lusegre seg hver helg i flere uker fremover.

En overdimensjonert lus er avbildet på tavla i klasserommet til 2F.

Veldig spennende å se om læreren har lus? Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Hva er dette?

Joda, det er så klart en lus.

– Men det er veldig mye større enn lusa er virkeligheten, forteller en av jentene.

Men hva er egentlig lus

Ivrige elever lekker hånda i været for helsesøstrene.

– Lus er noen som leker oppe i hodet, foteller en.

– Det er en slags blodsuger, mener en annen.

Men vet de noe om hvordan lus kommer fra en person over til en annen?

– Den hopper over, sier en.

– Den kryper over, sier en annen.

Det siste er det riktige, for er det noe lusa ikke gjør eller kan, så er det nettopp å hoppe. Heldigvis, kanskje.

Og så er det viktig å si følgende: Det er ikke flaut å ha lus!

Her var det mye info på den lille lappen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Jevnlig gre med lusekammen

Helsesøstrene forteller om hvor viktig det er å jevnlig gre seg med lusekam. I hvert fall en gang i uka. Så skal de demonstrere hvordan man skal gre gjennom med lusekam. Og da er det lærer Ellen Kristoffersen som må ut i luseilden.

Er hun bittelitte grann nervøs nå? Kan også lærere ha lus?

– For dere jentene med lang hår, så lønner det seg å dele opp håret, og gre del for del. Enten tørt hår, eller vått hår med litt balsam, så det blir lettere å gre, også for de som er spesielt hårsåre, forteller Reidun.

I tillegg at det går opp mot 24-25 dager fra luseeggene ligger og godgjør seg i håret ditt, til det blir svarte små lusekryp.

– Luseeggene sitter litt fast, så det går ikke bare å børste de ut. Man må gre med en lusekam, sier Reidun videre.

Så er hun gjennom håret til læreren. Og null lus. Til applause fra lettede elever. Kanskje lettet lærer også.

De nye kammene må testes. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Engasjerte

Bettina Andreassen er FAUs representant for opplegget.

– Det er flott å se hvor engasjerte barna er når de blir oppfordret til å være med i prosjektet. Jeg ble i hvertfall mast på i helgen at jeg ikke måtte glemme å sjekke håret, forteller hun.

Videre vil hun benytte anledningen til å rose helsesøstrene.

– Vi er heldige å ha helsesøstre på skolen som er synlig i skolehverdagen og bryr seg om elevene på den måten de gjør. I tillegg har vi fått god hjelp fra de forrige initiativtagerne Gunn Asveig Manflå og Kjersti Garstad, sistnevnte også ved Boots apotek som har bidratt med kammer.

LES OGSÅ: Storo-apotekerens råd for å unngå lus, og hvordan du sjekker barna!

Mer info om lus på nettsidene til Folkehelseinstituttet.

Kammene virker, men lurt å ta ut strikken. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...