Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

De gamle hadde ikke glemt alt

Eddie Gustavsson tilbake i Lyn-trøya, og Freddy dos Santos for VIF. Foto: LARS OPSTAD/Kladd.no

Edu satte to mål da 2000-tallets Lyn tok imot Vålerenga på Bislett. Kanskje burde han hentes inn igjen?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.06.2016 kl 10:02

BISLETT: Det blåste en vind av gammel forventning over Bislett tirsdag kveld. De gamle heltene fra 2000-tallet møttes igjen.

Anledningen var Lyns 120-årsjubileum i 2016, og for én kveld ble kampen om å være «best i by'n» vekket til live.

Kampen var det store høydepunktet for fotballfans i Oslo i «gamledager». Men da Lyn slo seg konkurs og raste nedover i seriesystemet i 2009, ble det slutt på derbyene mellom Vålerenga og Lyn. Mellom øst og vest i Oslo.

Broket forsamling

Været var herlig og på Bislett var det bare blide folk tirsdag kveld. Og som alltid var det godt med lyd fra alltid entusiasitiske Bastionen.

Men på banen stilte en noe broket forsamling – hadde noen startet grillsesongen litt tidlig?

For Lyn stilte blant andre Steven Lustü, «Edu», Tomasz Sokolowski, Espen Hoff og Eddie Gustafsson. Navn som får det til å bruse varmt i et hvert Lyn-hjerte.

Gamle Lyn-helter på Bislett. Foto: LARS OPSTAD/Kladd.no

«Enga» var heller ikke dårligere, og fra Oslo øst hadde blant andre Freddy dos Santos, Morten Berre, Jørgen Jalland, Bernt Hulsker og Erik «Panzer» Hagen igjen trukket den blå drakta over hodet.

De 2700 tilskuere fikk se en kamp over «bare» to ganger 30 minutter om hvem som er best i by'n, ti år senere.

1. omgang

Vålerenga uten navn og nummer. Foto: LARS OPSTAD/Kladd.no

Kampen startet så ikke aller verst ujevnt, men «gatelaget» Vålerenga (de stilte uten navn og nummer på drakta) klinket inn kampens første mål allerede cirka ti minutter inn i kampen. Knut Heiaas plasserte ballen trygt i venstre hjørnet bak Lyn-keeper Eddie Gustavsson, som ellers hadde mange bra redninger gjennom kampen.

Etter scoringen overtok VIF føringen i 1. omgang, mend Lyn var frampå innimellom, blant annet viste Edu gammel storhet. Den gamle helten var klart banens beste for Lyn.

Det var en kontrast til VIFs Bernt Hulsker. Etter kun få minutter måtte han gå av banen med strekk. Han gjorde riktignok comeback i 2. omgang, men fikk en tunnel mot seg og forsvant ut av banen igjen.

Vålerenga var på igjen etter cirka 20 minutter. Dos Santos dro av en midtstopper og plasserte ballen rolig rundt Gustavsson. 0-2 til VIF.

Bastionen lagde liv. 2700 satt på tribunen. Foto: LARS OPSTAD/Kladd.no

Underholdende

Dette var gøy å se på, lagene leverte underholding og noen av de gode fintene sitter fortsatt hos de gamle heltene fra begge lag. Og ikke minst sitter også konkurranseinstinktet igjen.

Noen minutter før pause var Vålerenga på igjen, og etter innlegg fra Alexander Mathisen, som spilte i Tippeligaen så sent som i fjor, scoret en ukjent VIF-spiller, som ikke stod oppført på lagoppsettingen. Men en flott heading var det. 0-3 til VIF.

Naturlig nok var det litt mer stillle fra Bastionen nå, men like før pause klinte Edu inn en praktfull scoring fra rundt 20 meter.

Da ble det skikkelig liv i Lyn- og Bastionen-leiren.

2. omgang

Espen Hoff og Morten Berre var blant de gamle storhetene på banen. Foto: LARS OPSTAD/Kladd.no

2. omgang begynte jevnt som i første, og med et spennende frispark for Lyn fra 20 meter. Men Edu skøyt dessverre over mål.

Så kom det et påfølgende flott angrep fra Knudtzon og Holmen for Lyn. Duoen går det gjetord om fra gamledager. Og de to har fortsatt veldig god fart og kom til flere fine angrep sammen i løpet av kampen.

Holmen, som er sønnen til turneren Unni Holmen, imponerte med salto da han fikk innkast, og kastet balllen langt over VIF-målet. Til stor jubel fra Bastionen.

Lagene spilte fortsatt jevnt godt ut i 2. omgang, og til tider tok Lyn styringen.

Lyn-stopper Kristian Onstad viste perfekte taklinger mot vif-angrep - innenfor 16. meteren.

Tempo dalte imidlertid utover i 2. omgang, men fire minutter før slutt ble Knudtzon felt innenfor 16-meteren – straffe til Lyn.

Edu satt ballen sikkert i mål, til full fest i Bastionen-leiren. Håpet tennes hos Lyn-supporterne, mens Vålerenga-supporterne roper «kjøpt og betalt» til dommeren.

Kampen avsluttes med frispark til VIF rett utenfor 16-meteren, men forsøket renner ut i gresset. Det ender 2-3 i Vålerengas favør.

Bastionen. Foto: LARS OPSTAD/Kladd.no

Bra initiativ

Kampen er et bra initiativ, og vi er vitne til morsom oslofotball, dog naturlig nok med et generelt lavere tempo enn da de nå modne gutta var på topp. Og tilskuerne viser at det fortsatt er interesse for osloderbyer – og gamle helter.

Vi kommer gjerne tilbake neste år til et slikt «best i by'n»-oppgjør.

God stemning

– Stemningen foran disse kampene kan kun sammenlignes med cupfinale-oppbygningen. Og i inngangen til kampene var vi overbevist om at vi ikke kom til å tape, uansett, sa Espen Hoff om de gamle byderbyene mellom Lyn og VIF, i forkant av tirsdagens jubileumskamp.

Espen Hoff. Foto: LARS OPSTAD/Kladd.no

Og i «gamledager» hadde Lyn-spillerne grunn til det. Lyn sto ubeseiret mot Vålerenga i offisielle kamper i hele 28 år – fra 1981 til 2009. Først rett før Lyn rykket ned gikk det hull på derbyspøkelset. VIF slo Lyn 4-1 på Ullevaal 20. september 2009.

– Det er mange gode derbyminner, både scoringen i 2006 og 2008, sier Espen Hoff.

– Men kampen som gikk klokken 21.30 foran flere enn 20.000 tilskuere fremstår som en av de mest minneverdige kampene jeg har spilt. Selv om resultatet ble 0-0.

Godt for dagens Lyn

For dagens A-lag, som spiller i 3. divisjon, ser det også lyst ut. Lyn ligger øverst på tabellen med en behagelig ledelse etter halvspilt sesong.

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...