Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

De har alle opp­levd ulike former for press

Kles­press, ka­rak­ter­press, grup­pe­press og ruspress - det ble hett ved Tå­sen skole.

Klok gjeng: Ing­rid (13), Neil (14), Mar­cus (15), Kris­tof­fer (13), Os­car (12), Olaf (12), Bra­ge (12) og Scott (13) vet hva de snak­ker om.

- Jeg hus­ker da alle måt­te ha lik One­piece. Jeg sto imot og det er jeg stolt av fortsatt, sier Mar­cus (14) som er elev­råds­le­der ved Nord­berg sko­le.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.04.2014 kl 09:57

TÅ­SEN: Ons­dag møt­tes elev­råds­re­pre­sen­tan­ter fra sko­le­ne Tå­sen, Kring­sjå, Kors­voll og ung­doms­sko­len Nord­berg til en dag med på­fyll. Ste­det var Tå­sen sko­le og te­ma­et: press.

- Elevrådskonferansen er et år­lig sam­ar­beids­pro­sjekt mel­lom nær­sko­le­ne. Da­gen har vært vel­dig spen­nen­de og in­ne­holdt både fore­drag og ar­beid i grup­per, for­tel­ler un­der­vis­nings­in­spek­tør Gro Lun­de ved Tå­sen sko­le.

I et­ter­kant av kon­fe­ran­sen går elev­råds­re­pre­sen­tan­te­ne til­ba­ke til sine klas­ser for å for­tel­le om hva de har lært. Lun­de har tro på den mo­del­len.

- Ele­ve­ne har vært vel­dig en­ga­sjer­te hele vei­en, så det er ty­de­lig at det valg­te te­ma­et er in­ter­es­sant. Til­ba­ke i sine klas­ser vil de nå kun­ne gi ny inn­sikt og kunn­skap vi­de­re, sier hun.

LES OGSÅ: Barn i livsfarlig lek på taket av Kjelsås skole

Bed­re me­to­der

Elev­råds­re­pre­sen­tan­te­ne Ing­rid (13), Neil (14), Mar­cus (15), Kris­tof­fer (13), Os­car (12), Olaf (12), Bra­ge (12) og Scott (13) fø­ler alle at de har fått mye ut av te­ma­da­gen.

- Mye hand­ler om hvor­dan man hånd­te­rer press; hvor­dan man for­hol­der seg til det. Det gjel­der å lære seg noen me­to­der for å kun­ne hånd­te­re det bed­re, sier Neil, som går på Nord­berg sko­le.

- Uli­ke for­mer for press tror jeg man all­tid vil opp­le­ve uan­sett om man går på sko­le el­ler er voks­ne og i jobb, sier Marcus.

Han er le­der for elev­rå­det ved Nord­berg sko­le, Neil er nest­le­der. Beg­ge er godt kjent med te­ma­et.

- Tid­li­ge­re har vi dis­ku­tert kles­press ved Nord­berg sko­le, blant an­net ved å un­der­sø­ke for­hol­det til mer­ke­klær blant ele­ve­ne, sier Mar­cus.

- Det hand­ler og ikke om hva slags klær man har på, men om å tør­re å være seg selv, sier Neil.

Gruppen av re­pre­sen­tan­ter nik­ker sam­tyk­ken­de.

- Alle bør tør­re å være seg selv og å sto­le på at det er vel­dig bra, sky­ter Olaf inn.

LES OGSÅ: "Jeg er mer enn en bleieskiftarbeider"

Unge mø­ter eld­re

De er fort­satt unge, men de har alle opp­levd en el­ler an­nen form for press.

- Ka­rak­te­rer og ka­rak­ter­press i over­gan­gen fra bar­ne­sko­len til ung­doms­sko­len er kan­skje det før­s­te jeg ten­ker på. Men da er det bra med sån­ne te­ma­da­ger som det­te; det er in­ter­es­sant å snak­ke med hver­and­re på tvers av klas­se­trinn og sko­ler, sier Ing­rid.

I til­legg til re­pre­sen­tan­ter fra ung­doms­sko­len, var da­gens fore­drags­hol­der elev ved Oslo ka­te­dral­sko­le. Det ga ele­ve­ne et lite inn­blikk i hva de har i ven­te.

- Man­ge gru­er seg nok litt til å be­gyn­ne på en ny sko­le, men mitt råd er å ta det med ro. Man fin­ner all­tid noen med sam­me in­ter­es­ser som man tri­ves sam­men med, sier Mar­cus.

Ele­ve­ne me­ner alle det er vik­tig at de får lov til å in­for­me­re hver­and­re. At en læ­rer tar opp te­ma­et bli ikke det sam­me.

- Det er noe med at vi er nær­me­re hver­and­re i al­der og at vi nok læ­rer enda mer når vi hø­rer ting fra hver­and­re. Selv­sagt er det bra at en læ­rer sør­ger for at te­ma­et tas opp, men at vi så for lov til å snak­ke med hver­and­re er vik­tig, av­slut­ter Neil.

- Har dere snak­ket noe om ruspress?

- Vi har vært litt inne på det te­ma­et også, men vi er for­sik­ti­ge i for­hold til at det er litt ulik al­der på oss. Når det kom­mer til ruspress på ung­doms­sko­len, me­ner i hvert fall jeg at det pro­ble­met er over­dre­vet, sier Mar­cus.

- Fle­re gan­ger har slike ruskampanjer desverre mot­satt ef­fekt, og man øns­ker jo ikke at noen skal bli in­spi­rert. Nett­opp der­for vi øns­ker å være for­sik­ti­ge, men te­ma­et har blitt tatt opp og dis­ku­tert, av­slut­ter Neil.

LES OGSÅ: Endelig hjemme hos Thodesen

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...