Nordre Aker Budstikke

Skolepatruljen om bilistene:

– De stopper omtrent aldri

Her er det skolepatrulje om morgenen, som skal bidra til at medelever kommer seg trygt over gangfeltet i Kjelsåsveien, like ved der gangveien går videre ned til Disen skole. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE

Skolepatruljen og Disen skole oppfordrer bilistene til å bli mer oppmerksomme, og å stoppe ved gangfeltet i Kjelsåsveien.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.09.2019 kl 07:06

DISEN: Disen skole har en skolepatrulje som hjelper skoleelever over veien fra klokken 08.00 til klokken 08.15. Skolepatruljen består av elever fra 7. trinn som har fått opplæring i trafikkregler med mer.

– Elevene melder om én stor utfordring. Biler stopper i veldig liten grad ved gangfeltet i Kjelsåsveien, ved gangveien ned til skolen. Dette skaper ofte utålmodige barn som i verste fall må vente lenge på å komme over veien. At biltrafikken er større enn noensinne på grunn av oppgraderingsarbeidene i Grefsenveien gjør ikke situasjonen bedre, forteller Ole Fone, lærer ved Disen skole, som har ansvaret for skolepatruljen.

Mathea og Håkon, en del av skolepatruljen ved Disen skole. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE

– Rart de ikke stopper

Nordre Aker Budstikke har også vært i kontakt med en av skolepatrulje-vaktene, Håkon, som kan bekrefte det læreren forteller.

– Vi står foran de barna som skal over gangfeltet, med flagget ut. Vi står på begge sider av veien. Mange bilister skjønner ikke at barna skal over, de stopper omtrent aldri. De stopper oftere hvis det er voksne som skal over veien. Det er veldig irriterende, og jeg synes det er rart de ikke stopper når de ser at vi står der med barn bak oss.


Så klar melding til bilistene: Stopp ved gangfeltet, hvis det står barn - og voksne - som skal over veien.

Håkon på plass ved gangfeltet. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE

Regler

En bilist Nordre Aker Budstikke var i kontakt med reagerer derimot på at ikke skolepatruljen markerer at bilistene skal stoppe, altså med for eksempel en arm ut mot veien, for å vise at noen skal over gangfeltet. Men det er regler for hvordan skolepatruljen skal opptre:

– I skolereglementet for skolepatruljen står det at elevene som er vakter ikke skal påvirke trafikken på den måten, og kun skal holde seg på fortauet, stoppe barna med armer ut til siden og med flagg. Når bilene har stoppet ved gangfeltet, så snur vaktene seg hver sin vei, med flagget ut til sidene, og barna kan gå over veien, forklarer Fone.

Han minner om Vegtrafikkloven paragraf 9:


§ 9.Særlige plikter overfor gående

1. Kjørende skal la gående få tilstrekkelig plass på vegen.
2. Kjørende som krysser gangveg eller fortau, har vikeplikt for gående. Det samme gjelder kjøring på gågate eller gatetun.

Ved gangfelt hvor trafikken ikke reguleres av politi eller ved trafikklyssignal, har kjørende vikeplikt for gående som befinner seg i gangfeltet eller er på veg ut i det.

Pressesjef i Statens Vegvesen, Kjell Bjørn Vinje, kommenterer også saken:

– Dette er nedslående informasjon - bilistene må skjerpe seg! Lovverket er tindrende klart. Her er det bilistene som har et eget ansvar om å ferdes hensynsfullt, være aktpågivende og opptre varsomt. Bilister og syklister har vikeplikt overfor fotgjengere i eller ved gangfelt. I tillegg til paragraf 9 i Vegtrafikkloven som har fokus på gangfeltet, slår grunnregelen - paragraf 3 - fast at vegfarende har et spesielt ansvar ovenfor de som oppholder seg ved veien, sier Vinje.


Han har selv erfaring fra naboskolen på Årvoll.

– Det var noe av samme problemstillingene der. Folk må ta et større ansvar og tilpasse både fart og kjørestil etter de lokale forholdene. De må kjenne på at det kunne vært deres barn som står der i veikanten og skal over gangfeltet, avslutter pressesjefen.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...