Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

De svartelistede plantene gror overalt

Her ved Akebakkeskogen vokser det masse Hvitsteinkløver. Foto: PRIVAT

Tidligere denne måneden ryddet kommunen opp i Linderudkollen Skianlegg, som stedvis nesten var grodd igjen av den svartelistede Hvitsteinkløveren.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.08.2017 kl 07:08

GREFSEN: Tidligere har Nordre Aker Budstikke skrevet om Linderudkollen Skianlegg, og planten Hvitsteinkløver, som strakk seg opp og rundt løypetraseene i kollen.

– Jeg har funnet ut at dette er Hvitsteinkløver, som er noe skikkelig svineri. Det har vokst seg inntil selve skiløypa og er opptil to meter høyt og står tett som en liten skog på begge sider av to av løypene, rapporterte Svein Olav Bø fra skianlegget og Kjelsås langrenn i slutten av juli.

– Jeg har registrert planter som er høyere enn meg nede ved pumpehuset ved Åsputten - ugresset har muligens fulgt med massene som ble tilkjørt og lagt ut på skuldrene av løypa mot Kringla og løypa mot Trollvann. Det er tildels like ille på startsletta, la Bø til - her kan du lese hele saken.

Linderudkollen Skianlegg i juli. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE

Tok affære

Nordre Aker Budstikke var også i kontakt med Bymiljøetaten om saken, som ikke lenge etter dro avgårde med mannskap til Linderudkollen, for å få fjernet de svartelistede plantene.


Bymiljøetaten mente også at plantene hadde kommet med tilkjørt masse, og at forholdet ville bli tatt opp med entreprenøren. All slik masse ut i Marka skal være fri for svartelistede planter.

Plantene i Linderudkollen ble rykket opp med rota og blir kjørt til forbrenning.

– Det ser ut til at belgene med ett til to frø ikke er ferdig utviklet ennå. Vanligvis skjer dette i august og september, sa driftsleder i skog- og friluftsavdelingen for Nordmarka, Frank Thomassen, i Bymiljøetaten i påfølgende sak.

Akebakkeskogen

Men i etterkant av disse to sakene, så har beboer ved Akebakkeskogen, Hanne Lyssand, også lokalpolitiker fra SV, sendt lokalavisa bilder med akkurat de samme plantene i dette området. Tilsynelatende på kommunal tomt, og rett ved Markagrensen.

Masse Hvitsteinkløver på Grefsen og ved markagrensen. Foto: PRIVAT


Vi spurte Bymiljøetaten om dette kunne være samme entreprenør, som har tilkjørt masse med den svartelistede planten i jorda.

– Det er ingen sammenheng mellom Linderudkollen og denne plassen. Det er ikke brukt samme jord eller entreprenør, men slike uønskede planter er dessverre noe vi ser mange steder, informerer pressekontakt Monica Thorud Olsen i Bymiljøetaten.

Og ingen tilbakemelding om at Bymiljøetaten har planer om å fjerne de svartelistede plantene ved Akebakkeskogen.

Hvitsteinkløver

Det er en toårig plante som blir rundt 1,5 meter høy. Arten kommer opprinnelig fra Mellom-/Sør-Europa og Vest-Asia. Det er ikke kjent hvordan arten kom til Norge.

Blindpassasjer med transportmiddler er den hovedsakelige kilden til spredning i Norge.


Hvitsteinkløver har kjønnet produksjon av frø. Arten gjenkjennes på de hvite blomstene i klaser og de trekoblede, grønne bladene med nerver helt til enden av bladet.

Hvitsteinkløver blomstrer i juli-september. Det er ikke kjent hvor lenge frøene er spiredyktige.

Økologisk risiko

Hvitsteinkløver etablerer seg gjerne på grunnlendt kalkmark, der risikoen for fortrengning av sjeldne og truede arter er stor.

Bekjempelse

Hvitsteinkløver kan lukes eller graves opp. Plantedelene kan etterlates på stedet, dersom de ikke har kontakt med bakken eller rennende vann. Blomstrende individer må destrueres. Sprøyting kan også være aktuelt. Bekjempelsen må overvåkes og eventuelt gjentas over flere år.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...