Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader
Seksjonsheader

Venstre vil at bydelene skal få bestemme mer

Bydelsadministrasjonen i Nordre Aker holder til i Bakke Mølle i Nydalsveien 21. Gaute Gaasemyr, innfelt. Foto: Karl Andreas Kjelstrup / Privat

MENINGER: Oslo Venstre vil styrke bydelene ved å gi de flere oppgaver og ressurser slik at de får mulighet til å håndtere oppgaver så nær innbyggerne som mulig.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

9. september velges representanter til bydelsutvalgene i Oslo. Som en av få kommuner i landet har Oslo kommune bydeler med folkevalgt styringsorgan; i alt 15 bydeler.

Kommunelovens § 12 gir kommunene i Norge hjemmel til å opprette kommunedelsutvalg for begrensede deler av kommunene, og hvor kommunen selv bestemmer hvilke oppgaver kommunedelene har ansvar for. Bydelene er det nærmeste forvaltningsnivået for innbyggerne i Oslo, og her produseres og leveres noen av de viktigste tjenestene for våre borgere. Barnehager, hjemmetjenester og seniorsentre er i dag bydelenes ansvar. I tillegg fungerer de som høringsinstans når det gjelder plansaker og samferdselsprosjekter.

Har begrenset makt i dag

Bydelene i Oslo har relativt begrenset politisk makt og myndighet. I motsetning til kommunene her til lands har ikke bydelene egne inntekter og kan heller ikke ta opp lån, slik at de er helt avhengige av økonomiske overføringer fra Oslo kommune for å kunne drive tjenestene de har ansvar for og tilhørende administrative apparat.

Dessuten har de begrenset mulighet til å påvirke viktige utviklingstrekk i bydelene, spesielt når det gjelder utbygging. Her har kommunen ved Plan- og bygningsetaten og entreprenører mer makt på bekostning av bydelsutvalgene.

Bør få mulighet til å finne gode lokale løsninger

Flere partier i Oslo tar denne situasjonen på alvor og ønsker å styrke bydelene når det gjelder ansvar og politisk myndighet. Blant annet ønsker Oslo Venstre å styrke bydelene ved å gi de flere oppgaver og ressurser, slik at de får mer makt og myndighet til å håndtere oppgaver nær innbyggerne.


Oslo Venstre vil også at bydelsutvalgene skal få ansvaret for å ansette bydelsdirektør. Bydelene bør få disponere mer av kommunens budsjett, de bør få råderett i utbyggingssaker og ansvar og mulighet til å finne gode lokale løsninger.

Om bydelene fikk reell innflytelse på utbygging av nærings- og boligområder, arealplanlegging og samferdsel, og ikke bare fungere som en ren høringsinstans slik de gjør i dag, ville dette gi innbyggerne større mulighet til å påvirke hvordan deres egen bydel skal se ut.

Viktig med større innflytelse i utbyggingsspørsmål

Siden bydelene og deres innbyggere gjerne vet best hvor skoen trykker, vil det være svært positivt for lokaldemokratiet at bydelene selv får disponere en større andel kommunale midler enn i dag, slik at de blir i stand til å løse flere oppgaver. En slik utvikling kan gi bydelene større legitimitet, ved at innbyggerne føler at de har reell myndighet og bedre muligheter til å skape gode tjenester.

Hvis bydelene i tillegg fikk større innflytelse på utbyggingsprosesser enn i dag, kunne det føre til en mer demokratisk byutvikling enn tilfellet er i dag. Å gi bydelene større ansvar i form av flere oppgaver kan være en god begynnelse for bydelene som sterkere lokaldemokratiske institusjoner i Oslo, og forenkle medvirkning fra borgerne i politiske prosesser som berører deres hverdag.

Godt valg!

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...