Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Deler på Facebook - angrer etterpå

Disse gjør flest tabber på sosiale medier.

Det er veldig fort gjort å poste noe på Facebook som du angrer på. Foto: Foto: Vidar Ruud, ANB

Mange mener de har skrevet noe de helst ikke burde på sosiale medier.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.10.2013 kl 14:41

Mange har gått seg vill i den sosiale nettjungelen og fått med seg noen bitre erfaringer på reisen. Verst er det selvsagt for de offentlige personene som også risikerer negative presseoppslag etter uheldige innlegg, bilder eller videoer.

Men det er uansett greit å huske på at det vi deler på Facebook, Twitter og andre sosiale kanaler, kan forfølge oss livet ut.

6 av 10

Og mange angrer da også på innhold de har delt med andre. I en undersøkelse gjort for sikkerhetsselskapet Trend Micro, oppgir 60,5 prosent at de har skrevet eller delt noe de helst ikke burde. Og jo yngre respondentene blir, desto høyere prosentandel angrer.

Aldersgruppen 15-22 år, som utgjorde rett i overkant av halvparten av de totalt 1.005 respondenter, er de som føler at de har gjort flest tabber på sosiale medier.

- I lys av de seneste skandalene som har preget mediebildet, og at personvern betyr veldig mye for mange mennesker, er vi dessverre altfor sløve til å jobbe proaktivt for å sikre oss mot de mest vanlige blemmene vi gjør på nettet, sier Nils Roald, administrerende direktør i Trend Micro Norge.

Mange har opplevd å bli utsatt for sosiale spøkefugler - spesielt da på Facebook hvor uttrykket «facerape» er dagligdags (profilen er pålogget og noen andre poster innlegg). Men dette er i de aller fleste tilfellene uskyldig moro.

Bytt passord og tannbørste

Da er det langt alvorligere om noen hacker kontoen din. Ikke bare kan de da poste innlegg som du ikke har kontroll på, de har også tilgang på annen informasjon. Noen blir også utsatt for utbredt identitetstyveri etter å ha blitt hacket.

LES OGSÅ: Sanni ble utsatt for makaber Facebook-spøk

Ifølge den samme undersøkelsen endrer 68,1 prosent av de norske brukerne sjelden eller aldri passordet sitt på Facebook.

- Veldig mange synes det er enkelt og praktisk å bruke samme passord på flere ulike sosiale medier, men da gjør vi dessverre også oppgaven veldig mye enklere for hackere, sier Roald.

- Jeg anbefaler at man bruker forskjellige passord på de ulike nettverkene som alle er en blanding av små- og store bokstaver kombinert med tall og symboler. Ett passord skal ikke vare evig og bør som regel ha en holdbarhetstid på om lag tre måneder. Like ofte som din tannlege anbefaler deg å bytte tannbørste. (ANB)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...