Nordre Aker Budstikke

Dempet markering av 22. juli-angrepet

I dagene etter terrorangrepet oppsto det et rosehav utenfor Oslo domkirke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

I dag er det ni år siden terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya. På grunn av korona blir det en dempet markering av angrepet som tok 77 liv.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: I stedet for samlinger på Utøya og foran regjeringskvartalet, som fortsatt ligger som et åpent sår i Oslo sentrum, blir det en klemmefri markering på internett med taler, kransenedleggelser og musikkinnslag. Markeringen sendes også direkte av NRK.

– Det på grunn av smittevern. Vi kunne ikke oppfylle begrensningen på maks 200 personer. Vanligvis har det vært mellom 200 og 500 personer på Utøya under markeringene, forklarte leder Lisbeth Røyneland i Den nasjonale støttegruppen til NTB i helgen.

Taler og sang

Markeringen starter klokka 10 foran regjeringskvartalet, med taler av både Røyneland og statsminister Erna Solberg.

Senere på dagen vil det bli holdt markering på Utøya, med taler fra AUF-leder Ina Libak og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Her ble 69 mennesker, de fleste unge AUF-ere, drept den mørke julidagen i 2011. AUF tok Utøya tilbake i 2015, men på grunn av korona er årets sommerleir avlyst.

Artisten Frida Ånnevik vil i år stå for de musikalske bidragene på begge markeringene, som også vil inneholde kransenedleggelse og opplesning av navnene til de 77 personene som ble drept 22. juli.


Det blir også arrangert lokale markeringer flere steder rundt om i landet.

Utøya sett fra Utvika fire måneder etter massakren 22. juli, da 69 mennesker ble skutt og drept. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix

Stor oppmerksomhet

Det største terrorangrepet på norsk jord noensinne blir fortsatt viet stor oppmerksomhet. De to siste årene er det blant annet laget to filmer og en norsk TV-serie om angrepet.

Erik Poppes film «Utøya» fra 2018 fikk hederlig omtale på filmfestivalen i Berlin, mens filmen «22 July» av Paul Greengrass fra samme år gir, ifølge kritikerne, et troverdig portrett av gjerningsmannen Anders Behring Breivik, som i 2017 skiftet navn til Fjotolf Hansen.

Regjeringskvartalet så ut som en slagmark etter bombeangrepet 22. juli 2011. Fortsatt er området et åpent sår i Oslo. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix


I år kom TV-serien «22. juli» som regissørparet Sara Johnsen og Pål Sletaune står bak. Den forteller historien om de som var på jobb da terroren rammet Norge. Under prisutdelingen Gullruten i juni ble serien kåret til årets beste dramaserie.

(©NTB)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...