Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Kommentar:

«Den befriende røykekutten»

– Farvel sigaretter, velkommen til røykeavvenning. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO/MONTASJE

Jeg var storrøyker. Men så viste det seg at jeg hadde litt viljestyrke likevel.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.03.2015 kl 19:25

Det var en dag i starten av mars det skjedde. På vei ned Morells vei tok jeg fram den siste jeg hadde fra pakken. Jeg tente den. Røyket den. Og stumpet den. Det var den siste i mitt liv.

Den siste sigaretten.

Egentlig hadde jeg lovet min tålmodige samboer at den siste blåsen skulle gjennomføres innen 1. februar. Jeg ble en drøy måned forsinket. Men det får gå.

Mens dette skrives forteller Helsedirektoratets "Slutta"-app at jeg har vært røykfri i 14 dager, 22 timer, 54 minutter og 46 sekunder. Og telleverket går.

Den forteller videre at jeg har spart 2333 kroner på å ikke røyke. Det er faktisk slutt. Og det er en rar, befriende og ny følelse. Jeg har jo aldri prøvd tidligere. Eller jo, det har jeg. Men de forsøkene var ikke annet enn flaue og sterkt preget av fiasko.

Jeg var en storrøyker, både i andres og mine egne øyne. Når jeg tenker etter er jeg mentalt fortsatt en storrøyker. Men jeg røyker ikke lenger.

Du kan egentlig kalle meg hva du vil, så lenge jeg har kjøpt min siste og ekstremt dyre sigarettpakke. Familie, venner og bekjente ser på meg store øyne når de først har spurt om hvorfor jeg ikke har vært utendørs og røyket iløpet av den siste timen.

Jeg var en storrøyker, både i andres og mine egne øyne

De får enda større øyne når de får vite at jeg, damperen, storrøykeren, sigarettelskeren og nikotinslaven faktisk har sluttet.

Man får faktisk skryt og anerkjennelse på lik linje med da man fikk sitt første sekser på videregående og eller kjøpte sin første leilighet alene.

I over 20 år var røyken en del av livet mitt. Den var faktisk langt viktigere enn jeg selv ville innrømme. Den var alltid med. Den måtte aldri glemmes. Man måtte aldri glemme å kjøpe inn røyk når man handlet. Ellers var det krise. Dere som aldri har røyket vet ikke hvor dramaqueen røykere kan være når det ikke er tilgang på de herlige sigarettene.

For deilige var de. Sigarettene var trøsten, selskapet og følgesvennen på linje med en trofast hund. De var der da ingen andre var der. Det var noe ikkerøykerne aldri kunne forstå. Like lite som jeg kan forstå hvorfor noen har trang til å gå Birken eller kaste seg utenfor en 450 meter høy bygning kun sikret med en fallskjerm.

I over 20 år var røyken en del av livet mitt. Den var faktisk langt viktigere enn jeg selv ville innrømme

Man blir faktisk veldig avhengig. Derfor kan det naturlig nok være svært vanskelig å slutte. Igjen, dette er noe som bare røykere skjønner. En røyker som befinner seg utendørs har som regel alle grunner til og røyke. Og svært få grunner mot.

Mange som har sluttet sier at det gikk langt lettere enn de trodde. Jeg trodde ikke på det før. Jeg anså røykeslutt som et lite helvete jeg ville slite hardt med. Men, godt hjulpet av nikotinsugetabletter har det gått overraskende bra. Samboeren min er stolt av den lange, rare skjeggemannen som alltid hadde en røyk i hånda. Hun synes jeg er flink. Det varmer å høre.

Stadig flere velger å slutte. Godt hjulpet av statlige kampanjer, merking av tobakkspakker, offentlig hjelp til røykeslutt og en av verdens strengeste røykelover, går antall røykere nedover.

Dette skriver Helsedirektoratet: "Både blant menn og kvinner ser det ut til at nedgangen i røyking har økt kraftig siden årtusenskiftet, og andelen som røyker daglig er halvert på ti år – fra 26 til 13 prosent. Det tilsvarer en nedgang på over 400 000 mennesker".

Det er ganske så fantastisk å ha blitt en del av den positive statistikken. Luktesansen, smakssansen og lungene mine takker meg hver dag. Det er deilig å være ferdig med sigarettene.

Tror kanskje jeg skal bevilge meg en dag på et Spa. Ifølge appen har jeg spart nok penger til en dag der.

Alexander Synstad
journalist

Les også andre kommentarer:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...