Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Utsett ikke til i morgen den skituren du kunne gått i dag!»

Dette er fra Skjennungen onsdag 30. desember 2020. Foto: BYMILJØETATEN

KOMMENTAR: – I denne jula har vi enda en gang fått demonstrert hvor marginal vinteren er blitt i Oslo, som en gang var verdens vinterhovedstad.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 31.12.2020 kl 08:08

– Ingen steder i verden er én grad viktigere enn i Oslo om vinteren, sa en gang Rolf Nyhus, tidligere primus motor i Skiforeningen.

Han tenkte på den viktige graden rundt nullpunktet. Han tok feil. Både i Norge og – ikke minst i Alpene – er det nok av skisteder som kjemper for livet mot global oppvarming. Og som blir mer og mer avhengige av å ha den ene graden som kan forandre snø til vann, på sin side.

For Oslo står det ikke om liv eller død. Vi lever tross alt ikke av skiturister.

Det er bare å innstille seg på at det blir stadig lenger mellom hver gang du kan oppleve det norske vintereentyret i nærmiljøet. Foto: Stein Erik Kirkebøen/Arkiv/Illustrasjon

Men Nyhus hadde også rett. For alle oss som liker å gå på ski og som foretrekker at det er hvitt og lyst framfor svart og mørkt, når det nå en gang er vinter, er den ene graden helt avgjørende. Det er den som gir vinteren mening. Hva er vitsen med en norsk vinter uten snø? Hva kan du bruke den til? Og den ene graden, den som gjør hele forskjellen, blir stadig viktigere.


Jada, det hendte det var dårlige vinter også før. Men da var de unntaket. Nå er det regelen. Skulle vi slumpe til å få en fin, hvit vinter som er stabilt kald, så er det den som er unntaket. All statistikk viser at det går feil vei, vinteren er blitt kortere, mildere og mindre snørik. Den angripes av den globale oppvarminga - som av en eller annen grunn dessverre ikke ser ut til å virke om sommeren.

Hele kloden sliter med det samme, men konsekvensene er mest merkbare der hvor vintertemperaturen tidligere lå like under null, der det ikke var så mye å gå på før snø ble til vann. Som i Oslo.

Vinteren er også blitt mildere der hvor den tidligere var til å stole på, men om temperaturen stiger fra -10 til -4, så gjør ikke det så mye. Men stigning fra -1 til +1 gjør all verdens forskjell.

Store deler av Oslo får vintre som bli mer og mer like den vinteren de tidligere hadde i Belgia. Og det er ikke noe å misunne noen.


Foreløpig er det nok snø å leke med i Akebakkeskogen. Men ingen aner hvor lenge det varer. Foto: Stein Erik Kirkebøen

Vi i Nordre Aker er ikke helt der ennå. Vi får en liten utsettelse fordi vi har fordelen av å bo en hundremeter eller to høyere enn sentrum. Tommelfingerregelen sier at det blir én grad kaldere for hver hundre meter stigning. Den er ofte sann.

Det gir oss en liten ekstra margin. Noen ganger har vi akkurat den ene, viktige graden. I jula har vi hatt det. Mens det er bart på Storo, er det bortimot 20 centimeter snø utafor mitt vindu. Men den er fryktelig våt så jeg veit ikke hvor lenge den blir. Høyere opp, i Marka, er det mer snø og litt tørrere snø. Der blir vinteren liggende enda litt lenger.

I tider som disse illustrerer en tur med 56-bussen fra Nydalen til Solemskogen poenget. Det er en tur fra svart barmark og inn i vintereventyret. Så lenge det varer.

For det er ikke tvil om hvilken vei det går, restene av vintereventyret er på vei oppover og innover. Løsningen er å utnytte vinteren når den finner på å stikke innom.


Utsett ikke til i morgen den skituren du kunne gått i dag!

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...