Nordre Aker Budstikke

Den nye riksadvokaten er Grefsen-gutt

Brødrene Maurud i hagen på Grefsen, fra venstre storebror Lars Erik, lillebror Hans Christian og Jørn Sigurd til høyre. Foto: PRIVAT

Tidligere førstestatsadvokat og embetsleder for Oslo statsadvokatembeter gjennom flere år, Jørn Sigurd Maurud, er klar for nye utfordringer.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.10.2019 kl 22:55

GREFSEN: Forrige fredag ble Jørn Sigurd Maurud (59) utnevnt i statsråd, til ny riksadvokat etter Tor-Aksel Busch. Han bor annet sted i Oslo nå, men er opprinnelig Grefsen-gutt, og bodde i «nabolaget» gjennom barndommen og opp mot voksenårene. Nærmere bestemt i huset oldefaren fikk bygget på Grefsen i 1911, i Kjelsåsveien. Barndomshjemmet, som ble solgt ut av familien i 2011, ligger et steinkast unna Grefsen Tennisklubb:

– Jeg var ivrig tennisspiller i klubben, også som junior, og konkurrerte. Men det var nok min lillebror Hans Christian, som var best av oss, han ble jo også Oslo-mester, mimrer den nye riksadvokaten.

Jørn Sigurd Maurud, den nye Riksadvokaten. Foto: Riksadvokaten

De første skoleårene var han elev ved Grefsen barneskole.

– Det var kjønnsdelte klasser dengangen, og jeg gikk i ren gutteklasse.


Var han kanskje en av de flinkeste i klassen?

– He, he, nei det kan jeg ikke huske. Jeg var vel god på skolen, men det var det flere som var i klassen min.

Huset oldefaren til Jørn Sigurd Maurud fikk bygget på Grefsen. Foto: PRIVAT

2. Grefsen speidergruppe

Maurud var med i Grefsen skolekorps, og ikke minst ble det mye speideraktivitet:

– Jeg var aktiv i 2. Grefsen speidergruppe fra jeg var rundt 10 år til ut i 20-årene, da jeg selv etablerte familie. I den speidergruppa var også John Pettersen, eller Joppa, en av de legendariske speiderlederne. Jeg har fortsatt kontakt og treffer innemellom gamle speidervenner fra den tiden. Ellers har jeg også andre venner fra barndom og skoletiden i området, som jeg treffer. Flamingo (journ. anm. Flammen og det tidligere "vannhullet" på Grefsenplatået) har jeg også vært innom med venner, i tidligere år, kan han røpe.


I år var han også med på reunion på Svetter'n, da Grefsen-russen 1979 feiret 40 år senere.

Klasse 2RA, 1978, ved Grefsen Gymnas, Jørn Sigurd Maurud nummer tre fra høyre på første rad, i hvit jakke. Foto: PRIVAT

Landet på jus

Etter Grefsen Gymnas, som nå er Morellbakken ungdomsskole, var ikke veien videre helt satt:

– Jeg var ikke helt sikker på hva jeg skulle gjøre videre etter gymnaset, så høsten 1979 tok jeg forberedende ved Universitetet i Oslo. Deretter fulgte førstegangstjeneste i militæret i januar 1980. Da jeg så kom tilbake fra militæret, hadde jeg på planen enten medisin eller jussen. Men etter å ha tatt kriminologi, så bestemte jeg med for jus, det har jeg aldri angret på.

Alvorlige straffesaker

Nå gleder han seg over og til den nye jobben:


– Dette blir veldig spennende tror jeg, og det blir nye utfordringer. Jeg har vært førstestatsadvokat og embetsleder for Oslo statsadvokatembeter gjennom flere år, så helt annerledes blir det kanskje ikke. Men nå skal jeg jo ha ansvaret for hele denne virksomheten i landet. Det er riksadvokaten som skal avgjøre de mest alvorlige straffesakene, og det kan være vanskelige saker.

– Én som har stukket seg ut

Stillingen som ny riksadvokat ble lyst ledig etter at Tor-Aksel Busch går av med pensjon 1. november 2019, utnevnelsen ble nevnt i flere medier:

– Vi har hatt mange aktuelle og gode kandidater, men det er jo én som har stukket seg ut, sa justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) da nyheten ble presentert på en pressekonferanse i Oslo fredag, ifølge NTB og sak i Aftenposten.

Maurud ønsker ønsker kontinuitet, han mener påtalemyndighetens øverste ledd drives bra, og at det derfor vil være «dumt å finne på noe dramatisk annerledes».

Det blir trukket frem at kriminalitetsbildet er i endring:


– Særlig når det gjelder nettbasert kriminalitet. Der har vi utfordringer med tanke på kapasitet og evne til å kunne gjennomføre sakene i domstolene innen rimelig tid, sier Maurud i samme sak, trekker frem arbeidslivskriminalitet som en viktig oppgave framover.

Maurud er også kjent som aktor i Orderud-saken, tidlig på 2000-tallet.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...