Nordre Aker Budstikke

Den nye skolebyrådens julegave: 25 nye lærerstillinger

Inga Marte Thorkildsen har byttet ansvarsfelt, og har overtatt som byråd for oppvekst og kunnskap. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Tåsen, Korsvoll, Grefsen og syv andre osloskoler får penger til å ansette 25 nye lærere.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.12.2017 kl 18:10

NORDRE AKER: Nyutnevnt byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), ringer Nordre Aker Budstikke «bittelille julaften» for å meddele at tre av bydelens skoler kan styrke bemanningen i 2018.

LES OGSÅ: Raymond Johansen gjør omrokkeringer i byrådet: Én slutter, to bytter jobb

Thorkildsens forgjenger, Tone Tellevik Dahl (Ap), anslo at Osloskolen vil trenge 650 lærere for å innfri den nye lærernormen vedtatt i forbindelse med budsjettforliket på Stortinget (se faktaboks). Prislappen blir 500 millioner kroner.

7,5 stillinger til Tåsen, Korsvoll og Grefsen

Tåsen skole får penger til fire nye lærerstillinger i 2018. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det er denne oppbemanningen skolebyråden allerede er i gang med. Og hun har godt nytt til ti grunnskoler.


– Det er bare å rose KrF for å ha fått gjennom ny lærernorm. For en som tilhører et parti som har jobbet for dette i mange år, er det et gledelig gjennomslag, sier byråden fra SV.

Derfor har byrådet allerede i 2018-budsjettet funnet cirka 19 millioner kroner til å bruke på 25 ekstra lærerstillinger i 2018.

– Dette kommer på toppen av de 200 lærerstillingene byrådet allerede har bevilget penger til. Vi har ønsket å prioritere de skolene som er lengst unna den nye lærernormen. For Nordre Aker gjelder dette Tåsen, som får fire nye lærerstillinger, Korsvoll som får 2,5 og Grefsen som får 1 ekstra stilling, sier Thorkildsen.

Det er satt av 770.000 kroner per stilling. Slik fordeles det på de ti skolene:

Slik fordeles 25 nye lærerstillinger på 10 osloskoler. Kilde: Byrådsavdelingen for oppvekst og kunnskap.


– Skolene kan sett i gang med å ansette nye lærere med det samme, sier skolebyråden.

– Så dette er en tidlig julegave fra den nytilsatte skolebyråden?

– Vi har jobbet med dette lenge, og det er en kjempeviktig sak for alle partiene i byrådet, sier Thorkildsen.

Kvalifiserte lærere

Oslo kommune må oppbemanne med mange hundre nye lærere for å nå den nye normen, og dette vil bli krevende, innrømmer byråden.

– For oss er det viktig at disse stillingene fullfinansieres, og vi må ha kvalifiserte lærere. Så må vi se hvordan Kunnskapsdepartementet tenker å legge opp dette, sier Thorkildsen, og fortsetter:


– Det er veldig viktig at vi har nok lærere, men kvalitet og kvantitet henger sammen. Vi skal satse på gode lærere, og sørge for kurs og etterutdanning. Samtidig er antall elever per lærer viktig, det er jeg helt enig med KrF i. Jeg har selv barn i Osloskolen, og vet at det er for mange barn per lærer. Barna våre fortjener lærere som ser dem og har tid til dem.

Tillegg til budsjettrammene

De 25 nye stillingne kommer uavhengig skolenes ordinære budsjett, og utenom den nye ressursfordelingsmodellen som har skapt kraftige reaksjoner i høst.

Mens tidligere skolebyråd Tone Tellevik Dahl har presisert at skolene får styrkede budsjetter, har Høyre, og en rekke rektorer og drifstyreledere på skoler i Oslo vest, hevdet at realiteten er en svekkelse.

Driftsstyrelederen på Tåsen skole har tidligere uttalt at forslaget til ny ressursfordelingsmodell kan gi dramatiske konsekvenser for skolen. Høyre har fryktet skoler vil måtte si opp lærere som følge av endringen, mens Arbeiderpartiet fastholder at de styrker skolenes økonomi.

Tåsen-rektor: Gjør at vi kan løse flere oppgaver

Tåsen-rektor John Myrlund. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP


Rektor John Myrlund på Tåsen skole, en av skolene som får minst penger per elev, har ikke selv fått nyhetene om de fire ekstra stillingene når Nordre Aker Budstikke ringer ham fredag ettermiddag.

– Jeg skal se nærmere på det i romjula. Hva det betyr for neste års budsjett, rent praktisk, må jeg komme tilbake til, sier Myrlund, og legger til:

– Men dersom dette stemmer, er det utrolig flott, og vi er kjempetakknemlige for det. Det gjør at vi kan løse flere oppgaver enn vi kan i dag.

Må unngå uforsvarlig drift

Mens den tidligere byråden har hevdet at Tåsen totalt sett vil få et styrket budsjett neste år, har det vært stor usikkerhet på skolen om dette faktisk stemmer.

– Vi er avventene til vi får den endelige budsjettrammen. Tallene vi er forespeilet har spriket veldig, sier Myrlund, som opplyser at disse nå er forsinket fra Utdanningsetaten.

Han fremhever at Tåsen skole har hatt et godt budsjett i 2017. En Deloitte-rapport har imidlertid vist at byrådets nye ressursfordelingsmodell vil gi kutt på omlag fire prosent.

– Og det er der problemet starter. Man gir med den ene hånden, men tar med den andre. Vi må ikke havne i en situasjon der der det blir uforsvarlig drift ved enkelte skoler. I 2016 fikk budsjettkuttene store negative konsekvenser for Tåsen skole, minner Myrlund om.

LES OGSÅ: Husk å stemme på Årets navn og ildsjel 2017 i Nordre Aker!

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...