ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Den nye turveien

Ny turvei fra Grinda på Korsvoll til Sognsvann tar form. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG

«Dette blir en helårsturløype, som vil gå mellom Sognsvann og Grinda, men også koble seg på flere andre løyper i området.»

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.05.2020 kl 09:18

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

MARKA: Nordre Aker Budstikke har flere ganger omtalt den nye turveien fra Sognsvann til Grinda, siste strekket for sammenhengende turveirunde fra eksempelvis Sognsvann - Ullevålseter - Hammeren - Brekke - Grinda - Sognsvann.

Nå har arbeidene pågått en stund, og Bymiljøetaten har nylig selv delt en film om hvordan de jobber med turveien og lysløypa.

«Få et ekslusivt innblikk i hvordan en lysløype blir til - fra å være tett skog, til å bli et ferdig dekke det kan prepareres skispor på. Dette blir en helårsturløype, som vil gå mellom Sognsvann og Grinda, men også koble seg på flere andre løyper i området. Planen er å ferdigstille arbeidet før skisesongen starter igjen. Den milde vinteren gjorde at vi fikk startet opp i februar og vi fikk gjort oss ferdige med trefellingen for traséen før det selvpålagte hogstforbudet fra 1. mai,» skriver Bymiljøetaten på Facebook.

Her kan du se filmen:

Strekningen er på rundt tre kilometer.

ANNONSE

Vi også testet løypa, slik den foreløpig er, og om du vil du kan bli med på en løpetur fra Grinda og avstikkeren på Kollbanen til Sognsvann, i denne videoen:

Bli med på tur langs den nye traseen!

«Hvorfor hugge de svære flotte trærne?»

Det blir altså laget små utstikkere fra turveien til bebyggelsen, og en leser reagerer på hugging av trær i forbindelse med turveien. Hun skriver til Nordre Aker Budstikke:

«Fra barnehagen i Peder Ankers vei, nedenfor Korsvoll skole, har Oslo kommune ved Bymijløetaten bygget en bred sti til å bli den lovede grus-turveien til Sognsvann. Langsmed turveien er det nå et bredt nærmeste snauhogd belte, og det ser ut deretter. Her var en rekke store vakre gamle løvtrær i blandingsskog med gran. Det var også underskog av bjørk og selje som gjorde det tett, det kunne vært tynnet ut. Men hvorfor hugge de svære flotte trærne? Nå er det bare hogstfelt med grein og flishauger. Hvor mye skal kommunen rydde opp etter hogsten her?» skriver leseren.

Bymiljøetaten svarer

Bymiljøetatens seksjonssjef for Nordmarka, Knut Johansson, svarer:

ANNONSE

– Veien Bymiljøetaten bygger følger reguleringsplanens avgrensning, og i denne traseen sto det veldig mange trær som måtte tas vekk for å få bygget veien. Trær som henger ut over veien vil også skape problemer for skiløype om vinteren, siden snøen ikke faller til bakken der hvor den gjør seg best som skiløype. Videre vil trærne rime om natten, og når dette tiner i sola om dagen drypper det i løypa og det blir is, sier Johansson, og fortsetter:

– Men det er tatt flere trær enn det som var strengt tatt nødvendig kun for vei- og løypeformålet, og det var fordi det var så sterkt ønske fra naboene om vi ikke kunne ta tilbake litt av den åpne enga som var der tidligere og skape litt mer sol og lys inn på eiendommene. Og det har vi gjort, og hvis vi holder gressengen i orden bør dette bli veldig fint for de som går der og for alle insektene som vil glede seg over blomster i enga. Men om det ikke skjøttes, vil det uansett raskt vokse til med skog. Så her er det mange muligheter! Dette handler om skjøtsel av skogen og oppholdsområdet, sier Johansson, og forteller at det er utenom reguleringsveien for turveien.

Han legger ved flyfoto hvor reguleringsgrensen er påtegnet:

Flyfoto fra 1971 (t.v.) og av nyere dato (midten) viser hvordan vegetasjonen har endret seg. Laserscanning (ortofoto) fra 2019 til høyre. (Kilde: Bymiljøetaten)

– På flyfoto fra etter byggingen i 1971 så er hele arealet åpen gresseng. Nye bilder viser tett skog der veien er regulert, og dette går ekstra godt frem på vegetasjonsmodellen fra laserskanningen i 2019. Så det var mange trær som bare måtte ryddes bort. Det blir bra når trær og planter får tatt tilbake arealene igjen, men det tar jo litt tid, legger Johansson til.

ANNONSE

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE